БременностРечник

Извънматочна Бременност

Обновена: 13-08-2016

Какво е Извънматочна Бременност?
Извънматочната бременност или ектопична бременност казваме когато яйцето се вгнездява в една от маточните тръби вместо в матката т.е извън маточната кухина. Плода започва да се развива и уголемява, но не му достига място и той умира преди да достигне 3–ти месец. При нормалната бременност оплодената яйцеклетка се вгнездява в лигавицата на матката и там протича растежът на плода. При ненормална извънматочна бременност, узрялото яйце се опложда извън матката, но има случаи, при които се възпрепятствува придвижването му до маточната кухина. Препятствията, които то ще срещне по пътя си, създават условия за развитие на извънматочна бременност. Тази ненормална бременност, дори и съвсем навреме разпозната, води до твърде сериозни усложнения, които могат да наложат настаняване на бременната в лечебно заведение. Най–често (99% от случаите) извънматочната бременност се развива в една от маточините тръби, а нейният изход и усложнения зависят от мястото на вгнездяване на яйцето в тръбата. В едни случаи бременността се развива върху яйчника, друг път в коремната празнина, а понякога и в тая част на тръбата, която непосредствено изхожда от матката. Съществуват още редица възможности за извънматочна бременност, които имат значение само за лекаря.

Колко често се случва извънматочна бременност?
Около 1% от бременните жени имат извънматочна бременности, така че не се притеснявайте процентът не е голям.

какво е извънматочна бременност видове и причиниОпасна ли е извънматочната бременност?
Извънматочната бременност е опасна за самата майка заради опасност от внезапен вътрешен кръвоизлив.  В повечето случай се случва кръвотечение и съответно помятане с придружени болки. Понякога кървенето може да застраши живота на жената. Извънматочната бременност остава основна за смъртта на жени в първите няколко седмици. При нея в повечето случай е наложителна оперативна намеса, но в зависимост от ситуацията може да не е нужно и да се приемат единствено лекарства. Колкото по–бързо се открие извънматочна бременност толкова по–добре.

Различаваме 3 вида извънматочна бременност (ектопична бременност):

  • тубарна бременност (най–честата)
  • бременност в яйчника
  • бременност в коремната кухина

Причини за възникване на Извънматочна бременност (ектопична бременност)
Има редица фактори които може да допринесат за това, като:

  • тазова възпалителна болест
  • инфекции
  • предишен аборт
  • използване на контрацептивни средства като – спирала
  • тютюнопушенето
  • предишна извънматочна бременност
  • операции на тръбите и вътрешно маточна хирургическа намеса и други

Ако сте бременна и имате кръвотечение незабавно потърсете лекар за преглед и диагноза. Много жени имали в миналото извънматочна бременност след това забременяват и раждат без усложнения здрави и хубави деца.

Възпаление на Яйчниците

Предишна публикация

Коментари

Оставете коментар

запек и бременност

Запек и Бременност

Запек и бременност е често срещано явление на организма и представлява затруднено и редовно движения на червата, ...
Бременност