Речник

Естрадиол

Обновена: 04-05-2017

Какво е естрадиол?
Естрадиол е един от трите естрогенни хормони, които е естествено произвеждан в тялото. И мъжете и жените имат естрадиол в организма си и той има роля и при двата пола, но при жените нивата на този хормон са много по–високи, отколкото при мъжете. Като най–силният от трите вида естрогени в организма, естрадиолът е важен играч в женската полова система. Разбирането на този хормон ще помогне за по–добрия контрол на репродуктивното здраве на жените.

Какво прави хормона естрадиол в организма на жената?
Естрадиолът има няколко функции в женското тяло. Основната му функция е да подпомогне съзряването и след това поддържането на репродуктивната система. По време на менструация повишените нива на естрадиол водят до съзряване и освобождаване на яйцеклетка, както и за удебеляване на лигавицата на матката, което да позволи на оплодената яйце да се имплантира в нея. Хормонът се произвежда основно в яйчниците, така че нивата намаляват с напредването на възрастта на жената и стават значително ниски по време на менопаузата.

естрадиолКакво прави хормона естрадиол в организма на мъжа?
При мъжете добрите нива на естрадиол помагат за правилното развитие и поддръжка на  костите, производството на азотен оксид и мозъчната функция. Въпреки че при мъжете трябват значително по–ниски нива от естрадиола, отколкото при жените, този хормон все пак е важен, за да функционира добре организма им.

Какви потенциални проблеми могат да възникнат при дисбаланс в нивата на хормона естрадиол?
При жените твърде голямото количество естрадиол е свързано с появата на акне, запек, загуба на сексуално влечение и депресия. Ако нивата са изключително високи – те могат да причинят рак на гърдата или на матката. Жените с високи нива на естрадиол могат да страдат от наддаване на тегло и сърдечно–съдови заболявания. За мъжете високите нива на естрадиол може да доведат до развитието на женски характеристики, както и до загуба на сексуалната функция или мускулен тонус. Ако тялото не разполага с достатъчно естрадиол, костният растеж и развитие може да е сериозно възпрепятствано — при по–напреднала възраст може да се развие и остеопороза. Момичетата може да изпитат симптоми на закъснял пубертет заради ниските нива на естрадиол. Настроението също може да се повлияе негативно от ниските нива на естрадиола.

Естрадиол и менопауза
Въздействието на естрадиол се вижда ясно при жените, които са в период на менопауза. По време на този процес жените страдат от естествено по–ниски нива на естрадиол, защото тогава яйчниците спират да овулират. Тази промяна често причинява промени в настроението, сухота на влагалището, горещи вълни и нощно изпотяване – симптомите често се свързват с менопаузата. С течение на времето по–ниските нива на естрадиол може да доведат до остеопороза.

Ако изпитвате симптоми като при менопаузата или имате други опасения за нивата на естрогена ви, естрадиолът вероятно е причината за това. Направете консултация с лекар, който да направи:
– Изследване за проверка на нивата на естрадиол в организма ви.
– Да прецени как може да естрадиолът да се отрази на симптомите ви.
– Ако установи някакъв проблем – да назначи най–удачната хормоно–заместителна терапия.
– Да установи дали тези симптоми са необичайни за вас или са част от естествения процес на стареене.

Запомнете, че само специалист може да установи дали имате проблем с хормона естрадиол и респективно да ви назначи терапия, така че да се избегнат бъдещи неприятни последици и усложнения за вас.

Забременяване след Лапароскопия

Предишна публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

гинекомастия

Гинекомастия

Какво е гинекомастия? Гинекомастията е уголемяване на жлезистата тъкан на мъжката гърда. Тя може да се появи ...
Речник
конизация

Конизация

Какво е Конизация? Конизацията е обширна форма на маточната биопсия. Тя се нарича конична биопсия, защото късче тъкан ...
Речник
холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник