Естрадиол

Какво е естрадиол?
Естрадиол е един от трите естрогенни хормони, които е естествено произвеждан в тялото. И мъжете и жените имат естрадиол в организма си и той има роля и при двата пола, но при жените нивата на този хормон са много по–високи, отколкото при мъжете. Като най–силният от трите вида естрогени в организма, естрадиолът е важен играч в женската полова система. Разбирането на този хормон ще помогне за по–добрия контрол на репродуктивното здраве на жените.

Какви са функциите на естрадиола?

1. Естрадиолът управлява женското развитие и размножаване: Той е важен за развитието на жените, тъй като е основният източник на естроген. Той управлява развитието на вторичните полови белези (гърди, бедра и т. н.) от раждането до пубертета. Той също така засяга мозъка и поведенчески различия между мъжете и жените. По време на менструалния цикъл, естрадиолът предизвиква събития, които причиняват увеличение на лутеинизиращия хормон, който индуцира овулацията. Естрадиолът също играе роля по време на бременността. При нормални нива, той помага за поддържане на нормалното протичане на бременността. Но при наличие на високи нива, бременността може да стане трудно и понякога се използват някои противозачатъчни хапчета.

2. Естрадиолът помага на мъжката репродуктивна функция:  Мъжете също се нуждаят от естрадиол за тяхното нормално сексуално развитие и функция, тъй като помага на еректилната функция, формирането на спермата и сексуалното либидо. Въпреки това, точните му роли все още не са напълно известни. Трябва да има перфектен баланс на естрадиол и тестостерон в мозъка, тестисите и пениса. Твърде много естрадиол може да намали сексуалното желание на човека. Също така, висок естрадиол и нисък тестостерон може да доведат до развитие на гръдната тъкан при мъжете.

3. Естрадиолът засяга мозъчната функция: Мозъкът също произвежда естрадиол. Той помага за защитата на мозъчната структура и функция. Естрадиолът играе роля в създаването на връзки между нервните клетки в мозъка. Той може да инхибира или насърчава този процес в зависимост от местоположението в мозъка. Той също така влияе на физиологията на развиващите се нервни клетки в мозъка. Друга важна функция на естрадиола е да контролира хормона допамин, който накратко е отговорен за щастието и депресията у хората.

4. Естрадиолът помага за поддържане на теглото: При жените, естрадиолът играе роля в контролирането на апетита, потреблението на енергия, телесното тегло и разпределението на мазнините.

5. Естрадиолът играе роля в функцията на щитовидната жлеза: Естрогенът има преки и косвени ефекти върху функцията на щитовидната жлеза. Има рецептори на естрогена в тъканите на щитовидната жлеза.

6. Естрадиолът подкрепя развитието на костите: Естрогенът е необходим за адекватния растеж на костите и поддържането на костите и ставите. Жени след менопауза с ранни и късни форми на остеопороза имат естрогенен дефицит.

7. Естрадиолът и кожата: Естрогените играят голяма роля в здравето на кожата. Има много естрогенни рецептори върху кожата. Естрогенът помага при заздравяване на раните. Интересното е, че според различни проучвания, жените са подобрили своя псориазис по време на бременността, но състоянието се влошава след раждането. Това може да се дължи на промените в нивата на естрадиола. По време на менопаузата, кожата става все по-набръчкана и губи своята здравина и твърдост. Доста проучвания показват, че локално третиране с естрадиол помага за подобряване на нивата на колаген в кожата, намалява бръчките, подобрява влажността на кожата и помага за лекуването на рани и белези.

Какво прави хормона естрадиол в организма на жената?
Естрадиолът има няколко функции в женското тяло. Основната му функция е да подпомогне съзряването и след това поддържането на репродуктивната система. По време на менструация повишените нива на естрадиол водят до съзряване и освобождаване на яйцеклетка, както и за удебеляване на лигавицата на матката, което да позволи на оплодената яйце да се имплантира в нея. Хормонът се произвежда основно в яйчниците, така че нивата намаляват с напредването на възрастта на жената и стават значително ниски по време на менопаузата.

естрадиол

Какво прави хормона естрадиол в организма на мъжа?
При мъжете добрите нива на естрадиол помагат за правилното развитие и поддръжка на  костите, производството на азотен оксид и мозъчната функция. Въпреки че при мъжете трябват значително по–ниски нива от естрадиола, отколкото при жените, този хормон все пак е важен, за да функционира добре организма им.

Какви потенциални проблеми могат да възникнат при дисбаланс в нивата на хормона естрадиол?
При жените твърде голямото количество естрадиол е свързано с появата на акне, запек, загуба на сексуално влечение и депресия. Ако нивата са изключително високи – те могат да причинят рак на гърдата или на матката. Жените с високи нива на естрадиол могат да страдат от наддаване на тегло и сърдечно–съдови заболявания. За мъжете високите нива на естрадиол може да доведат до развитието на женски характеристики, както и до загуба на сексуалната функция или мускулен тонус. Ако тялото не разполага с достатъчно естрадиол, костният растеж и развитие може да е сериозно възпрепятствано — при по–напреднала възраст може да се развие и остеопороза. Момичетата може да изпитат симптоми на закъснял пубертет заради ниските нива на естрадиол. Настроението също може да се повлияе негативно от ниските нива на естрадиола.

Естрадиол и менопауза
Въздействието на естрадиол се вижда ясно при жените, които са в период на менопауза. По време на този процес жените страдат от естествено по–ниски нива на естрадиол, защото тогава яйчниците спират да овулират. Тази промяна често причинява промени в настроението, сухота на влагалището, горещи вълни и нощно изпотяване – симптомите често се свързват с менопаузата. С течение на времето по–ниските нива на естрадиол може да доведат до остеопороза.

Ако изпитвате симптоми като при менопаузата или имате други опасения за нивата на естрогена ви, естрадиолът вероятно е причината за това. Направете консултация с лекар, който да направи:
– Изследване за проверка на нивата на естрадиол в организма ви.
– Да прецени как може да естрадиолът да се отрази на симптомите ви.
– Ако установи някакъв проблем – да назначи най–удачната хормоно–заместителна терапия.
– Да установи дали тези симптоми са необичайни за вас или са част от естествения процес на стареене.

Запомнете, че само специалист може да установи дали имате проблем с хормона естрадиол и респективно да ви назначи терапия, така че да се избегнат бъдещи неприятни последици и усложнения за вас.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии