Прегледана и обновена на 24-11-2018

Запек и бременност е често срещано явление на организма и представлява затруднено и редовно движения на червата, а от там и редовно ходене по голяма нужда. Това не означава, че трябва да страдате непременно от запек или затруднена работа на червата и болката, свързани с тях по време на вашата бременност. Има неща, които можете да направите, за да помогнете на нещата да се случват ритмично и да не достигнете до така неприятния запек при бременност.

запек и бременност

Някои бременни жени ще имат запек при ранна бременността, защото хормоните на бременността може да забавят сериозно работата на храносмилателната система. Други жени страдат от запек дори преди бременността и това е просто допълнение към нормалния им проблем. Няма значение към коя категория ще попаднете – препоръките за действие са едни и същи. Запекът в допълнение към простото неудобство – има и други странични ефекти също. Някои хора, които имат запек,  може да развият и хемороиди. Това са разширени вени в ректума, които са много болезнени и водят до кървене и болки при всяко ходене по голяма нужда.

Какво можете да предприемете при появата на запек и налична бременност?
С малки промени в начина на живот можете да си помогнете и да избегнете запека не само през бременността, но и по принцип. Ако добавите тези неща в живота си, най-вероятно ще забележите, че отнема само няколко дни, за да се запази редовната поддръжка на правилното чревно движение:

–        Пийте повече вода: Просто пиенето на достатъчно количество вода на ден (към 35мл на килограм телесно тегло) – може да ви помогне да имате добро движение на червата и да нямате трудности при премине на храната през чревния тракт. Да останете добре хидратирани е много важно за всички, особено по отношение на периода на бременността. Не забравяйте да си набавяте достатъчно вода всеки ден и ще откриете, че имате по-малко проблеми със запека. Това също е добро за поддържане на цялостното ви добро здравословно състояние.

–        Яжте повече фибри: Фибрите се намират в естествени източници като много плодове и зеленчуци, също и в бобовите храни и в някои видове зърна. Тези естествени източници ще помогнат да се справите с вашия запек при бременност като вашите чревните движения бъдат по редовни. Някои специалисти препоръчват да се използват някои плодови сокове като естествен слабително – например сок от круши, сини сливи или сладко от българска маслодайна роза. Яденето на няколко смокини на ден също може да помогне да се избегне този проблем при мнозина.

–        Упражнявайте се физически повече: Известно е, че физическата активност подпомага за поддържането на добра перисталтика на червата. Това не трябва да бъде клас по аеробика или тичане на няколко километра. Просто добавянето на повече движение към вашите дневни занимания – може да подобри функциите на червата. Това може да бъда ходене из квартала ви например, както и плуване в басейна или танцува с партньор, които водят до движение на тялото ви и повишаване на сърдечната честота, което е добре за цялостното ви здраве по отношение на бременността и след това.

–        Наблюдавайте приема на калций: Твърде много калций в организма може да предизвика запек през бременността, той обикновено се съдържа в по-големи количества в много от млечните продукти.

–        Употреба на някои видове лекарства: Някои лекарства може да увеличат вероятността да имате едновременно запек и бременност. Един голям виновник за развитието на запек по време на бременността може да бъде натоварването с пренатални витамини с високо съдържание на желязо. Често те биват давани на бъдещите майки, за да се предотврати опасността от развитие на анемия. Ако имате проблеми с витамините – попитайте лекаря ви за смяната им. Опитайте се да предотвратите шанса от възникване на анемия посредством адекватен хранителен прием.

–        Прием на лекарства – лаксативи, срещу запека: Като последна мярка – има лекарства на разположение за помагане на борбата със запека. Те могат да бъдат особено проблематични по време на бременността и вие ще трябва да говорите с вашия лекар или акушерка, преди да вземете нещо, дори ако то е продавано в аптеките без лекарско предписание. Можете да приемате лекарства като хапчета с фибри и лаксативи, за да облекчите болезнените симптоми на запек при бременност. По време на бременност не всички от тези лекарства са безопасни или ефективни. Моля, консултирайте се с  вашия доктор или акушерка, за да сте напълно спокойни, че вие и вашето бебе ще сте в безопасност, въпреки приема на лаксативите.

В крайна сметка нашата кратка препоръка при появата на запек при бременност е да правите повече движения под формата на разходка, да приемате повече течности и да опитате с някои плодове в опит да подобрите перисталтиката си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Колко дни след забременяване отчита теста за бременност

Previous article

Конюнктивит

Next article