Здраве

Отлепване на Плацентата

Обновена: 08-02-2016

Какво е Отлепване на плацентата?
Плацентата се прикрепя към стената на матката и снабдява бебето с храна и кислород чрез пъпната връв. Отлепването на плацентата е сериозно състояние, при което плацентата се отделя от стената на матката преди раждането. Тя може да се отдели частично или цялостно. Ако това се случи вашето бебе не може да получи достатъчно кислород и хранителни вещества. Отлепване на плацентата може да е съпроводено от сериозно кървене.
От всички бременни жени само около 1% имат отлепване на плацентата. Това обикновено се случва в третия триместър, но може да се случи по всяко време след 20 – та седмица от бременността. Лекото отлепване на плацентата може да доведе до някои проблеми, но в повечето случай не е опасно. Ако имате по сериозно и тежко разкъсване на плацентата, бебето е с по – висок риск от растежни проблеми, преждевременно раждане, раждане на мъртво дете и други.

Какви са Симптомите на Отлепване на Плацентата? симптоми, причини и лечение на отлепена плацента
Основният симптом на отлепване на плацентата е вагинално кървене по време на бременността. Може също така да имате и други съпътстващи симптоми на отлепване на плацентата като: дискомфорт, съпроводен от коремна болка, която може да почуствате и в гърба. Понякога тези симптоми може да се случат без вагинално кървене, защото кръвта е така наречения капан зад плацентата. Ако имате някой от тези симптоми незабавно се обадете на вашият лекар.

Как се прави самата Диагностика на Отлепена Плацента?
Ако вашият лекар мисли, че имате разкъсване на плацентата, може да се наложи да се прегледате в болница. Вашият лекар може да установи това чрез физически преглед и ултразвук.

Лечение при Отлепване на Плацентата
Лечението зависи от това колко е сериозно разкъсването и в коя седмица сте от вашата бременност. Лекарят може просто да наблюдава вас и вашето бебе, но понякога може да се наложи да родите веднага. Ако се стигне до тук и трябва да родите, вашият лекар може да ви даде кортикостероиди, за да се ускори развитието на белите дробове и други органи на вашето бебе.
Разбира се ако имате леко разкъсване на плацентата около 24 – 34 седмица на бременността, трябва внимателно наблюдение в болницата. Ако изследванията покажат, че Вие и Вашето бебе се справяте добре, лекарите може да преценят и да ви насочат лечение, което ще опита да запази Вашата бременност възможно най –дълго време до датата на термина. Ако имате леко отлепване на плацентата и сте съвсем близо до датата на термина, лекарят може да препоръча предизвикване на раждането или раждане с цезарово сечение т.е секцио. Може да се наложи да родите веднага ако са налице едно от следните условия: разкъсването става по – лошо, кървенето е тежко, вашето бебе има проблеми, тежко отлепване на плацентата. Ако имате умерено или тежко разкисване на плацентата в края на своята бременност, обикновено трябва да родите веднага. В повечето случай чрез цезарово сечение, за да се увеличат шансовете за бебето.

Какви са Причините за Отлепване на Плацентата?
В повечето случай по – висок риск от отлепване на плацентата имат жени които:
– пушат цигари
– използват наркотици
– жени които са над 35 години
– имат високо кръвно налягане
– инфекция в матката
– имат разкъсвания в предишни бременности
– имате проблеми с матката или пъпната връв
– имате повече околоплодна течност около бебето, отколкото е нормално
– вие сте бременна с близнаци, тризнаци или повече …
– вашият корем е пострадал при автомобилна катастрофа или друго физическо насилие

Какви са шансовете да се повтори отлепване на плацентата при втора бременност?
Ако сте имали разкъсване на плацентата в минала бременност, имате около 10% шанс това да се случи отново в по – късен етап на бременността.

Как мога да намаля риска от отлепване на плацентата?
В повечето случай, не можете да предотвратите разкъсване и достигане до отлепена плацента, но може да имате възможност да намалите риска, ако не пушете цигари, използвате наркотици и други фактори оказващи влияние.

Болки в Корема при Бременност

Предишна публикация

Разстройство при Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве