Речник

Плацента Превия

Обновена: 26-01-2017

Какво представлява плацента превия?
Плацента превия или предлежаща плацента се получава, когато плацентата на бебето частично или напълно покрива вътрешния отвор на шийката на матката в долния край на матката, който се свързва с горната част на влагалището. Плацента превия може да предизвика тежки кръвоизливи преди или по време на самото раждане.

Плацентата осигурява кислород и хранителни вещества за отглеждането на бебето и отстранява отпадните продукти от кръвта на бебето. Тя се прикрепя към стената на матката, а пъпната връв на бебето ви възниква от нея. При повечето бременности плацентата се прикрепва в горната страна на матката. При плацента превия тя се прикрепя към долната част на матката.

Ако имате плацента превия, вие ще бъдете ограничени откъм физически натоварвания за част от вашата бременност и най–вероятно ще родите с цезарово сечение за безопасността на вашето бебе.

плацента превия Какви са различните симптоми на плацента превия?
Ярко червено вагинално кървене без болка по време на 2–та половина на бременността е основната проява на плацента превия. Кървенето варира от светло до много тъмно червено. Кървенето обикновено спира без лечение, но почти винаги се връща дни или седмици по–късно. Някои жени изпитват контракции.

Кога да отидете на лекар?
Ако имате вагинално кървене по време на 2–рия или 3–тия триместър, се свържете с лекаря ви веднага! Ако кървенето е тежко, търсете спешна медицинска помощ!

Какви са причините за плацента превия?
Плацентата започва да расте, когато ембрионът се имплантира в матката. Ако ембрионът се имплантира в долната част на матката, плацентата може да нарасне над шийката на матката и да стане плацента превия. Повечето случаи на плацента превия са диагностицирани по време на 2–рия триместър посредством ултразвуков преглед.

Кои са най–рисковите фактори за плацента превия?
Жените с по–висок риск за плацента превия са тези, които  са имали предишни операции на матката, като например:
– Цезарово сечение
– Операция за отстраняване на миома на матката
– Дилатация и кюртаж, въпреки че това представлява много по–нисък риск за появата на плацента превия

Плацента превия също е по–честа сред жените, които:
– Са родили най–малко едно бебе
– Имали са плацента превия при предишната бременност
– Носят повече от един плод
– Са на възраст от 35 години или по–големи
– Употребяват кокаин
– Пушат

Какви са евентуалните усложнения при плацента превия?
Ако имате плацента превия, вашият гинеколог ще следи вас и вашето бебе внимателно, за да се намали рискът от тези сериозни усложнения като:
– Кървене. Може да се получи тежко, вероятно живото застрашаващо вагинално кървене (кръвоизлив) по време на раждането или в първите няколко часа след него.
– Преждевременно раждане. Обилното кървене може да доведе до спешно цезарово сечение преди термина на бебето.

Как се диагностицира плацента превия?
Плацента превия се диагностицира чрез ултразвук, по време на рутинен пренатален преглед или след случай на вагинално кървене. За окончателната диагноза може да изисква комбинация от абдоминална ехография и трансвагинален ултразвук. Вашият лекар ще се погрижи с позицията на датчика в вагината ви да не се наруши плацентата или да се предизвика кървене. В редки случаи може да се използва магнитен резонанс (ЯМР) за ясно определяне на плацентарното местоположение.

Ако вашият лекар заподозре плацента превия, той вероятно ще се избегне рутинните вагинални прегледи за намаляване на риска от тежко кървене. Може да се наложи допълнително ултразвук, за да се провери точното местоположение на плацентата ви.

Какво е лечението на плацента превия?
Лечението на плацента превия зависи от различни фактори, включително:
– Размерът на кървене
– Колко е напреднала бременността
– Вашето здраве
– Здравословното състояние на вашето бебе
– Позицията на плацентата и бебето

Плацента превия придружена със малко или никакво кървене
Ако имате малко или никакво кървене, лекарят ви може да препоръча почивка на легло вкъщи. В някои случаи, може да се наложи да лежите в леглото през повечето време, а да седите и стоите само, когато е необходимо.
Трябва да се избягва секс, който може да предизвика кървене. Упражненията също обикновено са табу. Бъдете готови да потърсите спешна медицинска помощ, ако започнете да кървите. Трябва да бъдете в състояние да стигнете до болницата бързо, ако прокървите отново или получава тежък кръвоизлив. Ако плацентата не покрива напълно шийката на матката, може да ви бъде разрешено да опитате вагинално раждане. Ако започнете да кърви силно, може да се наложи спешно цезарово сечение.

Плацента превия придружена с тежък кръвоизлив
Ако кървенето ви е обилно, може да се наложи да лежите в болница. Тежкото кървене може да изисква преливане на кръв. Може би също така ще се наложи да се ползват лекарства за предотвратяване на преждевременно раждане. Вашият лекар ще  изготви вероятно план за цезарово сечение, с което бебето да бъде изродено безопасно, в идеалния случай след 36 седмица от бременността. Ако имате нужда от цезарово сечение преди 36 седмици, може да се дадат кортикостероиди за ускоряване развитието на белия дроб на вашето бебе. Ако вашият кръвоизлив не може да бъдат контролиран или бебето ви е в опасност, може да се наложи спешно цезарово сечение – дори, ако бебето се роди преждевременно.

Вие не може да знаете дали имате плацента превия преди вашият лекар да заяви това, затова е важно при всякакви притеснения от ваша страна да се обърнете именно към него.

Списък за Родилното

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник
Фактор 5 Лайден

Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)? Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви ...
Речник