Синдром на Кушинг

Какво е Синдром на Кушинг?
Синдром на Кушинг се появява, когато тялото на човек е изложено на високи нива на хормона кортизол за по–дълго време. Синдром на Кушинг може да бъде причинен и от използването на някои перорални кортикостероидни лекарства. Твърде голямото количество кортизол може да доведе до поява на някои отличителни белези на синдрома на Кушинг като мастна гърбица между раменете, закръглено лице и розови или лилави стрии по кожата си. Заболяването също може да доведе и до високо кръвно налягане, загуба на костна маса и диабет тип 2.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви са различните видове симптоми при синдром на кушинг?
Симптомите на синдрома на Кушинг може да варират в зависимост от нивата на излишния кортизол. Честите симптоми включват прогресивно затлъстяване и кожни промени като например:
– Наддаване на тегло и натрупване на мастна тъкан особено в горната част на гърба, по лицето, както и между раменете.
– Розови или лилави стрии по кожата на корема, бедрата, гърдите и ръцете
– Изтънена и крехка кожата с лесна поява на синини
– Бавно зарастване на порязвания и ухапвания от насекоми
– Акне

Синдром на Кушинг

Жените със синдром на Кушинг може да имат:
– Наднормено тегло и обилно окосмяване
– Нередовна или липсваща менструация

Мъжете със синдром на Кушинг може да имат:
– Намалено либидо
– Намалено плодовитост
Еректилна дисфункция

Други симптоми включват:
– Тежка умора
– Мускулна слабост
Депресия, тревожност и раздразнителност
– Загуба на емоционален контрол
– Познавателни затруднения
Високо кръвно налягане
– Главоболие

Кога да отидете на лекар?
Обърнете се към лекар, ако имате симптоми, които предполагат синдром на Кушинг, особено ако приемате кортикостероиди лекарства за лечение на състояние като астма, артрит или възпалително заболяване на червата.

Какви са причините за появата на синдром на кушинг?
Превишените нива на хормона кортизол са отговорни за синдрома на Кушинг. Кортизолът, което се произвежда в надбъбречните жлези, играе различни роли в тялото. Например помага за регулиране на кръвното налягане и поддържането на сърдечно–съдовата система и нейното нормално функциониране. Кортизолът също така помага на тялото ви да реагира на стреса безопасно. Синдромът на Кушинг може да се развие от причина извън тялото си (екзогенна форма на синдрома). Един пример е употребата на перорални кортикостероидни лекарства във високи дози през продължителен период от време. Също така е възможно да се развие синдром на Кушинг от инжекционни кортикостероиди — например, повтарящи се инжекции за ставни болки и болки в гърба.

Какви може да са усложненията?
Без лечение усложненията за синдрома на Кушинг могат да включват:
– Загуба на костна маса (остеопороза), което може да доведе до необичайни костни фрактури, ребро фрактури и фрактури на костите на краката
Високо кръвно налягане (хипертония)
Диабет тип 2
– Чести или необичайни инфекции
– Загуба на мускулна маса и сила

Как се диагностицира синдром на Кушинг?
Синдромът на Кушинг може да бъде труден да се диагностицира, особено ендогенна форма, защото други заболявания споделят същите симптоми. Диагностицирането на синдром на Кушинг може да бъде дълъг процес. Може да нямате никакви категорични отговори за вашето състояние, докато сте имали серия от медицински срещи. Вашият лекар ще проведе физически преглед, търсейки признаци за синдрома на Кушинг. Ако сте били на кортикостероидни лекарства за дълго време, лекарят може да предположи, че сте развили синдрома на Кушинг в резултат на това лекарство. Ако не сте използвали кортикостероидни лекарства, диагностични тестове могат да помогнат за изясняване на състоянието:
Изследвания на кръвта и урината. Тези тестове измерват нивата на хормоните в урината и кръвта и показват дали тялото ви произвежда прекомерно кортизол.
Изследване на слюнката. Нивата на кортизола обикновено имат възход и падение през деня. При хора без Кушинг нивата на кортизол намаляват значително вечерта. Чрез анализ на нивата на кортизол от малка проба от слюнката, събрани късно през нощта, лекарите може да видят дали нивата на кортизола са прекалено високи, което предполага диагноза на синдром на Кушинг.
Образни изследвания. Компютърната томография или магнитния резонанс може да предоставят снимки на хипофизата и надбъбречните жлези за откриване на аномалии.

Какво е лечението?
За лечение на синдром на Кушинг са предназначени лекарства за понижаване на високото ниво на кортизол в тялото. Най–доброто лечение за вас зависи от причината за синдрома. Възможностите за лечение включват:
Намаляване употребата на кортикостероиди. Ако причината за синдром на Кушинг е продължителната употреба на кортикостероидни медикаменти, лекарят може да успее да запази симптомите ви под контрол чрез намаляване на дозата на лекарството за период от време. Не намалявайте дозата на кортикостероидните лекарства по своя инициатива. Направете това само под лекарски надзор. Бавното намаляване на кортикостероидните лекарства позволява на тялото да възобнови нормалното производство на кортизол.
Хирургия. Ако причината за синдром на Кушинг е тумор, вашият лекар може да препоръча пълното хирургично премахване. Хипофизните тумори обикновено се отстраняват от неврохирург, който може да изпълни процедурата през носа ви. Ако туморът е в надбъбречните жлези, белите дробове или панкреаса, хирургът ще го премахне чрез стандартна операция или в някои случаи с помощта на минимално инвазивни хирургични техники.
Лекарства. Медикаментите може да се използват за контрол на производството на кортизол, когато хирургия не работи. Страничните ефекти от тези лекарства могат да включват умора, гадене, повръщане, главоболие, мускулни болки, високо кръвно налягане, нисък калий и подуване. Някои са по–сериозните странични ефекти са например неврологични странични ефекти и чернодробна токсичност.

Ако нито една от тези възможности за лечение не е подходяща или ефикасна за вас, вашият лекар може да препоръча хирургично отстраняване на надбъбречните ви жлези – двустранна адреналектомия. Тази процедура ще излекува свръхпроизводството на кортизол, но ще изисква прием на лекарства през целия ви живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии

мъж с простатит при доктор