Прегледана и обновена на 30-10-2020

Какво е Извънматочна Бременност (ектопична бременност)?

Извънматочната бременност или ектопична бременност казваме когато яйцето се вгнездява в място различно от маточната кухина т.е. матката. Най-често това се случва в една от маточните тръби (фалопиеви тръби). Поради своето местоположение понякога това забременяване се нарича тръбна бременност. В този случай ембриона започва да се развива и уголемява, но не му достига място и той умира преди да достигне 3–ти месец. При нормалната бременност оплодената яйцеклетка се вгнездява в лигавицата на матката и там протича растежът на плода. При наличие на извънматочна бременност, узрялото яйце се опложда извън матката, но има случаи, при които се възпрепятства придвижването му до маточната кухина. Препятствията, които то ще срещне по пътя си, създават условия за развитие на извънматочна бременност. Тази усложнена бременност, открита дори още в своя зародиш, за жалост води до сериозни усложнения, които могат да наложат настаняване на бременната жена в лечебно заведение.

Къде се развива извънматочната бременност?

Най–често (98% от случаите) извънматочната бременност се развива в една от маточините тръби, а нейният изход и усложнения зависят от мястото на вгнездяване на яйцето в тръбата. В едни случаи бременността се развива в стеснената част на матката, друг път може да се развие в разширената част на маточната тръба, яйчника, коремната празнина и други места. Съществуват още редица възможности за извънматочна бременност, но в този случай те имат значение само за лекаря.

Видове извънматочна бременност

Различаваме 3 основни вида извънматочна бременност (ектопична бременност)

Тубарна бременност

Както казахме това е най-честата извънматочна бременност, която се случва в маточната тръба

Абдоминална бременност

Тук ембриона започва своето развитие в коремната кухина

Цервикална бременност

След своето оплождане, яйцеклетката се загнездва в лигавицата на маточната шийка

Колко често се случва ектопична бременност?

Около 1-2% от бременните жени имат извънматочна бременности, така че не се притеснявайте процентът не е голям. Разбира се този процент нараства до 4% при жени които са използвали асистирани репродуктивни методи.

Опасна ли е извънматочната бременност?

Извънматочната бременност е опасна за самата майка заради опасност от внезапен вътрешен кръвоизлив. Обикновено усложнението което се среща е руптура с вътрешно кървене, което може да доведе до хиповолемичен шок. Понякога кървенето може да застраши живота на жената. Смъртта от разкъсване при извънматочна бременност е водещата причина за смъртта през първия триместър на бременността. Извънматочната бременност остава основна за смъртта на жени в първите няколко седмици. При нея в повечето случай е наложителна оперативна намеса, но в зависимост от ситуацията може да не е нужно и да се приемат единствено лекарства. Колкото по–бързо се открие извънматочна бременност толкова по–добре.

Причини за извънматочна бременност

Има редица фактори които може да допринесат за това, но основните причини за извънматочна бременност са:
Тазова възпалителна болест
– Инфекция или възпаление на фалопиевата тръба, също може да причини частично или пълно блокиране на оплодената яйцеклетка
– Извършва се лечение на безплодие и се използват лекарства за плодовитост
– Използване на асистирани репродуктивни методи, например като инвитро или други процедури.
– Предишен аборт
– Използване на контрацептивни средства като – спирала
– Тютюнопушене
– Ендометриоза
– Предишна извънматочна бременност
– Операции на тръбите и вътрешно маточна хирургическа намеса и други

Симптоми на извънматочна бременност

Около 10% от жените с извънматочна бременност нямат изявени симптоми, а около 30% от тях нямат никакви медицински признаци за извънматочна бременност. В много случаи симптомите са подобни на тези при други заболявания, като например при: стомашно–чревни нарушения, апендицит, салпингит, руптура на киста на жълтото тяло, аборт, усукване на яйчниците или инфекция на пикочните пътища. Изследвания показват, че първите симптоми на извънматочна бременност се проявява средно 7,2 седмици след последния нормален менструален период.

След като сте забременели е нормално да имате типичните симптоми на бременност, но следните симптоми могат да се използват за разпознаване на потенциална извънматочна бременност:
– Остра или пронизваща болка, която идва отминава и като цяло варира като сила. Тази болка може да усетите в таза, корема или дори рамото и шията поради голямо количество кръв под диафрагмата, поради някакво разкъсване от извънматочна бременност.
– Вагинално кървене, което е по-интензивно
– Стомашно-чревни симптоми
– Чувство на отслабналост, безсилие, замаяност или дори припадък
Важно е да се обадите незабавно на вашия доктор, ако имате силна болка, която трае повече от няколко минути или ако имате кървене.

Как да разбера дали имам извънматочна бременност?

Извънматочната бременност се диагностицира от доктор. Трябва да бъде извършен преглед, а лекарят ще се опита да намери болка, чувствителност или маса в корема. Задължително ще ще използва ултразвук. Чрез него той ще разбере дали в матката се съдържа развиващ се плод. Някои кръвни изследвания също биха помогнали, например отчитане на нивата на hCG и прогестерон. Устоновено е, че нивото на hCG, което е по-ниско от обикновенно, може да е една от причините да се подозира извънматочна бременност. Това важи и за хормона прогестерон, тъй като ниските нива могат да бъдат признак на извънматочна бременност. В допълнение, Вашият доктор може да направи Кулдоцентеза. Това е процедура при която се вмъква игла в пространството в най-горната част на вагината, зад матката и преди ректума. Наличието на кръв в тази област може да означава кървене от разкъсана маточна тръба и диагностициране на извънматочна бременност.

Лечение на извънматочна бременност

Извънматочната бременност може да се лекува по един от следните начини:
– Може да се приложи метотрексат, който позволява на тялото да абсорбира тъканта на бременността и може да спаси фалопиевата тръба, в зависимост от това в кои етап от своето развитие е бременността.
– Ако тръбата е станала опъната или е разкъсана и е започнала да кърви, част или цялото количество може да се наложи да се отстрани. В този случай, кървенето трябва да бъде спряно незабавно и е необходима спешна операция.
– Може да се извърши лапароскопска хирургия под обща анестезия. Тази процедура включва хирург, използващ лапароскоп за премахване на извънматочната бременност и възстановяване или отстраняване на засегнатата маточна тръба. Ако извънматочната бременност не може да бъде отстранена, може да се направи друга хирургична процедура, наречена лапаротомия.

Ако сте бременна и имате кръвотечение незабавно потърсете лекар за преглед и диагноза. Не се притеснявайте за бъдещото си забременяване, защото много жени имали в миналото извънматочна бременност след това забременяват и раждат без усложнения здрави деца.

Източници:
1. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/pregnancyloss.html
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Ectopic_pregnancy
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4315158/
4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectopic-pregnancy/symptoms-causes/syc-20372088
5. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000895.htm

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Възпаление на Яйчниците

Previous article

Хемороиди

Next article