Тазова Възпалителна Болест

Какво е тазова възпалителна болест?
Тазовата възпалителна болест е вид инфекция на женските репродуктивни органи. Тя обикновено се развива, когато полово предавани бактерии се разпространят от вагината към матката, маточните тръби или яйчниците. Много жени, които развиват тазова възпалителна болест – не изпитват обичайните симптоми и не търсят лечение. Тазовата възпалителна болест може да бъде открита на доста по–късен етап, когато имате проблеми при забременяване или ако развиете хронична тазова болка.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са видовете симптоми на тазова възпалителна болест?
Симптомите на тазовата възпалителна болест могат да включват:
– Болка в долната част на корема и таза
– Вагинално течение с неприятна миризма
– Нередовна менструация
– Температура
– Болезнено или затруднено уриниране
– Тазовата възпалителна болест може да предизвика само незначителни симптоми или да няма изобщо, особено когато инфекцията се дължи на хламидии.

тазова възпалителна болест

Кога да отидете на лекар?
Отидете в спешното, ако развиете следните сериозни симптоми на заболяването:
– Силна болка ниско в корема
– Повръщане
– Признаци на шок като припадъци
– Температура над 38.3 C

Ако симптомите не са тежки, но те са устойчиви, посетете вашия лекар възможно най–скоро. Вагинално течение с миризма, болезнено уриниране или кървене между менструациите могат да бъдат свързани с полово предавани инфекции. Ако тези симптоми се появят, спрете секса и отидете на лекар възможно най–скоро. Бързото лечение на полово предаваните инфекции спомага за предотвратяване на тазова възпалителна болест.

Какви са причините за тазова възпалителна болест?
Тазовата възпалителна болест може да бъде причинена от редица бактерии, но най–често – гонорея или хламидия. Тези бактерии обикновено са прихващат по време на полов акт без предпазни средства. По–рядко бактериите могат да навлязат в репродуктивния тракт, когато нормалната бариера, създаден от шийката на матката, е нарушена. Това може да стане след раждане, аборт и т.н.

Какви са рисковите фактори за тазова възпалителна болест?
Редица фактори могат да повишат риска от тазова възпалителна болест, включително:
– Ако сте сексуално активна жена по–млада от 25 години
– Имате множество сексуални партньори
– Имате сексуални отношения с лице, което има повече от един секс партньор
– Правите секс без презерватив
– Използвате дамски душ редовно, което нарушава баланса на добрите срещу вредни бактерии във влагалището и може да прикрие симптоми, което в противен случай може да доведе до по–ранно лечение
– Имате история на тазова възпалителна болест или полово предавана инфекция в миналото

Какви може да са усложненията от възникване на тазова възпалителна болест?
Нелекувана – тазовата възпалителна болест може да причини поражения на съединителната тъкан и да доведе до образуването на абсцеси във фалопиевите тръби и увреждане на репродуктивните органи. Усложненията може да включват:
Извънматочна бременност. Тазовата възпалителна болест е основна причина за извънматочна бременност. При извънматочната бременност оплодената яйцеклетка не може да измине своя път през фалопиевите тръби и да се имплантира в матката. Извънматочната бременност може да предизвика масивно животозастрашаващо кървене и да наложи спешна операция.
Безплодие. Тазовата възпалителна болест може да повреди репродуктивните органи и да причини безплодие. Колкото повече пъти сте имали такава инфекция, толкова по–голям е рискът от безплодие. Забавянето на лечението също така драстично увеличава риска от безплодие.
Хронична тазова болка. Тазовата възпалителна болест може да причини тазова болка, която може да продължи месеци или дори години. Срастване във фалопиевите тръби и другите тазовите органи може да причини болка по време на овулацията.

Какви са тестовете за диагностициране на тазовата възпалителна болест?
Лекарите диагностицират тазовата възпалителна болест въз основа на симптоми, тазов преглед, изследване на вагиналното течение и цервикалната слуз или уринни тестове. По време на тазовия преглед лекарят използва памучен тампон за вземане на проби от влагалището и шийката на матката. Пробите се изпращат в лаборатория за анализ за определяне на организмите, които причиняват инфекцията. За потвърждаване на диагнозата или за да определи колко широко се разпространява инфекцията е, Вашият лекар може да препоръча други тестове, като например:

Какво е лечението на тазовата възпалителна болест?
Вашият лекар може да предпише комбинация от антибиотици с широк спектър за започване на мигновено лечение. След получаване на резултатите от лабораторията, той може да коригира лекарствата спрямо конкретния причинител на болестта. Обикновено лекарят иска посещение след 3 дни, за да се увери, че лечението работи. Не забравяйте да взимате всичко предписано, дори и ако започнете да се чувствате по–добре след няколко дни трябва да продължите да приемате лекарствата. Лечението с антибиотици може да предотврати сериозни усложнения. За да се предотврати повторно заразяване, лекарят ще ви посъветва да лекувате и сексуалния си партньор или партньори. Избягвайте сексуален контакт, докато лечението не завърши и тестовете не покажат, че инфекцията е изчистена във всички партньори.

Каква е превенцията срещу заболяването?
За да се намали риска от тазова възпалителна болест:
– Практикувайте безопасен секс. Използвайте презервативи всеки път, когато правите секс, ограничете броя на партньорите и разпитайте потенциалния си партньор за сексуалната му история.
– Говорете с вашия лекар за контрацепция. Някои форми на контрацепция може да повлияят на риска от развитие на тазова възпалителна болест. Използване на противозачатъчно хапче само по себе си не предлага защита срещу придобиване на полово предавани инфекции. Но хапчето може да предложи известна защита срещу развитието на тазова възпалителна болест чрез предизвикване на тялото да създаде по–плътна цервикална слуз, което прави по–трудно за бактериите да достигнат до матката, маточните тръби или яйчниците.
– Тествайте се редовно за полово предавани болести, ако сте изложени на риск. Ранното лечение ще ви дава най–добрия шанс за избягване на тазова възпалителна болест.
– Не си правете дамски душ. Това нарушава баланса на бактериите във влагалището.
– Обърнете внимание на хигиенните си навици. Избърсвайте се отпред назад след уриниране, за да избегнете въвеждането на бактерии от дебелото черво във вагината и последващо развитие на тазова възпалителна болест.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).