Репродуктивни Хормони

Кои са различните видове репродуктивни хормони при жените и мъжете?
Разбирането на физиологията на различните репродуктивни хормони може да бъде трудна. Хормоналните изследвания предоставят важна информация, когато се прилагат правилно, но доста често те са използвани без ясна мисъл и не са съобразени с правилното състояние на пациента. В мрежата има много таблици, които показват какви са референтните им стойности. Помнете обаче, че много често стойностите варират спрямо лабораторията, в която са направени, така че се съобразявайте с този факт.

Кои са основните репродуктивни хормони?
1. Фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) и лутеинизиращия хормон (ЛХ)
Лутеинизиращият хормон (ЛХ) и фоликуло–стимулиращият хормон (ФСХ) са важни репродуктивни хормони на хипофизата. Те са необходими за регулиране на репродуктивните процеси и при двата пола – мъжете и жените. Лутеинизиращия ормон и Фоликуло– стимулиращия хормон се освобождават от предния дял на хипофизата в отговор на пулсиращия гонадотропин хормон (GnRH) от хипоталамуса. При жените комбинираното действие на ФСХ и ЛХ стимулира растежа на фоликулите на яйчниците. С приближаването на средата на цикъла лутеинизиращия хормон също предизвиква овулацията и съответно шансът за забременяване. Нивата на филику стимулиращия хормон обикновено се увеличават по време на менопаузата, защото яйчниците стават по–отзивчиви към ФСХ, което кара  хипофизната жлеза да увеличи производството на този хормон. Вижте също цялата информация за Фоликулостимулиращ Хормон и Лутеинизиращ Хормон.

репродуктивни хормони

2. Естрадиол
Естрадиолът е главен естроген при жени, който е в основата на овулацията и господстващ хормони по време на фоликуларната (първа) фаза на менструалния цикъл. Както знаете без овулация трудно може да се постигне забременяване и точно затова сме го поместили измежду всички репродуктивни хормони. Концентрацията на естрадиол варира по време на менструалния цикъл. Естрадиолът се освобождава успоредно на фоликуларния растеж и е в най–високи нива, когато се освобождава фоликула (преди овулацията). Производството на естрадиол постепенно намалява, ако яйцеклетката от фоликула е неоплодена. Нивата на естрадиола се понижат значително по време на менопаузата. При мъжете естрогенът е съществена част от репродуктивната система и е необходим за съзряването на сперматозоидите. Първичен хипогонадизъм (нарушена отговор на гонадотропини, ЛХ и ФСХ) може да доведе до повишена секреция в тестисите на естрадиол и повишено превръщане на тестостерона в естрадиол. Затлъстяването може да увеличи нивата на естроген при мъжете.

3. Прогестерон
Прогестеронът е господстващ яйчников хормон, който се секретира през лутеалната (втора) фаза на менструалния цикъл. Той е от основните репродуктивни хормони и основната му функция е да подготви матката за имплантиране на ембрион в случай, че оплождането се случи по време на този цикъл. Ако настъпи бременност, човешки хорионгонадотропин (ЧХГ) започва да се отделя, което поддържа жълтото тяло, което от своя страна позволява прогестеронните нива да останат високи. Приблизително в 12 гестационна седмица плацентата започва да произвежда прогестерон на мястото на жълтото тяло. Нивата на прогестерона намаляват след раждането и по време на кърмене. Прогестеронните нива са ниски при жени след менопаузата. При мъжете почти всичкия прогестерон се превръща в тестостерон в тестисите. Прочетете цялата статия за Прогестерон.

4. Пролактин
Хормонът пролактин е от важните репродуктивни хормони, като при жените той стимулира гърдите да произвеждат мляко. По време на бременност пролактиновата концентрация започва да се увеличава около шеста седмица от бременността. Повишените пролактинни нива обикновено са свързани с намаляване нивата на естроген и тестостерон при мъжете или при небременните жени. Прочетете всичко за Пролактин!

5. Тестостерон
Някои лекари казват, че хормонът тестостерон е може би най–важния от всички репродуктивни хормони при мъжете. Тестостеронът е основният андроген, отговорен за развитието и поддържането на мъжките полови характеристики. Той също така стимулира анаболните процеси в тъканите. При мъжете лутеинизиращия хормон стимулира лайдиговите клетки в тестисите да произвеждат тестостерон. Малко количество на тестостерон при мъжете се произвежда и от надбъбречните жлези. При жените по–голямата част от тестостерон се произвежда от периферна конверсия на андроген прекурсорни стероиди на тестостерона, като останалата част се произвежда в яйчниците и надбъбречните жлези. Циркулиращите нива на тестостерон се колебаят с течение на менструалния цикъл и се увеличават по време на бременност. Серумните нива на тестостерон остават относително стабилни по време и след менопаузата. Синдромът на поликистознит яйчници е най–честата причина за повишените нива на тестостерон при жените. По–рядко причините включват синдром на Кушинг, вродена надбъбречна хиперплазия и андроген–секретиращи тумори. Вижте цялата информация за хормона Тестостерон.

6. Човешки хорионгонадотропин (ЧХГ)
Не на последно място разбира се, защото човешкия хорионгонотропин е доста важен от всички тук изброени репродуктивни хормони. ЧХГ се освобождава по време на бременност и стимулира производството на прогестерон от жълтото тяло и кръвоснабдяването в стената на матката се увеличава многократно. Той се открива приблизително до три дни след имплантиране на ембриона в матката, което се проявява около шест до дванадесет дни след овулацията и оплождането. По време на нормална бременност ЧХГ нивата обикновено нарастват двойно приблизително на всеки два дни и започват да се намалява около осем до десет седмици след това. Проба от урината или серум за измерване на ЧХГ могат да бъдат използвани за потвърждаване на ранна бременност. Серумният гонадотропин може да бъде полезен като първоначално диагностициране на бременност при жени, които имат симптоми, които може да подскажат извънматочна бременност, спонтанен аборт или друго заболяване. Трансвагиналният ултразвук може да се използва след около 5 естационна седмица на бременността, за да открие признаците на бременност.  При мъжете ЧХГ хормонът се произвежда от някои тумори на тестисите и поради това се използва като серум туморен маркер за някои форми на рак на тестисите. Може да ви е интересна и наша предходна статия изцяло свързана с ЧХГ – Човешки хорионгонадотропин

Различните репродуктивни хормони са интересни, а във Bremennost.bg има много полезни статии свързани с различните хормони при мъжете и жените. Може да използвате търсачката в сайта за да откриете и други интересни статии свързани с различни важни по своята същност репродуктивни хормони.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии