Прегледана и обновена на 16-02-2019

Притеснения, причини и какво да предприемете при задавяне на бебе?
Задавянето се случва, когато храна или някакъв друг обект попадат в дихателните пътища или гърлото и спират притока на въздуха към белите дробове. Задушаването, което следва може да бъде в лека или тежка форма. Леко задушаване е, когато бебето може да издава звуци и може да кашля силно. Трябва да стоите наблизо до него и да го оставите да кашля с цяла сила. Обадете се на 112, ако сте загрижени за дишането на бебето. Тежко задушаване е, когато кърмачето не може да диша или не може да издаде никакъв звук. Кашлицата му не е споходена от никакъв звук. Трябва да действате бързо, за да се опитате да отстраните обекта от дихателните пътища на детето, така че то да може да диша.

задавяне на бебе

мъж потупва задавило се бебе по гърба

Какви са най-честите причини за задавяне на бебето?
Притеснявате се, че точно вашето бебето може да се задуши? Разберете най-честите причини за задушаването при малките деца и какво можете да направите, за да защитите бебето от опасностите, които могат да доведат до този стресиращ миг. Храната е най-честата причина за задавяне в кърмаческа възраст. Въпреки това – малки обекти, части от играчки и някои видове поведение по време на хранене, като разсеяност и резки движения – също може да доведе до задавяне на бебето.

Защо бебетата са най-уязвими от задавяне?
Задавянето е много честа причина за нараняване и дори смърт при малките деца, най-вече защото техните малки дихателни пътища са лесни за възпрепятстване. Реално отнема време на бебета да овладеят способността си да дъвчат и да преглъщат храна, и те може да не бъдат в състояние да кашлят достатъчно енергично, за да изкарат заседналата обструкция на дихателните пътища. Когато бебета опознават тяхната среда, те също така често поставят предмети в устата си – което може да доведе до задушаване. Понякога има и здравни състояния, които увеличават риска от често задавяне на бебето. Децата, които имат нарушения в рефлекса за преглъщане, невромускулни нарушения, забавяне в развитието и травматични мозъчни наранявания например – са с по-висок риск от задавяне, отколкото другите деца.

Какво да направя спътка по стъпка при задавяне на бебе?

Children’s Hospital of The King’s Daughters обясняват много подробно как да направите това:

 1. Поставете детето с лицето надолу върху ръката ви. Използвайте ръката си в подкрепа на главата и челюстта на бебето.
 2. Нанесете до 5 потупвания между плешките на детето с дланта на другата ви ръка.
 3. Ако обектът не излезе след 5-те удара, обърнете бебето по гръб. Подкрепяйте главата и шията му с ръката си.
 4. Направете до 5 пъти натиск на гърдите на детето.
 5. Повторете отново 5 потупвания по плешката и 5 гръдни натиска, докато детето отново може да диша, започне да кашля или плаче, или докато не спре да реагира.

Как да се помогне на задушаващо се бебе, което спира да отговаря?

 1. Поставете новороденото върху твърда и плоска повърхност над земята.
 2. Извикайте помощ. Ако някой дойде, кажете му да се обади на 112 и следвайте инструкциите им, докато дойде спешен медицински екип, ако не, то се обадете вие и оставете телефонна на високоговорител.
 3. Проверете за дишане.
 4. Ако детето не диша – започнете сърдечен масаж. 1 набор включва 30 гръдни натиска и 2 вдишвания уста в уста.
 5. Натиснете гърдите 30 пъти.

След тези усилия, отворете и проверете устата. Ако обектът на задавянето се вижда, го извадете.

 1. Направете 2 вдишвания.

Ако обектът все още е блокирал дихателните пътища, продължете със сърдечния масаж, проверявайте устата всеки път, преди да правите вдишвания. Ако обектът е премахнат, продължете с набор от 30 гръдни натиска и 2 вдишвания, без да спирате, за да проверите устата.

Какво да направите, за да предпазите детето си от задавяне и задушаване?
Има някои прости предпазни мерки, които могат да ви помогнат и да предотвратите задавяне на бебето. Ето най-популятните от тях:

 1. Сервирайте единствено храна, която е подходяща за възрастта на вашето бебе. Кърмачетата и малките деца не трябва да ядат следните храни, които могат да ги накарат да се задавят: хот-дог. Пуканки, ядки или семена, твърди или сурови плодове и зеленчуци, кръгли бонбони, грозде, фъстъчено масло. Повечето лекари педиатри препоръчват тези храни в списъка по-горе да не се предлагат на децата, докато те навършат най-малко три или четири години. Подходящото време за въвеждане на твърди храни е, когато бебето добие двигателни умения, за да дъвче и преглъща. Изчакайте, докато то навърши най-малко 4 месеца, за да стартирате захранване с пюрирани твърди храни.
 2. Винаги наблюдавайте бебетата и малките деца, докато те се хранят. Опасността от задавяне на бебето е голяма. Настоявайте децата ви да седят мирно и спокойно, докато ядат или пият. Контролирайте храненето им. Докато детето расте, не му позволявайте да играе, ходи или бяга по време на хранене. Напомняйте му непрекъснато да дъвче внимателно и да преглъща храна си, преди да говори. Не позволявайте на бебето си да хвърля храна във въздуха и да я хваща в устата си или да пъха големи количества храна в устата си.
 3. Внимателно оценявайте играчките на вашето дете. Не позволявайте на вашето бебе или малко дете да играе с латексови балони, които представляват опасност, също не им давайте малки топки, топчета, играчки, които съдържат малки частици или играчки, предназначени за по-големи деца. Гледайте препоръчителната възраст, когато купувате каквито и да е играчки toys и правете редовни и обстойни оглеждания на състоянието на всички налични играчки в дома ви и незабавно отстранявайте повредени и счупени такива.
 4. Винаги дръжте малките предмети на недостъпни места. Малки битови предмети често причиняват задавяне на бебето, а понякога и дори задушаване. Примери за такива са: монети, безопасни игли, кламери, топчета, мъниста, балони, играчки с малки части, батерии и т.н. Дръжте опасните предмети недостъпни. Обикновените битови предмети, които биха могли да представляват опасност от задушаване, включват монети, батерии за бутони, зарове и капачки от писалки.

Не се тревожете толкова много предварително т.е преди да се е случило, за да не го предизвикате както се казва. Задавяне на бебето се случва понякога, но запазете самообладание – веднага потърсете спешна помощ и окажете спасителни мерки до медицинската намеса, за да предотвратите най-лошото.

Източници:
1. http://www.chkd.org/Patients-and-Families/Health-Library/Way-to-Grow/Choking-Infant-(0—12-months)/?fbclid=IwAR2Vf1dt-zJCeVnQDeaaDYdhKqt7cyw60iDMvW_yVffl5yQ2dN4QYCP02zo
2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/infant-choking/art-20044661

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Дребна шарка

Previous article

Многоплодна бременност

Next article