Прегледана и обновена на 27-11-2016

Нормално ли е да имам болки ниско в корема при бременност?
Случайният дискомфорт ниско в коремната област е често оплакване през бременността, но понякога може да бъде основен признак за сериозен проблем – силна или продължителна болка в корема при бременност никога не бива да бъде игнорирана. По-долу ще разкажем за най-честите причини за болки ниско в корема при бременност. Разбира се не трябва да се опитвайте чрез тази статия да се самодиагностицирате и запомнете че понякога болката може да е причинена от едни леки газове в стомаха. Ако имате болки в корема или дискомфортни спазми, както и зацапване, кървене, температура, втрисане, вагинално течение, отпадналост, дискомфорт при уриниране, или гадене и повръщане, или ако болката не отшумява след няколко минути почивка, незабавно потърсете лекар.

болки ниско в корема при бременност

Какви са най-честите причини за болки ниско в корема при бременност
Много жени се пипат от къде идват болките и какви сериозни проблеми могат да доведат след себе си до болки ниско в корема при бременност?
Извънматочна бременност
Извънматочната бременност казваме, когато оплодената яйцеклетка от сперматозоида се  имплантира извън матката. Обикновено това се случва в една от фалопиевите тръби на жената. Това може да доведе до някои спазми и други симптоми в началния стадии на бременността. Ако остане нелекувана извънматочната бременност може да бъде опасна за живота на жената. Потърсете лекар веднага, ако имате някой от следните симптоми: болка в корема или таза, вагинално кървене (може да бъде червено или кафяво, обилно или оскъдно, непрекъснато или периодично), болка, която се влошава винаги при физическа активност или при кашлица. Повече може да научите в цялата статия за Извънматочна бременност.

Спонтанен аборт
Спонтанният аборт е загубата на бременност в първите 20 седмици. Вагиналното кървене обикновено е първият симптом при спонтанен аборт. Веднага след него идват така неприятните болки ниско в горема при бременност, която може да продължи от няколко часа до дни. Кървенето може да бъде леко или обилно. Болката може да се усеща устойчива, лека или остра ниско в корема. Вижте Спонтанен Аборт.

Преждевременно раждане
Преждевременното раждане е това, при което започват контракции, които заличават или разширяват шийката на матката преди 37 гестационна седмица от бременността. Задължително се свържете с вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми във 2 или 3 триместър на бременността:
– Увеличение на вагиналното течение или промяна в типа му (ако то стане воднисто, слузесто или кърваво.
– Вагинално течение или кървене
– Болки ниско в корема при бременност. Подобни на менструални спазми или повече от 5 броя контракции за 1 час.
– Увеличаване на налягането в тазовата област. Прочетете всичко за Преждевременно раждане.

Прееклампсия
Прееклампсията е сериозно състояние на бременността, при което кръвното налягане на бременната жена се покачва, променят се кръвоносните съдове. Това състояние може да повлияе на много органи като: черен дроб, бъбреци, мозъка и плацентата. Внимавайте за симптомите на прееклампсия които включват увеличено количество на белтъците в урината, отоци по лицето, краката и ръцете и увеличаване на теглото от задържането на вода. Може да имате силни болки ниско в корема при бременност, силно главоболие, зрителни нарушения или гадене и повръщане. Ако имате симптоми на прееклампсия, повикайте лекар веднага. Вижте Прееклампсия.

Инфекции на пикочните пътища
Когато сте бременна вие сте лесно податливи на различни инфекции на пикочните пътища, включително така неприятните бъбречни инфекции. Симптомите на инфекция на пикочния мехур могат да включват болка, дискомфорт или парене при уриниране; тазов дискомфорт и придружаващи болки ниско в корема при бременност. Признаците, че инфекцията се е разпространява в бъбреците и че имате нужда от медицинска помощ и то веднага включват: висока температура с втрисане или изпотяване, болка в долната част на гърба, гадене и повръщане и евентуално кръв или гной в урината.

Други причини за болки ниско в корема при бременност
Много други условия могат да причинят болки ниско в корема при бременност, независимо дали сте бременна, или не. Някои от най-честите причини могат да бъдат стомашни вируси, хранително отравяне, апендицит, болест на жлъчния мехур, камъни в бъбреците, панкреатит и чревна непроходимост.

Какви са най-честите причини за безвреден коремен дискомфорт?
Не всички болки ниско в корема при бременност са знак за сериозен проблем по време на бременността. Например можете да забележите малко спазми по време или точно след оргазъм. Ето някои други причини за дискомфорт ниско в коремната област: газове и подуване на корема, запек, Бракстън Хикс контракции, след като сте близо до датата на раждането, спазмите и болките може да са признак на започващото раждане.

Има ли нещо, което мога да направя, за да облекча появилите се болки ниско в корема при бременност?
Ето нашите съвета за справяне с леките болки ниско в корема при бременност, който не е причинен от нещо сериозно:
– Движете се повече или правете някои нежни упражнения за облекчаване на появилата се болка, която би могла да бъде причинена от газове.
– Вземете топла (не гореща) вана или душ.
– Пийте много течности по време на бременност. Дехидратацията може да предизвика контракции Бракстън Хикс. Ако болките ниско в корема при бременност са причинени от Бракстън Хикс контракции, легналото положение може да облекчи положението. Почивката при бременност също може да ви помогне да се съсредоточите върху вашите симптоми и да ги облекчите с релаксация.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Подуване на Корема

Previous article

Хранене на 1 Месечно Бебе

Next article