Цикъл след Аборт

За всяка жена е много важно да знае кога е следващата менструация, така се следи от близо физическото състояние или казано иначе дали е здрава. Защото при наличие на промени при месечния цикъл всяка знае, че нещо не е наред. Има много жени, които обаче не са запознати с менструацията след аборт. Тази статия е свързана с менструалния цикъл и аборт, ако желаете може да научите повече за аборта в отделна статия – Аборт!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е нормален месечен цикъл?
Този процес е строго индивидуален при всяка жена и зависи изцяло от хормоните, които се отделят в тялото. Има поставени граници, чрез които се ориентираме дали нещо се случва. Докторите са изчислили, че е нормално между две менструации да има разстояние от 20 до 35 дни. Средно при повечето жени един пълен цикъл има 28 дни.

Видове аборт?
Повечето жени не са запознати с видове аборти. И в повечето случаи мислят, че се делят на 2 вида– спонтанен аборт (предизвикан при някакъв вид отхвърляне на ембриона в тялото на майката ) и медицински предизвикан (извършване  на медицинска процедура за премахване на ембриона от гинеколог по собствено желание). Обаче нещата не стоят по този начин. Всички видове аборти се делят на две основни групи според периода, в който се е случило.
– До настъпване на 12 седмица от бременността.
– След 12 до 24 седмица от бременността води се късен етап на аборт.

Кога е първата менструация след аборт и при различните видове аборт?
При някои жени след аборта без значение от кой тип е настъпват някои усложнения, те  са различни и влияят на появата на първия цикъл, има и други фактори, които допринасят за връщането към менструация. В зависимост от продължителността на бременността и вида на аборта (предизвикан или спонтанен аборт) се променят и връщането на нормалния месечен цикъл и съответно първата менструация след аборта. За да бъде изчислена дата за първа менструация е необходимо да се засекат 30 дни, като първи ден е деня след извършения аборт. След приключване на медицинската намеса, при която не са настъпили някакви усложнения се счита за нормално първата менструация да бъде след около месец. Има варианти тя да настъпи по–рано или да закъснее, това отново зависи от организма на жената претърпяла аборт. Докторите съветват ако се установи липса на цикъл след повее от 45 дни да се потърси консултация. В повечето случаи се налага предписването на контрацептиви, защото те помагат за по–бързото възстановяване и настъпване на първата менструация.

Някои особености на периода при възстановяване след претърпян аборт и разликата между кървенето след аборт и кървенето по време на цикъл.
Важно е да не се сбърка периода на възстановяване след аборт с първа менструация. Абортът се съпровожда от операционна намеса на лекар за премахване на зародиша от матката и съответно след това тялото се възстановява, защото са засегнати кръвоносни съдове и матката на жената е силно наранена. Подобно на след родилното кървене и след аборт от влагалището на жената се отделят слуз и кръв, докато се възстанови. Този процес обикновено продължава около 7 дни, понякога може да продължи и малко повече. Това време на кървене е с дължина в зависимост от етапа, на който е била бременността, като следва ако абортът е извършен при ранна бременност се очаква то да бъде съвсем леко и обратното. Всяка промяна е сигнал за безпокойство, ако забележите неприятна миризма или засилване на кръвотечението е знак за останали съсиреци кръв, които трябва да бъдат премахнати. Сега вече може би ще направите разлика между кървенето по време на менструалния цикъл и аборт.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация