Оригване на Бебе

Оригването помага на бебето да се отърве от въздуха, което е преглътнало по време на хранене. Ако бебето не се оригне след храна и е погълнало твърде много въздух, може да доведе до повръщане или образуване на газове. Също така при бебета които не се оригват след храна, може да се появят бебешки колики, които са доста по – големи при бебета които не са се оригнали.
Храненето на бебето е вълнуващо преживяване за всяка нова майка. Също така храненето може да е малко плашещо, особено ако не знаете какво да очаквате. Ето един бърз справочник с методи и техники които ще ви помогнат за това как, по какъв начин, в какви пози да накарате Вашето бебе да се оригне след хранене.

Начини и пози за оригване на бебе
Опитайте се да експериментирате с различни позиции за оригване, които са удобни за вас и вашето бебе. Много родители предпочитат да използват един от тези три метода и техники за оригване на бебето:пози, начини и техники за лесно оригване на бебе

1. Класическа позиция през рамото:
Седнете с изправен гръб и дръжте бебето си срещу гърдите си. Брадичката на бебето трябва да лежи върху рамото ви и да подкрепяте бебето с една ръка, а с другата ръка леко да потупвате гърба на вашето бебе. При тази техника и поза за оригване на бебе също може да помогне, ако се намирате седейки в люлеещ се стол и леко люшкате бебето си.

2. Позиция в скута Ви:
Въпреки че е неловко в началото в последствие е по – лесно да позиционирате бебето правилно чрез този метод. Седнете и поставете бебето изправено в скута Ви. Дръжте го с едната ръка отпред пред тялото му и го наведете леко напред. Поставете вашата длан отпред точно под гръдният му кош и приложете нежен лек натиск. При бебета които са твърде малки, ще трябва да поддържате брадичката му с пръсти. Отново може да потупате гърба или да направите кръгове със свободната си ръка, докато се достигне до самото оригване на бебето. Тази позиция е много добра за бебета при които често се случва да плюят, просто поставете една кърпа между ръката ви и гърдите на бебето.

3.Поза в легнало положение:
Позицията на бебето е в легнало положение с гръб към вас. Поставете го в скута си и леко докоснете гърба му докато бебето не се оригне. Би било доста по – удобно за бебето, а и за вас ако поставите една малка възглавничка в скута си.

Важно е да знаете че, ако сте направили всичко възможно, изпробвали изброените начини за оригване на бебе и до няколко минути то все още не се е оригнало, може би бебето няма нужда да се оригне и затова прекратете опитите.
Съвет: ако бебето ви има газове, плюе много по време на хранене и др., добре е да се опитате да се оригне на всеки пет минути по време на кърмене или на всеки 70 милилитра храна. Не забравяйте задължително след хранене да се опитате Вашето бебе да се оригне.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.