Преждевременна еякулация

Какво е преждевременна еякулация?
Преждевременната еякулация е вид мъжка сексуална дисфункция, характеризираща се с това, че един мъж изпитва невъзможност за контрол на еякулацията си, така че сексът да може да продължи достатъчно дълго за удовлетворение и на двамата партньори. Обикновено преждевременната еякулация означава, че партньорът от мъжки пол ще еякулира непосредствено след проникване. Един мъж може да бъде диагностициран при невъзможност да се контролира и еякулира в рамките на до две минути след началото на сношението. При тежки случаи еякулацията може да настъпи още преди проникване. Вижте какво е Еякулация.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

преждевременна еякулация
жена с мъж претърпял преждевременна еякулация

Видове преждевременна еякулация
Преждевременната еякулация може да бъде класифицирана или като продължаваща през целия живот – известна също като първична, или като придобита – известна също така като вторична. Проблемът е най-често срещаният вид мъжка сексуална дисфункция.

Какви са рисковите фактори за възникване на преждевременна еякулация?
Преждевременната еякулация се смята за наследствено неврологично състояние. Лица с роднини, които страдат от преждевременна еякулация, са предразположени към заболяването. Придобитата преждевременна еякулация е свързана със заболявания, включително гонорея, уретрит, простатит, хипертиреоидизъм, еректилна дисфункция и затлъстяване. Тези, които страдат от тези условия, са по-склонни да изпитват вторична преждевременна еякулация. Тя също може да бъде причинена и от психологически фактори като проблеми във връзката.

Какви може да бъдат причините за състоянието?
Преждевременната еякулация често върви ръка за ръка с други сексуални дисфункции като импотентност и сексуална дисфункция в женския сексуален партньор – например аноргазмия или липса на оргазъм. Произходът на преждевременната еякулация при всеки отделен индивид може да бъде биологичен, отнасящ се до тялото, или психоген – свързан с ума. Причините за състоянието често са сложни. Традиционно е мисълта, че по-голямата част от случаите на преждевременна еякулация включват психологически фактори.  Докато проблемът не води до увреждане на тялото или половите органи на мъжа, той често води до психологически проблеми, включително драматизъм във връзката, сексуална тревожност, липса на удовлетвореност от полови контакти и избягване на сексуалната активност.

Какви са симптомите?
Основният симптом на преждевременната еякулация е неспособността на мъжа да контролира своята еякулация. Това често води до вторични психични симптоми, включително липсата на самочувствие, сексуална тревожност и проблеми в отношенията. Когато разглежда възможността индивидът да страда от преждевременна еякулация, лекарят вероятно ще извърши физическа проверка, за да се провери цялостното му здравословно състояние. Лекарят също така ще разгледа половите органи на мъжа, за да прецени дали има инфекции, които могат да допринесат за такъв тип проблеми.

Как се поставя диагноза преждевременна еякулация?
В огромното мнозинство от случаите няма специални изследвания, които да са необходими за диагностициране на преждевременната еякулация. Диагнозата обикновено ще бъде направена въз основа на докладите на пациента за контрола на еякулацията му и отговорите му по отношение на здравословното му състояние в миналото и сексуалните му преживявания.

Лечение на преждевременна еякулация
Като цяло преждевременна еякулация не се лекува, но може да се управлява с психотерапия и/или медикаментозно лечение в 75 % от случаите. Придобитата преждевременна еякулация може да бъде лекувана и чрез третиране на причините. Например, ако един човек има еректилна дисфункция и еякулира преждевременно -лечението на еректилната дисфункция може също така да доведе до успешно терапевтиране и на преждевременната еякулация.

Когато е възможно, лечението трябва да включва и двамата партньори. План за лечение трябва да бъде разработени съвместно спрямо предпочитанията, вкусовете и сексуалните отношения на двойката. Когато преждевременната еякулация е придобита, лекарят ще идентифицира и лекува основната причина.

Видове лечение:
Поведенческо обучение: лечението на преждевременната еякулация може да включва обучение на мъжа да контролира еякулацията си – например със стоп- старт техника, при която пациентът ще трябва да свикне да казва на партньорката му да спре сексуална стимулация, когато той започне да се чувства твърде силно възбуден и да започнат отново със сексуалната активност скоро след като е намаляло желанието му да еякулира. Няма доказателства, че такова обучение може да излекува преждевременната еякулация и много от двойките може да намерят тази техника за нарушител на сексуалната им активност.
Намаляване на мъжкото усещане: презервативите може да се използват при лечение на преждевременната еякулация, тъй като те обхващат пениса и намаляват неговата чувствителност. Няма клинични доказателства по отношение на ефективността на използване на презервативи за забавяне на еякулацията обаче. Определен диапазон от локална анестезия може да намали мъжкото усещане включително лидокаинови аерозоли, кремове и спрейове. Тези средства трябва да се прилагат не по-малко от половин час преди полов акт. В някои случаи те могат да причинят еректилна дисфункция в резултат на намаленото усещане.
Физиотерапия: Физиотерапията, особено упражненията за тазовото дъно, са използвани в клиничната практика. Въпреки това има липса на научни доказателства по отношение на тяхната ефективност при забавяне на еякулацията.
Консултиране: Много мъже с преждевременна еякулация имат свързани психологически проблеми – например липса на самочувствие и сексуална тревожност. Вариант за тези случаи е консултирането със психолог.
Лечение с лекарства: Редица лекарства са използвани за лечение на преждевременна еякулация. Антидепресаните са доказано ефективни при забавяне на еякулацията, въпреки че страничните им ефекти на свой ред може да инхибират сексуалната функция. Друго средство са инхибиторите на фосфодиестеразата като Левитра или Виагра. Те са най-често използвани за лечение за еректилна дисфункция и преждевременна еякулация.

Мъжете, чиято еякулация е естествено променлива със спадове и върхове – обикновено се справят добре с тяхната непостоянна преждевременна еякулация и рядко търсят лечение. В случаите, когато мъже с естествено променлива еякулация все пак по търсят някаква терапия  за помощ – лечението трябва да се съсредоточи върху психогенните фактори. Обикновено при такива случаи не е уместно и нужно да се въведе фармакологично лечение.

Ако вие сте потърпевш от проблем с еякулацията – било то при вас, или при вашия партньор – не приемайте веднага нещата прекалено драматично, а започнете спокойно да анализирате конкретната ситуация. Никога не започвайте да се нападате взаимно, подхождайте с разбиране и доверие, за да може да не пострадат отношенията ви. Потърсете помощ от лекар специалист по видове сексуална дисфункция, който може да ви назначи тестове, за да определи физическото ви състояние и да прецени дали имате нужда и от помощта на психотерапевт и семеен консултант. Ако държите на връзката си, подходете спокойно и с любов към възникналия проблем и всичко ще се нареди по възможно най-добрия начин.

Източник:
1. https://www.myvmc.com/diseases/premature-ejaculation/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).