Възстановяване след Аборт

Тази статия разяснява различни аспекти за пълното възстановяване след аборт, но ако желаете може да прочетете отделна статия разясняваща повече за самия Аборт!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво трябва да знаете и направите за пълно възстановяване след аборт?
Абортът е труден за асимилиране момент в живота на една жена, бил той доброволен, по медицинско предписание или спонтанен! Физически и емоционално той оставя следа и е нужно време, за да може потърпевшата да постигне пълно възстановяване след аборт и да поеме живота си в нормалното русло. Ние ще се опитаме да ви дадем няколко съвета за ускоряване на така желаното възстановяване след аборт, но помнете, че всичко е във вашите ръце и вие трябва да сте силни и борбени. Подкрепата и разбирането на близките също е важна! След аборт без усложнения често възстановяването физически се случва доста бързо. Има няколко лесни неща, които можете да направите, за да улесните възстановяването си. Ако имате някакви притеснения за вашето лечение или възстановяване най–добре говорете със специалист.

възстановяване след аборт

Секс след аборт
Съветваме ви да не правите секс поне 2 седмици след аборт. Това е за вашето благополучие, тъй като така ще сведете до минимум риска от инфекции и ще дадете на тялото си шанс за пълно и по–бързо възстановяване след аборта. Ако все пак имате полови контакти, използвайте презерватив, което и ще ви предпази от нова бременност.

Тест за бременност след аборт
Не забравяйте да направите тест за бременност, за да проверите дали абортът е преминал нормално. Рутинната проверка не се изисква след медицински или хирургически аборт. Съветваме ви да вземете тест за бременност 4 седмици след аборта, за да се гарантира, че той е бил успешен и че тялото ви се е върнало към нормалното си състояние. Ако тестът е положителен, се свържете с гинеколог незабавно.

Контрацепция след аборт
Използвайте контрацепция веднага след аборта. Ако сте пили противозачатъчни хапчета – започнете да ги приемате още на следващия ден след аборта. Вие не трябва да чакам кървенето да спрат или да настъпи първата менструация, защото има голяма вероятно да забременеете още преди да сте се достигнали пълно възстановяване след аборт.

Взимане на душ или вана веднага след аборт
Съветваме ви да оставите измиването си за 24 часа след аборта. Въпреки че няма медицинска причини да не взимате вана или душ веднага след аборта – медикаментите, които са ви били дадени, може да ви накарат да се почувствате слаби, замаяни и дори да загубите съзнание. Ако е възможно трябва да има някой у дома с вас, когато се къпете. Душът е за предпочитане пред ваната, ако имате силно кървене. Не използвайте дезинфекциращи или силно ароматизирани продукти около вагината и генитални област за минимизиране на риска от инфекция и възпаление. За по–бързо възстановяване след аборт не правете дамски душ за поне две седмици.

Болки след аборт
Ако имате болки след медицински аборт или след хирургически аборт, попитайте лекаря си за съвет на болкоуспокояващи за намаляване на болката.

Тампони след аборт
Тампоните може да се използват 4 седмици след лечението или след първия период. Чакането до тогава помага за минимизиране на риска от инфекция и пълно възстановяване след аборт.

Тренировки след аборт
Не тренирайте в продължение на две седмици след аборта. Плуване, отборен спорт, фитнес, конна езда или тежка физическа работа могат да увеличат доста кървенето. Ако имате малки деца, опитайте се да не ги носите повече от необходимото през първите няколко дни.

Алкохол след аборт
Съветваме ви да не пиете алкохол за поне 48 часа след случилото се. Алкохолът може да увеличи риска от тежко кървене и да е предпоставка за по–бавно възстановяване след аборта. Не пийте алкохол, докато приемате антибиотици.

Изтичане от гърдите
Това се случва доста често след аборт. Тялото ви ще в подготовка за бременност за няколко седмици и гърдите ви ще се готвят да произвеждат мляко за кърмене. Ще отнеме известно време, за да се върнете към нормалното си състояние и през това време гърдите ви могат да текат. Много е важно да не стискате или стимулирате гърдите и зърната си за следващите няколко седмици, тъй като това ще увеличи изтичането. Носете поддържащ сутиен, за да помогнете за намаляване на дискомфорта. Бъдете търпеливи с вашето пълно възстановяване.

Полово предавани инфекции
Ако мислите, че имате такава инфекция, е важно да посетите здравен специалист, който може да ви помогне възможно най–скоро с нелекуваната инфекция, която може да доведе до безплодие и да бъде лесно предадена на вашия сексуален партньор или партньори. Може да се наложи да взимате антибиотици.

Психологически комфорт след аборт
Грижете се за чувствата си, както и за тялото си. Психологическия комфорт е изключително важен когато говорим за пълно възстановяване след аборт. Говорете с някого за вашия аборт, ако имате нужда да споделите. Потърсете подкрепата на близките си и не се опитвайте да се затваряте в себе си. Споделянето на мъката, недопускането на отчаянието да ви завладее, прошката на себе си и покоят на вътрешния ви свят ще допринесе не само за психическото ви здраве, но и за физическото ви възстановяване. Ако е нужно, потърсете помощ и от специалист психотерапевт за да успеете да забравите случилото се и да се върнете с пълни сили и с пълно възстановяване след аборт!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).