Причини за цезарово сечение

Какви може да са различните видове медицински причини за цезарово сечение. Едно от първите важни решения, които ще трябва да направите като майка е как да роди бебето си. Докато вагиналното раждане се счита за най-безопасния начин, лекарите днес прибягват до цезарово сечение, или така познатото секцио, все по-често. Цезаровото сечение е общоприета, но реално доста сложна процедура, която носи рискове за здравето, както на майката, така и на бебето.

причини за цезарово сечение
бременна жена се държи за корема

Преди да кажем какви са причините за секцио, накратко какво представлява планираното цезарово сечение?
Въпреки че цезаровото сечение днес се възприема за рутинно, то има повече рискове, отколкото вагинално раждане на бебе. Поради тази причина, вагиналните раждания са препоръчителни, но е възможно да се насрочи раждане със секцио по медицински причини. Например, ако бебето ви е разположено седалищно и не се променя позицията си, вашият лекар може да насрочи раждане чрез цезарово сечение. Възможно е също да се планира раждане със секцио и поради немедицински причини, но това не се препоръчва. Процедурата е голяма операция и има по-голям риск от възникване на усложнения, включително:
– загуба на кръв
– увреждане на органи
– алергична реакция към анестезия
– инфекции
– кръвни съсиреци

Трябва ли да планирате планово цезарово сечение?
Насрочената хирургическа операция по немедицински причини се нарича планово цезарово сечение. Някои жени предпочитат да родят с операция, защото тя им дава по-голям контрол при вземането на решения, когато бебето да се роди. Но само защото ви се дава възможност за планово цезарово сечение не означава, че то ще протече без рискове.

Плюсовете на плановото цезарово сечение са:
– По-малък риск от проблем с неволното изпускане на урина и сексуална дисфункция след раждането на бебето.
– По-нисък риск за бебето да бъде лишено от кислород по време на раждането.
– По-нисък риск за бебето да претърпи някаква травма, докато преминава през родилния канал.

Минусите на плановото цезарово сечение са:
– При бъдеща бременност вероятно ще трябва отново да родите с цезарово сечение.
– Има по-висок риск от усложнения при раждане с тази процедура.
– Ще имате по-дълъг престой в болница – до пет дни, както и по-дълъг период на възстановяване.

Какви са видовете причини за цезарово сечение?
Цезарово сечение може да бъде планирано от вашия лекар преди датата на термина или може да се наложи да се прибегне към него по време на самото раждане, поради някаква извънредна ситуация. По-долу ще ви запознаем с  някои от най-честите медицински причини за цезарово сечение:

Продължителен родилен процес без напредък: Продължителното раждане – също така наречено „раждане без напредък“ или „застой на родилния процес“ – е основна причина за цезарово сечение. Според Националните центровете за контрол на заболяванията и превенция в САЩ, към това се прибягва при около 1/3 от всички раждания. Това се случва, когато една майка има първа бременност и ражда в продължение на 20 часа или повече. Или 14 часа или повече за майките, които вече са раждали преди. Бебетата, които са твърде големи за преминаване през родилния канал, също може да са причина за цезарово сечение поради риск от усложнения.

Необичайно позициониране на плода: За да имате успешно вагинално раждане, бебетата трябва да бъдат разположени с главата напред в близост до родилния канал. Но бебетата понякога обръщат сценария. Те могат да позиционират краката си или да застанат челно към канала, известно като седалищно раждане, или позицията с едното рамо към родилния канал, известно като напречно раждане. Секциото може да бъде най-сигурният начин да се роди в тези случаи, особено за жени, носещи повече от едно бебета.

Заплаха за плода: Вашият лекар може да избере да родите чрез спешно цезарово сечение, ако бебето ви не получава достатъчно кислород.

Вродени дефекти: За да се намали риска от усложнения при раждането, лекарите ще може да решат да родите със секцио бебе с диагноза за някои вродени дефекти като излишната течност в мозъка или вродени сърдечно-съдови заболявания, за намаляване на усложнения.

Повторно цезарово сечение: Това е друга основна причина за цезарово сечение. Около 90% от жените, които са имали секцио преди, е препоръчително да родят отново така, за да се избегнат известни усложнения.

Хронични здравословни състояния: Жените могат да родят чрез цезарово сечение, ако имат някои хронични здравни състояния като сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане или гестационен диабет. Вагиналното раждане с едно от тези заболявания може да бъде много опасно за майката. Лекарите също така ще предложат цезарово сечение, ако майката има ХИВ, генитален херпес, или всяка друга инфекция, която може да се прехвърли на бебето чрез вагинално раждане.

Оплитане на пъпната връв: Когато пъпната връв навлезе през шийката на матката, преди бебето да се е родило, това се нарича пролапс на пъпната връв. Това може да намали сериозно притока на кръв към бебето и да причини сериозен риск за здравето на плода. Тази причина за цезарово сечение е много сериозна и изисква предприемане на спешно цезарово сечение.

Тесен таз на майката: Когато майката е с твърде малък таз, за да роди бебето вагинално или ако главата на бебето е твърде голяма за раждане канал – бебето не може да премине безопасно през вагината.

Проблеми с плацентата: Друга основна причина за цезарово сечение е когато има ниско разположена плацента, която частично или напълно покрива шийката на матката. Това състояние е известно като плацентата превия. Цезаровото сечение също е необходимо, когато плацентата се отделя от лигавицата на матката, причинявайки загуба на кислород към бебето.

Тъй като бременността и раждането може да бъдат наситени с изключително много непредсказуеми моменти, майки трябва да бъде спокойна и подготвена в случай, че се наложи да се направи цезарово сечение. Раждането е красиво и чудотворно нещо и е най-добре да бъдете подготвени за неочаквани ситуации. Тенденцията в световен мащаб за планови раждания чрез секцио се разраства в огромни мащаби. Едно проучване показва, че 8% от майките искат сами цезарово сечение. Тази тенденция може да има сериозни усложнения, включително риска от загуба на кръв, инфекция, кръвни съсиреци и нежелани реакции към анестезия. Важно е да запомните, че раждането с цезарово сечение е голяма коремна операция и обикновено има по-дълъг период на възстановяване в сравнение с вагиналното раждане. Ако си мислите за насрочване на планово цезарово сечение, трябва да говорите с вашия лекар подробно и изчерпателно за рисковете и ползите. Дори да ви е страх от нормално раждане, от болката и неизвестното – първата ви мисъл вече не бива да бъде за вас, а за растящия във вас нов живот, който заслужава най-доброто!

Източници:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/c-section-reasons

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбира