Бременност

Симптоми на Бременност

Обновена: 29-01-2017

Знаете ли всички първични симптоми на бременност? Бременността е процес, при който хормоните в женското тяло променят своето състояние. Това съответно предизвиква известни промени в тялото. При всяка жена този процес е строго индивидуален и тези промени се проявяват в различна комбинация при всяка. След процеса по оплождане на яйцеклетката в женския организъм настъпват промени, както във функционирането на органите, така и в емоционалното състояния.

Кои са най–често срещаните симптоми на бременност и какво представляват?
При повечето бъдещи майки има една група ранни симптоми, които задължително биват забелязвани при наличието на бременност. Има и такива, които се наблюдават много по–рядко, но разбира се всички признаци се проявяват в различна комбинация и в различни периоди от бременността. Със сигурност тези ранни признаци на бременност се разпознават ако бременността не е за първи път, но винаги има вероятност те да бъдат объркани със симптомите на предменструален синдром, защото много си приличат.

симптоми при бременност 1. Липса на менструация и вагинално кървене – Обикновено липсата на менструация е най–лесно разпознатият признак от всички изброени симптоми на бременност. Има и варианти цикълът да  закъснял, но при жените, които са с редовна менструация този признак е сигурен знак за бременност. Въпреки всичко трябва консултация с гинеколог, защото липсата на менструален цикъл понякога значи и някакво друго състояние, което изисква лечение. Има вариант, когато част от жените имат леко вагинално кървене. То обикновено се проявява по времето, когато трябва да бъде и цикълът и може да бъде объркано с него. На седмия ден след зачеване яйцеклетката се закрепва за матката и тогава се отделя секрет с бледо–розов или кафеникав цвят, който се отделя около 2 дни.

2. Гадене и виене на свят – Това е един от изявените симптоми на бременност, защото много голяма част от жените го изпитват. При всяка разбира се е различно. Има такива, при които е много силно гадене придружено с повръщане и такива, които имат съвсем леко. Може да започне две седмици слез зачеване и да продължи малък период или да се появи на друг етап и да продължи до самия край на бременността. Виж Гадене при Бременност.

3. Умора и сънливост – Този характерен симптом за бременните жени започва около 3 седмици след зачеването, защото бебето растящо в корема започва да извлича повече хранителни вещества от организма на майката. Тогава тялото работи по–бързо, за да възстанови запасите и съответно и сърцето изтласква по–бързо кръвта, така тялото започва да работи няколкократно повече и се изчерпва енергията. Много често това води до сънливост и отпадналост. Виж Сънливост.

4. Непоносимост към някои храни – От всички симптоми на бременност този симптом не е много разяснен все още, но е много популярен за установяване на бременност. Това е така защото е странно да ви става неприятно от храна, която до скоро сте харесвали. Случва се жена да не може дори да вкуси нещо, което преди е хапвала редовно, но това отшумява с времето. Бабите казват, че когато майката не понася някоя храна е защото бебето в стомаха вече само избира какво харесва и какво не.

5. Апетит – При повечето бъдещи майки се наблюдава повишен апетит, причина за това е, че организма започва да работи по–усилено и се храним, като за двама. Има и случаи, при които жените не само, че не си повишават апетита, а дори го намаляват. И така през първите месеци на бременността дори отслабват вместо да напълняват, затова апетитът е един от признаците на бременността.

6. Често уриниране – Този симптом на бременност се проявява около средата на третия месец и е причинен от това, че количеството кръв, което преминава през бъбреците е по–голямо. От своя страна това пък води до по–честото пълнене на пикочния мехур и това води до често уриниране. Този симптом не отшумява, а дори се засилва с напредването на бременността поради факта, че пикочния мехур бива притискан от плода. Виж Често Уриниране при Бременност.

7. Спазми в корема и яйчниците – С този симптом не можем да сме много сигурни, че има бременност, тъй като спазмите са много подобни на тези преди или по време на менструация. Затова трябва да бъде комбиниран и с някои от другите симптоми на бременност. При бременните се наблюдават появата на спазми в корема и яйчниците, защото след като яйцеклетката е заплодена тя се залепва за матката. Тогава вече започва процес, при който матката започва постепенно да се разтяга, за да направи място за бебето и съответно жената чувства лек дискомфорт ниско долу в стомаха.

8. Подуване на гърдите и силна чувствителност на зърната – Категоричен признак около 5 гестационна седмица за настъпила бременност, особено съчетан и с други симптоми на бременност, като липса на менструация. Повишаването на нивото на хормоните естроген и прогестерон се отразяват на чувствителните гърди. Тези хормони са главната причина за причиненото неудобство, поради факта, че организма подготвя млечните жлези за предстоящото кърмене. След липсата на менструация този симптом е един от най–лесните за установяване на ранна бременност. Прочетете Болки в Гърдите при Бременност.

9. Промени в поведението – Хормоните, които повишават нивото си няколкократно са причина за честа смяна в настроението. Почти всички бременни са подложени на това и често се стига от едната крайност до друга. Нормално е да се смее и след 10 минути да намери не много важна причина, за да си поплаче. Вижте Депресия по Време на Бременност.

10. Запек – Този симптом на бременност със затрудняване отделянето на фекалии се среща при почти 50% от жените по време на бременност. Причина за това, е че стомахът преработва храната по–бавно и съответно дебелото черво също променя своята работа. Лекарите казват, че с напредването на бременността и запекът се усложнява, понякога дори се предписват медикаменти за отшумяването на този неприятен момент. Вижте подробна статия за Запек при Бременност.

В статията описахме първите симптоми на бременност. Екипът на Bremennost.bg ви желае лека бременност.

Стволови Клетки

Предишна публикация

Синдром на Даун

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.