Прегледана и обновена на 24-09-2016

Защо се получава запек по време на бременност?
Запекът е често срещан проблем при бременност. Около 4 от всеки 10 жени страдат от запек по време на бременност. Той може да започне дори още през първия триместър. Има 3 основни причини за появата на запек по време на бременност:
– Увеличаването на хормона прогестерон, който има свойствата да забавя транзита на храната през храносмилателния тракт.
– Добавките с желязо или витамините за бременни, които съдържат желязо, също забавят храносмилането.
– В края на бременността бебето причинява огромно налягането в ректума (това е последният участък от червата където се съхраняват фекалиите, преди да бъдат изхвърлени от тялото, което също така забавя червата.

Какво да направите, за да облекчите така неприятния запек по време на бременност?
Лечение на запек по време на бременност – обърнете внимание кога и как ходите до тоалетната:
– Опитайте се да ходите до тоалетната сутрин веднага след събуждане или около половин час след като сте се хранили, тъй като това са моментите, когато червата са най–готови да се освободят от излишното натрупване. Може да изпиете чаша топла вода веднага след ставане.
– Винаги ходете до тоалетната, когато усетите желание за това, не се бавете.
– Дайте си достатъчно време като не бързате и не се напрягате.

запек по време на бременност

Други мерки за самопомощ, които може да ви помогнат да се справите с неприятния запек по време на бременност са:
Хранете се здравословно. Диетата ви трябва задължително да включва изобилие от пресни плодове и зеленчуци всеки ден.
Включете фибри в ежедневното си меню, храни като пълнозърнест хляб например. Ако не сте свикнали да ядете храни, богати на фибри, постепенно си наложете и ги въведете, за да се предпазите ефективно от запек по време на бременност и разбира се последващо подуване на корема. Дори и ако не виждате резултати веднага, продължете с такъв тип храни, понякога на организма му е нужно повече време, за да се нагоди към новия режим и да се регулира. Фибрите помагат на някои хора в рамките на един два дни, но може да отнеме и до четири седмици преди да видите положителния ефект.
Пийте много течности. Трябва да се пие най–малко по 8 чаши вода всеки ден, който е най–малко 1,5 литра. Плодовият сок може да бъде част от това количество течности. Кайсиевият сок или сок от ябълки са добър избор, тъй като те съдържат сорбитол, който действа като естествено слабително средство.
Тренирайте! Леките упражнения като ходене, плуване, колоездене на стационарно колело и йога може да ви помогнат, както за запека, така и за да се чувствате значително по–здравословни и уверени по време на бременността.
– Ако пиете пренатални витамини за бременни с добавка на желязо, попитайте вашият лекар, какво можете да предприемете, за да се справите с появилия се запек по време на бременност. Освен ако вие сте били диагностицирани с анемия, не е препоръчително да приемате допълнително добавки на желязо.

Задайте допълнителни въпроси на вашия лекар преди да започнете да приемате някакви лаксативи. Ако промените във вашият хранителен режим и начин на живот не доведат до промяна на състоянието ви, тогава лекарят ви може да изпише леко слабително, което да е безопасно и да може да се използва при бременност. Лаксативи, които съдържат билк