Хемоглобин

Какво е хемоглобин?
Хемоглобинът е вид молекула, която има сложно изградена структура. Само една молекула от него има изградени 4 полипептидни вериги на белтъка глобин, а всяка верига отделно съдържа в себе си вещество, което съдържа желязо и се нарича хема. И белтъка и желязосъдържащото вещество са пряко свързани и така устроени, че да отключват само положителните си характеристики и да улесняват преноса на кислород. Хемата и глобинът си влияят един на друг и глобинът помага на хемата да се свързва по–лесно с кислорода. А хемата от своя страна му действа да бъде по–устойчив срещу киселините, температурата и ензимите. При почти всички хора на зряла възраст се наблюдава хемоглобин от тип А, само при новородените той е тип F, но скоро след раждането се променя в тип А.

какво е хемоглобин, свойства и стойности на хемоглобина

Свойствата на хемоглобина?
Хемоглобина има една единствена функция и тя е една от най–важните, а именно пренасянето на кислород в тялото. Главната роля е помощта за пренасяне и обмен на газообразните вещества в природата и тялото. Или по–точно казано отговаря за преноса на кислород от белите дробове към всички тъкани и органи, както и на въглероден диоксид от тъканите към белите дробове. Също така свързва и кислорода, като една молекула от хемоглобина свързва 4 молекули кислород.

Нормални стойности на хемоглобина?
Нормалното количество се различава при двата пола. Има приети норми и лекарите се съобразяват с тях, ако количеството в организма е повече или п–малко това е знак за намеса на лекар и направа на нужните допълнителни изследвания:
– при жените– 120–140 г.л.
– при мъжете– 135–160г.л.

Промени в нормалните стойности?
Стойностите на хемоглобина са едни от най–важните, които при промяна на показаните граници предизвикват съмнение за заболяване и изискват намеса на лекар. Има два варианта за изменяне на тези стойности, и двата са еднакво опасни за човешкото тяло и не бива да се подминават с пренебрежение:

Повишено количество хемоглобин – Ако количеството хемоглобин в тялото е повишено може да бъде напълно нормално явление или симптом за сериозно заболяване. Причината за това е количеството кислород отделено в тялото. Пример за добро здравословно състояние с повишен хемоглобин е човек, който се намира на висока надморска височина например в планината. Това, че се регистрира завишено количество на хемоглобин е нормално, защото на високите места кислорода е по–малко и съответно хемоглобина се повишава, но на човека му няма нищо. По друг начин обаче стоят нещата, като изключим местоживеене в планините. Една висока концентрация на количеството хемоглобин в кръвта може да се дължи на сериозно сърдечно или белодробно заболяване.

Намалено количество хемоглобин – При наличие на намаляване на хемоглобина в еритроцитите се нарушава сериозно обмяната на веществата. Често се срещата при анемия причинена от липса на желязо (получава се при неправилно хранене или силна кръвозагуба). Занижени нива на хемоглобина се наблюдават и при други болестни състояния, като левкемия, след претърпяна химиотерапия, бъбречна недостатъчност.

Как се прави изследване на хемоглобин?
За да се изследва кръвната проба се взема от вената на ръката. Първо мястото се почиства и се пристяга с медицински ластик. След това с помощта на игла се взема една ампула кръв от главната вена на ръката около сгънката на лакътя. Това е и количеството, което е необходимо, за направата на изследването.  След това мястото се притиска с памук за няколко минути, за да почне да се съсирва.Като цяло си представлява съвсем обикновено вземане на кръв за направата на пълна кръвна картина, което се прави профилактично. Не е нужна някаква предварителна подготовка, освен разбира се да се направи сутрин преди да сте яли или пили нещо.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация