Прегледана и обновена на 24-09-2016

Защо се получава запек по време на бременност?
Запекът е често срещан проблем при бременност. Около 4 от всеки 10 жени страдат от запек по време на бременност. Той може да започне дори още през първия триместър. Има 3 основни причини за появата на запек по време на бременност:
– Увеличаването на хормона прогестерон, който има свойствата да забавя транзита на храната през храносмилателния тракт.
– Добавките с желязо или витамините за бременни, които съдържат желязо, също забавят храносмилането.
– В края на бременността бебето причинява огромно налягането в ректума (това е последният участък от червата където се съхраняват фекалиите, преди да бъдат изхвърлени от тялото, което също така забавя червата.

Какво да направите, за да облекчите така неприятния запек по време на бременност?
Лечение на запек по време на бременност – обърнете внимание кога и как ходите до тоалетната:
– Опитайте се да ходите до тоалетната сутрин веднага след събуждане или около половин час след като сте се хранили, тъй като това са моментите, когато червата са най–готови да се освободят от излишното натрупване. Може да изпиете чаша топла вода веднага след ставане.
– Винаги ходете до тоалетната, когато усетите желание за това, не се бавете.
– Дайте си достатъчно време като не бързате и не се напрягате.

запек по време на бременност

Други мерки за самопомощ, които може да ви помогнат да се справите с неприятния запек по време на бременност са:
Хранете се здравословно. Диетата ви трябва задължително да включва изобилие от пресни плодове и зеленчуци всеки ден.
Включете фибри в ежедневното си меню, храни като пълнозърнест хляб например. Ако не сте свикнали да ядете храни, богати на фибри, постепенно си наложете и ги въведете, за да се предпазите ефективно от запек по време на бременност и разбира се последващо подуване на корема. Дори и ако не виждате резултати веднага, продължете с такъв тип храни, понякога на организма му е нужно повече време, за да се нагоди към новия режим и да се регулира. Фибрите помагат на някои хора в рамките на един два дни, но може да отнеме и до четири седмици преди да видите положителния ефект.
Пийте много течности. Трябва да се пие най–малко по 8 чаши вода всеки ден, който е най–малко 1,5 литра. Плодовият сок може да бъде част от това количество течности. Кайсиевият сок или сок от ябълки са добър избор, тъй като те съдържат сорбитол, който действа като естествено слабително средство.
Тренирайте! Леките упражнения като ходене, плуване, колоездене на стационарно колело и йога може да ви помогнат, както за запека, така и за да се чувствате значително по–здравословни и уверени по време на бременността.
– Ако пиете пренатални витамини за бременни с добавка на желязо, попитайте вашият лекар, какво можете да предприемете, за да се справите с появилия се запек по време на бременност. Освен ако вие сте били диагностицирани с анемия, не е препоръчително да приемате допълнително добавки на желязо.

Задайте допълнителни въпроси на вашия лекар преди да започнете да приемате някакви лаксативи. Ако промените във вашият хранителен режим и начин на живот не доведат до промяна на състоянието ви, тогава лекарят ви може да изпише леко слабително, което да е безопасно и да може да се използва при бременност. Лаксативи, които съдържат билката сена, е най–добре да се избягват, особено ако сте в късна бременност.

Появата на запек по време на бременност може ли да бъде сериозно състояние?
Вие вероятно ще приемате появата на запек по време на бременност повече като неудобство, отколкото като основен проблем. Но, ако той продължава, го обсъдете с вашия практикуващ лекар, така че да можете да го лекувате навреме.

Запекът понякога може да доведе до други проблеми като например:
– Хемороиди, които са разширения или подути вени в или около ануса и ректума. Те могат да бъдат болезнени, сърбящи и неприятни. Те също могат да кървят. Научете повече в статията Хемороиди при Бременност.
– Анална цепка (фисур), която е една сълза в кожата около ануса. Пукнатината може да се случи при преминаване на особено трудно или голямо изпражнение. Тя може да е много болезнена и дори може да забележите кървене. Тя също може да причини пареща болка, която може да продължи няколко часа след като сте били до тоалетната.

Хемороидите и аналните фисури могат да бъдат лекувани с кремове и мазила. Попитайте вашия фармацевт за крем, който е безопасен за употреба при бременност. Ако имате постоянно кървене, посетете незабавно вашия гинеколог за помощ. За щастие хемороидите обикновено се свиват и спират да причиняват проблеми в рамките на няколко седмици след раждането на вашето бебе.

Освен за запек по време на бременност и за всяко друго нещо, което ви причинява дискомфорт през бременността, говорете с вашия лекар, за да ви помогне той и да направи периода на бременността ви едно спокойно време на радост и очакване на появата на най–прекрасното същество – вашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Синдром на Пропускливите Черва

Previous article

Възстановяване след Аборт

Next article