Дребна шарка

Какво е дребна шарка (Морбили)?
Дребната шарка е още позната като Морбили. Тя е много заразно инфекциозно заболяване, което е причинено от РНК- вирус. Ваксинацията предотвратява много случаи на дребна шарка по целия свят. Световната здравна организация изчислява, че 2 600 000 души, които не били ваксинирани – умират от дребна шарка всяка година.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Симптоми на дребна шарка?
Дребната шарка често се диагностицира след пробива на обривите. Симптомите на морбили включват висока температура и най-малко един от следните симптоми:
– кашлица
– ринит или течащ нос
– хрема
– суха кашлица
– конюнктивит, или подути клепачи и дори възпалени очи
– сълзене на очите
– фотофобия или изразена чувствителност към светлина
– кихане
– червеникаво-кафяв обрив

дребна шарка
вирусът на дребна шарка

Симптомите ще се появят около 7 до 11 дни след първоначалното инфектиране. Според Kidshealth.org са характерни т.нар коплик – петна или много малки сиво-бели петна със синкаво-бели центрове в устата, вътрешността на бузите и гърлото. Често има и температура, като тя може да варира от леко до тежка, дори до над 40 градуса по Целзий. Температурата може да е циклична, повишава се в началото, след това може да спадне и отново да се повиши заедно с появата на обривът. Самият обрив се появява зад ушите, главата и слиза по шията около 3-4 дни след първите симптоми. Няколко дни след първия обрив се появяват и петна по останалата част от тялото. Не се паникьосвайте най-често детските обриви не са дребна шарка, но едно дете задължително трябва да бъде видяно от лекар, ако:
– Родителят се съмнява, че детето може да има дребна шарка
– Симптомите се влошават
– Температурата се повишава до над 38 º с
– Другите симптоми отзвучават, но температурата продължава

Какви може да бъдат усложненията от дребната шарка?
Ваксината срещу дребна шарка е широко достъпна и се смята, че глобалните ставки на боледуване с морбили са спаднали с над 75 процента. Често появилите се усложнения от дребна шарка са доста често срещани. Някои могат да бъдат живото застрашаващи. Най-застрашени са хора със отслабена имунна система като тези с ХИВ, СПИН, левкемия или недостиг на витамини, малки бебета, деца и възрастни на възраст над 20 години.

Възрастните хора е по-вероятно да имат някакви усложнения, отколкото здрави деца на възраст над 5 години. Често усложненията могат да бъдат:
– диария
– повръщане
– очна инфекция
– инфекции на дихателните пътища като ларингити и бронхити
– затруднено дишане
– ушни инфекции, което може да доведе до трайна загуба на слуха
– фебрилни гърчове

Пациенти с много отслабена имунна система, които са с дребна шарка, са по-податливи на бактериална пневмония. Това може да бъде фатално, ако не се лекува. Следните по-малко чести усложнения също са възможни:
Хепатит: чернодробните усложнения могат да възникнат при възрастните и при децата, които приемат някои лекарства.
Енцефалит: това засяга около 1 във всеки 1,000 пациенти с морбили. Това е възпаление на мозъка, което понякога е дори фатално. То може да се появи скоро след прекарана дребна шарка или няколко години по-късно.
Нисък брой на тромбоцитите, което повлиява способността на кръвта да се съсирва. Пациентът може да нарани лесно.
Кривогледство: очните нерви и очните мускули могат да бъдат засегнати.
Усложнения, които са много редки, но е възможно да възникнат:
– Неврит, инфекция на зрителния нерв, която може да доведе дори до загуба на зрението
– Сърдечни усложнения
Подостър склерозиращ паненцефалит:  мозъчно заболяване, което може да засегне 2 във всеки 100,000 хора – месеци или години след прекараната инфекция на дребна шарка.
Когнитивни проблеми и смърт.
Други тежки усложнения на нервната система на пациента включват токсични енцефалопатия, ретробулбарен неврит, напречен миелит, и възходящ миелит.
Бременност: Дребната шарка по време на бременност може да е причина за спонтанен аборт, в по късните етапи на бременността до преждевременно раждане или ниско тегло при раждане. Една жена, която планира бременност и не се е ваксинирана – трябва да се попита до своя лекар за съвет.

Как се развива инфекцията дребна шарка?
Веднага след като вирусът е успял да навлезе в тялото, той се размножава в задната част на гърлото, белите дробове и лимфната система. По-късно заразява и се възпроизвежда в пикочните пътища, очите, кръвоносните съдове и централната нервна система. На вирусът му отнема около няколко седмици, обичайно от 1 до 3, за да се установи, но симптомите се появяват между 8 и 11 дни след първоначалната инфекция. Всеки човек, който никога не е преболедувал дребна шарка или не е бил ваксиниран срещу морбили е вероятно да се разболее, ако вдиша  заразени капчици или се в тесен физически контакт със заразен човек. Приблизително 90 на сто от хората, които не са преболедували дребна шарка или не са били ваксинирани, ще развият дребна шарка, ако влязат в контакт със заразен човек.

Какво е лечението за дребната шарка?
Както казахме заразяването с вируса на дребна шарка води до много висока температура. Ако няма някакви усложнения, лекарят ще препоръча пълна почивка и големи течности, за да не се достигне до обезводняване на организма. Симптомите в общия случай изчезват от 7 до 10 дни. Следните мерки могат да помогнат:
– Ако температурата на човек е висока, той трябва да се държи на хладно, но не прекалено студено. Ибупрофен обикновено помага за треската и болките. Деца под 16 години не трябва да приемат аспирин.
– Хората трябва да избягват да пушат в близост до детето.
– Слънчеви очила или запазване на тъмно в стаята може да повиши нивото на комфорт, тъй като заедно с появата на дребна шарка се увеличава чувствителността към светлината.
– Рутинните лекарства срещу кашлица няма да облекчат кашлицата вследствие на дребна шарка. Има модерни овлажнители или дори поставяне на купа с вода в стаята може да помогне. Ако детето е над 12 месеца чаша топла вода с една малка лъжичка лимонов сок и две супени лъжици пчелен мед може да помогнат. Не давайте пчелен мед на кърмачета или алергични деца.
– Дребната шарка може да доведе до обезводняване, така че детето трябва да пие много течности.
– Едно дете, което е в заразен етап трябва да избягва контакт с други деца, за да се избегне предаване на вируса.
– Антибиотиците няма да помогне срещу вируса на дребна шарка, но те понякога може да се предпишат, ако се развие някаква допълнителна бактериална инфекция.

Как се диагностицира дребната шарка?
Един лекар обикновено може да диагностицира дребна шарка, като потърси признаците и симптомите. Един кръвен тест ще потвърди наличието на морбили вирус. Лекарят трябва да уведоми властите за всеки заподозрян случай. Ако пациентът е дете, лекарят ще уведоми и училището. Едно дете с дребна шарка не трябва да се връща на училище, докато то не мине обстоен преглед и лекарят му позволи това .

Как се предотвратява заразяване с дребна шарка?
Има ваксина за морбили! Хората, които вече са имали дребна шарка обикновено са изградили траен. Хората, които не са имунизирани, трябва да помислят за морбили ваксина. В България ваксината за морбили, паротит и рубеола (MMR) е рутинна и се дава на 13 месечна възраст, последвана от реимунизация на 12 години. Счита се, че след втората ваксина на 12 години имунитета е до живот. Новородените носят имунитет на майка си за няколко месеца след раждането, ако техните майки са имунизирани, но понякога ваксината се препоръчва преди навършване на 13 месеца и най-рано след навършване на 6 месеца. Това може да се случи, ако е вероятно бебето да бъде в област, в която е налице сериозно огнище. Световната здравна организация смятат, че морбили ваксинацията води до 79% спад в смъртните случаи на дребна шарка в световен мащаб от 2000 г. до 2015 г., или предотвратяване на около 20 300 000 смъртни случая. Повече научете във Ваксиниране на Бебето от Bremennost.bg, там са описани на кои месеци и години се поставят ваксини.

Тази ваксина за дребна шарка НЕ трябва да се приема от:
– жени, които в момента са бременни или планират да забременеят съвсем скоро
– хора със алергия към желатин или аминогликозиден антибиотик наречен неомицин
– всеки, чиято имунна система може да бъде компрометирана и трябва де се обърне към своя лекар дали трябва да получи ваксина.

Налице е загриженост от родителите и обществото като цяло за предполагаема връзка между комбинираната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR) и риск от аутизъм, но учените не са открили достоверни доказателства за връзка все още. Според някои лекари, времето на поставяне на ваксината за дребна шарка съвпада много или малко с етапа на развитие на детето, когато то прохожда и проговаря и затова се свързва с аутизма.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.