Речник

Хемоглобин

Обновена: 14-08-2016

Какво е хемоглобин?
Хемоглобинът е вид молекула, която има сложно изградена структура. Само една молекула от него има изградени 4 полипептидни вериги на белтъка глобин, а всяка верига отделно съдържа в себе си вещество, което съдържа желязо и се нарича хема. И белтъка и желязосъдържащото вещество са пряко свързани и така устроени, че да отключват само положителните си характеристики и да улесняват преноса на кислород. Хемата и глобинът си влияят един на друг и глобинът помага на хемата да се свързва по–лесно с кислорода. А хемата от своя страна му действа да бъде по–устойчив срещу киселините, температурата и ензимите. При почти всички хора на зряла възраст се наблюдава хемоглобин от тип А, само при новородените той е тип F, но скоро след раждането се променя в тип А.

какво е хемоглобин, свойства и стойности на хемоглобинаСвойствата на хемоглобина?
Хемоглобина има една единствена функция и тя е една от най–важните, а именно пренасянето на кислород в тялото. Главната роля е помощта за пренасяне и обмен на газообразните вещества в природата и тялото. Или по–точно казано отговаря за преноса на кислород от белите дробове към всички тъкани и органи, както и на въглероден диоксид от тъканите към белите дробове. Също така свързва и кислорода, като една молекула от хемоглобина свързва 4 молекули кислород.

Нормални стойности на хемоглобина?
Нормалното количество се различава при двата пола. Има приети норми и лекарите се съобразяват с тях, ако количеството в организма е повече или п–малко това е знак за намеса на лекар и направа на нужните допълнителни изследвания:
– при жените– 120–140 г.л.
– при мъжете– 135–160г.л.

Промени в нормалните стойности?
Стойностите на хемоглобина са едни от най–важните, които при промяна на показаните граници предизвикват съмнение за заболяване и изискват намеса на лекар. Има два варианта за изменяне на тези стойности, и двата са еднакво опасни за човешкото тяло и не бива да се подминават с пренебрежение:

Повишено количество хемоглобин – Ако количеството хемоглобин в тялото е повишено може да бъде напълно нормално явление или симптом за сериозно заболяване. Причината за това е количеството кислород отделено в тялото. Пример за добро здравословно състояние с повишен хемоглобин е човек, който се намира на висока надморска височина например в планината. Това, че се регистрира завишено количество на хемоглобин е нормално, защото на високите места кислорода е по–малко и съответно хемоглобина се повишава, но на човека му няма нищо. По друг начин обаче стоят нещата, като изключим местоживеене в планините. Една висока концентрация на количеството хемоглобин в кръвта може да се дължи на сериозно сърдечно или белодробно заболяване.

Намалено количество хемоглобин – При наличие на намаляване на хемоглобина в еритроцитите се нарушава сериозно обмяната на веществата. Често се срещата при анемия причинена от липса на желязо (получава се при неправилно хранене или силна кръвозагуба). Занижени нива на хемоглобина се наблюдават и при други болестни състояния, като левкемия, след претърпяна химиотерапия, бъбречна недостатъчност.

Как се прави изследване на хемоглобин?
За да се изследва кръвната проба се взема от вената на ръката. Първо мястото се почиства и се пристяга с медицински ластик. След това с помощта на игла се взема една ампула кръв от главната вена на ръката около сгънката на лакътя. Това е и количеството, което е необходимо, за направата на изследването.  След това мястото се притиска с памук за няколко минути, за да почне да се съсирва.Като цяло си представлява съвсем обикновено вземане на кръв за направата на пълна кръвна картина, което се прави профилактично. Не е нужна някаква предварителна подготовка, освен разбира се да се направи сутрин преди да сте яли или пили нещо.

Синдром на Даун

Предишна публикация

Цикъл след Аборт

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

гинекомастия

Гинекомастия

Какво е гинекомастия? Гинекомастията е уголемяване на жлезистата тъкан на мъжката гърда. Тя може да се появи ...
Речник
конизация

Конизация

Какво е Конизация? Конизацията е обширна форма на маточната биопсия. Тя се нарича конична биопсия, защото късче тъкан ...
Речник
холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник