Прегледана и обновена на 29-01-2017

Знаете ли всички първични симптоми на бременност? Бременността е процес, при който хормоните в женското тяло променят своето състояние. Това съответно предизвиква известни промени в тялото. При всяка жена този процес е строго индивидуален и тези промени се проявяват в различна комбинация при всяка. След процеса по оплождане на яйцеклетката в женския организъм настъпват промени, както във функционирането на органите, така и в емоционалното състояния.

Кои са най–често срещаните симптоми на бременност и какво представляват?
При повечето бъдещи майки има една група ранни симптоми, които задължително биват забелязвани при наличието на бременност. Има и такива, които се наблюдават много по–рядко, но разбира се всички признаци се проявяват в различна комбинация и в различни периоди от бременността. Със сигурност тези ранни признаци на бременност се разпознават ако бременността не е за първи път, но винаги има вероятност те да бъдат объркани със симптомите на предменструален синдром, защото много си приличат.

симптоми при бременност

1. Липса на менструация и вагинално кървене – Обикновено липсата на менструация е най–лесно разпознатият признак от всички изброени симптоми на бременност. Има и варианти цикълът да  закъснял, но при жените, които са с редовна менструация този признак е сигурен знак за бременност. Въпреки всичко трябва консултация с гинеколог, защото липсата на менструален цикъл понякога значи и някакво друго състояние, което изисква лечение. Има вариант, когато част от жените имат леко вагинално кървене. То обикновено се проявява по времето, когато трябва да бъде и цикълът и може да бъде объркано с него. На седмия ден след зачеване яйцеклетката се закрепва за матката и тогава се отделя секрет с бледо–розов или кафеникав цвят, който се отделя около 2 дни.

2. Гадене и виене на свят – Това е един от изявените симптоми на бременност, защото много голяма част от жените го изпитват. При всяка разбира се е различно. Има такива, при които е много силно гадене придружено с повръщане и такива, които имат съвсем леко. Може да започне две седмици слез зачеване и да продължи малък период или да се появи на друг етап и да продължи до самия край на бременността. Виж Гадене при Бременност.

3. Умора и сънливост – Този характерен симптом за бременните жени започва около 3 седмици след зачеването, защото бебето растящо в корема започва да извлича повече хранителни вещества от организма на майката. Тогава тялото работи по–бързо, за да възстанови запасите и съответно и сърцето изтласква по–бързо кръвта, така тялото започва да работи няколкократно повече и се изчерпва енергията. Много често това води до сънливост и отпадналост. Виж Сънливост.

4. Непоносимост към някои храни – От всички симптоми на бременност този симптом не е много разяснен все още, но е много популярен за установяване на бременност. Това е така защото е странно да ви става неприятно от храна, която до скоро сте харесвали. Случва се жена да не може дори да вкуси нещо, което преди е хапвала редовно, но това отшумява с времето. Бабите казват, че когато майката не понася някоя храна е защото бебето в стомаха вече само избира какво харесва и какво не.

5. Апетит – При повечето бъдещи майки се наблюдава повишен апетит, причина за това е, че организма започва да работи по–усилено и се храним, като за двама. Има и случаи, при които жените не само, че не си повишават апетита, а дори го намаляват. И така през първите месеци на бременността дори отслабват вместо да напълняват, затова апетитът е един от признаците на бременността.

6. Често уриниране – Този симптом на бременност се проявява около средата на третия месец и е причинен от това, че количеството кръв, което преминава през бъбреците е по–голямо. От своя страна това пък води до по–честото пълнене на пикочния мехур и това води до често уриниране. Този симптом не отшумява, а дори се засилва с напредването на бременността поради факта, че пикочния мехур бива притискан от плода. Виж Често Уриниране при Бременност.

7. Спазми в корема и яйчниците – С този симптом не можем да сме много сигурни, че има бременност, тъй като спазмите са много подобни на тези преди или по време на менструация. Затова трябва да бъде комбиниран и с някои от другите симптоми на бременност. При бременните се наблюдават появата на спазми в корема и яйчниците, защото след като яйцеклетката е заплодена тя се залепва за матката. Тогава вече започва процес, при който матката започва постепенно да се разтяга, за да направи място за бебето и съответно жената чувства лек дискомфорт ниско долу в стомаха.

8. Подуване на гърдите и силна чувствителност на зърната – Категоричен признак около 5 гестационна седмица за настъпила бременност, особено съчетан и с други симптоми на бременност, като липса на менструация. Повишаването на нивото на хормоните естроген и прогестерон се отразяват на чувствителните гърди. Тези хормони са главната причина за причиненото неудобство, поради факта, че организма подготвя млечните жлези за предстоящото кърмене. След липсата на менструация този симптом е един от най–лесните за установяване на ранна бременност. Прочетете Болки в Гърдите при Бременност.

9. Промени в поведението – Хормоните, които повишават нивото си няколкократно са причина за честа смяна в настроението. Почти всички бременни са подложени на това и често се стига от едната крайност до друга. Нормално е да се смее и след 10 минути да намери не много важна причина, за да си поплаче. Вижте Депресия по Време на Бременност.

10. Запек – Този симптом на бременност със затрудняване отделянето на фекалии се среща при почти 50% от жените по време на бременност. Причина за това, е че стомахът преработва храната по–бавно и съответно дебелото черво също променя своята работа. Лекарите казват, че с напредването на бременността и запекът се усложнява, понякога дори се предписват медикаменти за отшумяването на този неприятен момент. Вижте подробна статия за Запек при Бременност.

В статията описахме първите симптоми на бременност. Екипът на Bremennost.bg ви желае лека бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Стволови Клетки

Previous article

Синдром на Даун

Next article