Синдром на Даун

Всички сме различни на този Свят, няма еднакви хора, с едно и също ДНК. Всеки ден, навсякъде се раждат нови деца и понякога те са различни. Има толкова много болести и промяна в структурата на организма, че хората не са запознати с голяма част от тях. Един от тях е и Синдромът на Даун, за него все още има хора, които не знаят почти нищо.

Какво е синдром на Даун?
Първо трябва да отбележим от къде идва името на синдрома, а именно от човека (Д–р Даун), който го е открил и правил много проучвания и изследвания, за да разясни всички факти и характерни белези на заболяването. Този синдром представлява така наречената тризозомия 21 или по–лесно казано хората, които имат този синдром имат една хромозома повече от нормалното в 21–та хромозомна двойка. Той е един от най– често срещаните генетични аномалии и днес се наблюдава при 2 от 1000 човека. Докторите са установили, че има еднакъв брой с това увреждане във всички страни и няма значение от каква раса, пол или  социална група е.

какво е синдром на даун, симптоми и лечение на даун

Поставяне на диагноза синдром на Даун?
Синдрома на Даун се установява още след раждането на детето или много малко след това. Поставянето на диагноза се прави много бързо, защото има характерни външни белези, но въпреки това е нужно да се направи консултация с лекари. Те правят нужните изследвания, като се вземе кръвни проби или тъканни клетки. Тези хромозомни изследвания имат за цел да покажат зрително броя на хромозомите и техния външен вид.

Причини за заболяването?
До скоро имаше много мнения за това каква е главната причина за честотата на раждане на бебета със Синдром на Даун. Смяташе се, че важен фактор за това е възрастта, на която ражда жената. Тоест, ако жената е по– възрастна има по–голяма вероятност нейното дете да се роди с това генетично увреждане. Но след много проучвания се стига до тезата, че това няма нищо общо, защото по–големия процент на новородени с тази диагноза са били родени от жени под 30 години. Главната причина за появата на този синдром е неправилното делене на клетките и се случва още при зачеването. Много майки сигурно обвиняват себе си по една или друга причина, но истината е, че те не могат да повлияят на този процес с каквито и да било действия.

Има ли характерни симптоми при синдром на Даун?
Дори да не си много запознат с този вид аномалия, на пръв поглед може да разбереш, че новородено е по–различно от останалите, тъй като синдрома се характеризира със силно изразени външни физически  белези. Най–честите са:
– Леко сплесканото лице се наблюдава при децата с  този тип аномалии.
– Единична  гънка по линията на дланта.
– Възходящ наклон на очите също е много силно изразен и се наблюдава при всички с този синдром.
– Силно понижена физическа активност

Последствия при здравословното състояние?
Като всяко друго дете и това със синдром на Даун има нужда от профилактична лекарска консултация. При тези с поставената диагноза се налагат повече изследвания, защото те са предразположени към сърдечни заболявания, които могат да бъдат леки или такива, при които се налага оперативна намеса. Възможна е и появата на проблеми с храносмилателната система. Родителите на деца с този синдром са много внимателни относно здравето на децата си, защото техните организми са предразположени към много инфекции,също нарушено зрение или слух, както и дихателни проблеми.

Развитие и Лечение на синдром на Даун?
Преди всичко трябва да знаете, че децата с поставена диагноза Синдром на Даун не са по–различни от нас, те са подобни на нас. Имат нужда от любов и подкрепа, дори и със забавяне на развитието, те са много надарени и притежават страхотен хъс и многобройни таланти. Това, което се изисква е много търпение и внимание, да бъдат насърчавани да се развиват. Ясно, е че лечение няма, но когато от ранна възраст се започне усилена работа със специалисти всяко дете може да води нормален начин на живот заобиколено от близки и приятели.

За повече информация може да посетите Българското Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация