Здраве

Цикъл след Аборт

Обновена: 30-10-2016

За всяка жена е много важно да знае кога е следващата менструация, така се следи от близо физическото състояние или казано иначе дали е здрава. Защото при наличие на промени при месечния цикъл всяка знае, че нещо не е наред. Има много жени, които обаче не са запознати с менструацията след аборт. Тази статия е свързана с менструалния цикъл и аборт, ако желаете може да научите повече за аборта в отделна статия – Аборт!

Какво е нормален месечен цикъл?
Този процес е строго индивидуален при всяка жена и зависи изцяло от хормоните, които се отделят в тялото. Има поставени граници, чрез които се ориентираме дали нещо се случва. Докторите са изчислили, че е нормално между две менструации да има разстояние от 20 до 35 дни. Средно при повечето жени един пълен цикъл има 28 дни.

Видове аборт?
Повечето жени не са запознати с видове аборти. И в повечето случаи мислят, че се делят на 2 вида– спонтанен аборт (предизвикан при някакъв вид отхвърляне на ембриона в тялото на майката ) и медицински предизвикан (извършване  на медицинска процедура за премахване на ембриона от гинеколог по собствено желание). Обаче нещата не стоят по този начин. Всички видове аборти се делят на две основни групи според периода, в който се е случило.
– До настъпване на 12 седмица от бременността.
– След 12 до 24 седмица от бременността води се късен етап на аборт.

Кога е първата менструация след аборт и при различните видове аборт?
При някои жени след аборта без значение от кой тип е настъпват някои усложнения, те  са различни и влияят на появата на първия цикъл, има и други фактори, които допринасят за връщането към менструация. В зависимост от продължителността на бременността и вида на аборта (предизвикан или спонтанен аборт) се променят и връщането на нормалния месечен цикъл и съответно първата менструация след аборта. За да бъде изчислена дата за първа менструация е необходимо да се засекат 30 дни, като първи ден е деня след извършения аборт. След приключване на медицинската намеса, при която не са настъпили някакви усложнения се счита за нормално първата менструация да бъде след около месец. Има варианти тя да настъпи по–рано или да закъснее, това отново зависи от организма на жената претърпяла аборт. Докторите съветват ако се установи липса на цикъл след повее от 45 дни да се потърси консултация. В повечето случаи се налага предписването на контрацептиви, защото те помагат за по–бързото възстановяване и настъпване на първата менструация.

Някои особености на периода при възстановяване след претърпян аборт и разликата между кървенето след аборт и кървенето по време на цикъл.
Важно е да не се сбърка периода на възстановяване след аборт с първа менструация. Абортът се съпровожда от операционна намеса на лекар за премахване на зародиша от матката и съответно след това тялото се възстановява, защото са засегнати кръвоносни съдове и матката на жената е силно наранена. Подобно на след родилното кървене и след аборт от влагалището на жената се отделят слуз и кръв, докато се възстанови. Този процес обикновено продължава около 7 дни, понякога може да продължи и малко повече. Това време на кървене е с дължина в зависимост от етапа, на който е била бременността, като следва ако абортът е извършен при ранна бременност се очаква то да бъде съвсем леко и обратното. Всяка промяна е сигнал за безпокойство, ако забележите неприятна миризма или засилване на кръвотечението е знак за останали съсиреци кръв, които трябва да бъдат премахнати. Сега вече може би ще направите разлика между кървенето по време на менструалния цикъл и аборт.

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве