Прегледана и обновена на 24-11-2018

Запек и бременност е често срещано явление на организма и представлява затруднено и редовно движения на червата, а от там и редовно ходене по голяма нужда. Това не означава, че трябва да страдате непременно от запек или затруднена работа на червата и болката, свързани с тях по време на вашата бременност. Има неща, които можете да направите, за да помогнете на нещата да се случват ритмично и да не достигнете до така неприятния запек при бременност.

запек и бременност

Някои бременни жени ще имат запек при ранна бременността, защото хормоните на бременността може да забавят сериозно работата на храносмилателната система. Други жени страдат от запек дори преди бременността и това е просто допълнение към нормалния им проблем. Няма значение към коя категория ще попаднете – препоръките за действие са едни и същи. Запекът в допълнение към простото неудобство – има и други странични ефекти също. Някои хора, които имат запек,  може да развият и хемороиди. Това са разширени вени в ректума, които са много болезнени и водят до кървене и болки при всяко ходене по голяма нужда.

Какво можете да предприемете при появата на запек и налична бременност?
С малки промени в начина на живот можете да си помогнете и да избегнете запека не само през бременността, но и по принцип. Ако добавите тези неща в живота си, най-вероятно ще забележите, че отнема само няколко дни, за да се запази редовната поддръжка на правилното чревно движение:

–        Пийте повече вода: Просто пиенето на достатъчно количество вода на ден (към 35мл на килограм телесно тегло) – може да ви помогне да имате добро движение на червата и да нямате трудности при премине на храната през чревния тракт. Да останете добре хидратирани е много важно за всички, особено по отношение на периода на бременността. Не забравяйте да си набавяте достатъчно вода всеки ден и ще откриете, че имате по-малко проблеми със запека. Това също е добро за поддържане на цялостното ви добро здравословно състояние.

–        Яжте повече фибри: Фибрите се намират в естествени източници като много плодове и зеленчуци, също и в бобовите храни и в някои видове зърна. Тези естествени източници ще помогнат да се справите с вашия запек при бременност като вашите чревните движения бъдат по редовни. Някои специалисти препоръчват да се използват някои плодови сокове като естествен слабително – например сок от круши, сини сливи или сладко от българска маслодайна роза. Яденето на няколко смокини на ден също може да помогне да се избегне този проблем при мнозина.

–        Упражнявайте се физически повече: Известно е, че физическата активност подпомага за поддържането на добра перисталтика на червата. Това не трябва да бъде