Здраве

Болки в Корема при Бременност

Обновена: 08-02-2016

Нормално ли е да имам някакви болки в корема при бременност?
Дискомфорта в коремната област при бременност е често срещано оплакване, което може да бъде безвредно, но може да е признак и на сериозен проблем. Тежката и продължителна коремна болка в никакъв случай не трябва да се подминава с пренебрежение.
В тази статия ще опишем най – често срещаните причини за болка в корема при бременност, но в никакъв случай те не трябва да служат за ваша самостоятелна диагностика. Преди всичко трябва да се обърнете към вашият лекар. Ако имате болки в корема или спазми, заедно с зацапване, кървене, повишена температура, втрисане, вагинално течение, отпадналост, дискомфорт при уриниране, или гадене и повръщане, или ако болката не отшумяват след няколко минути за почивка, обадете се задължително на вашия практикуващ лекар. Всички съпътстващи безпокойства по време на бременност може да са сериозни или незначителни, затова и в статия сме ги разделили в две категории: сериозни и безобидни болки при бременност. коремни болки по време на бременност

Какви сериозни проблеми може да са предизвикали болки в корема при бременност?
– Извънматочна Бременност – тя се случва когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката, обикновено това става в една от фалопиевите тръби. Това може да причини спазми и други подобни симптоми при ранна бременност. Ако не се лекува извънматочната бременност може да бъде опасна за живота. В най – общите случай тя е съпроводена от тазова и коремна болка и болезненост, вагинално зацапване или кървене, обща коремна болка, която се влошава по време на физическа активност.

– Спонтанен аборт – това е загуба на бременността през първите 20 седмици от забременяването. Вагинално зацапване или кървене, може да е първият симптом, последван от коремни болки които може да продължат от няколко часа до няколко дни. Кървенето може да е леко или по – силно. Болката може да постоянна, лека, остра или непостоянна. В повечето случай болка се чувства по – скоро ниско в гърба или в таза.

– Преждевременно раждане – ако започнете да имате контракции преди 37 седмица на бременността съпроводени със болка това. Обадете се на вашият лекар, ако имате някои от изброените симптоми през втория или третия триместър на бременността. – Увеличаване на вагиналния секрет, като вагинално зацапване или кървене, коремна болка – подобна на менструалната болка, увеличаване на налягането в областта на таза, болка ниско в гърба, повече от четири контракции за един час – дори и сами по себе си контракциите да не са съпроводени с болка.

– Отлепване на плацентата – разкъсването на плацентата е животозастрашаващо състояние, при което плацентата се отделя от матката, частично или напълно, преди бебето да се роди. Отлепването на плацентата понякога може да предизвика внезапно и очевидно кървене. Болки в гърба или чести контракции също са видими симптоми при отлепване на плацентата. Може също да забележите спад в дейността на вашето бебе.

– Прееклампсия – тя е комплексно заболяване на бременността, което води до промени в кръвоносните съдове и може да засегне много органи, включително черният дроб, бъбреците, мозъка и плацентата. Симптомите са подуване на лицето или подпухналост около очите, подуване на ръцете и внезапно подуване на краката или глезените. При тежка прееклампсия може да имате силна болка в горната част на корема при бременност, силно главоболие, зрителни нарушения, гадене и повръщане.

– Инфекция на пикочните пътища – бременността Ви прави по податливи на инфекции на пикочните пътища от всякакъв тип, включително бъбречни инфекции. Симптомите на инфекция на пикочните мехур може да включва болка, дискомфорт или болка при уриниране. Често болката е около срамната кост и нужда от неконтролируемо желание за малка нужда, дори и да има малко урина в пикочния мехур. Признаци, че инфекцията се е разпространила към бъбреците са – висока температура, често с втрисане или изпотяване, болка в долната част на гърба, точно под ребрата, върху едната или двете страни, гадене и повръщане, както и евентуално гной или кръв в урината.

– Други причини за болка в корема при бременност и не само може да са стомашен вирус, хранително отравяне, апендицит, хепатит, камъни в бъбреците, болест на жлъчния мехур, панкреатит, фиброми и запушване на червата.

Безобидни Причини за Болки в Корема при Бременност
Не всички коремни болки са знак за сериозен проблем. Вижте примери за болки в корема които в повечето случай са безобидни и безвредни:
– Газ и подуване на корема – това се случва вероятно от хормони които забавят храносмилателната система и натиска на нарастващата матка върху стомаха и червата.
– Запекът е друга често срещана причини за дискомфорт в коремната област по време на цялата бременност, благодарение на хормоните които забавят придвижването на храната през храносмилателният тракт и натиска на матката върху ректума.
– Бракстън Хикс контракции – някъде след средата на бременността, може да започнете да забележите известно затягане на матката от време на време. Преди 37 седмица тези контракции са често явление, те са нередовни но често болезнени.

Какво мога да направя, за да отмине и облекча коремната болка?
Ето няколко съвета за справяне и лечение на болките в корема при бременност:
– Направете леки упражнения за облекчаване на болката причинена от газове
– Вземете топла вана или душ
– Пийте много течности, дехидратацията може да предизвика Бракстън Хикс Контракции
– Ако болката е причинена от Бракстън Хикс Контракции, може да легнете в леглото за кратко време.

Обадете се на лекаря си дори и при най – малкия дискомфорт които може би сте получили в коремната област по време на бременност.

Промени в Организма при Менструация

Предишна публикация

Отлепване на Плацентата

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве