Колко дни след забременяване отчита теста за бременност

Ако планувате забременяване и желаете да имате бебе, то може би знаете, че моментите около очакваната дата на зачеване са много емоционални. Наскоро във нашата Facebook Page Bremennost.bg ни попитаха колко дни след забременяване отчита теста за бременност и ние да обобщим наличната информация в една публикация.

колко дни след забременяване отчита теста за бременност

Зачеването обикновено е едно от най-важните нещо за жените, когато те са почувствали желание да станат майки. В повечето случаи след като започват да правят опити да постигнат успешно забременяване, две седмици чакане преди да вземат тест за бременност може да бъде мъчителен период. В случая не им помага и това, че някои признаци на бременност може да бъдат доста подобни на признаците за настъпване на менструалния цикъл. Също така може да добавим факта, че признаците може и да се забавят. През това време жената може да се вглъбява във всеки един симптом и да се чуди е или не е симптом на бременността, заради дълбокото желание да знае дали е бременна или не е. Ще се опитаме тук да дадем отговор на най-честите въпроси, които жените си задават за тестовете за бременност включително и на този колко дни след забременяване отчита теста за бременност.

Знае ли се точно, колко дни след забременяване отчита теста за бременност?
Има домашни тестове за бременност на пазара, които твърдят че могат да отразят със сигурност бременност до 4 дни преди очакваната ви менструация. По причини, които ние ще обсъдим по-долу, може да бъде по-добре да изчакате, докато мине най-малко един ден след очакваната дата за започване на периода ви, за да се избегне фалшиво отрицателен резултат, объркване или ненужни болка, ако имате химическа бременност. Също така други тестове дават сигурност от първия ден на закъснение на менструацията.

Кога е най-подходящото време да се направи тест за бременност за точен резултат?
Търпението не е най-присъщо за двойки, които активно се опитват да заченат, но в този случай то може да помогне за намаляване на объркването и потенциално ненужното емоционално страдание. Много здравни специалисти смятат, че ранните тестове причиняват „ненужна скръб.“ Химическата бременност е този, която завършва естествено преди 5 гестационна седмица от оплождането и преди да може да се вижда чрез ултразвук. Химическата бременност се получава главно поради хромозомни проблеми. Единственото доказателство, че е съществувала ранна бременност е измерването на HCG в кръвта или урината на жената.

Какво да направите, ако имате нередовни цикли или не знаете кога трябва да започне следващия ви период?
Ако имате нередовни цикли или не знаете кога трябва да започне, има един метод – да се броят 36 дни от началото на последния си менструален цикъл или четири седмици от времето, когато сте имали полов акт. Ако подозирате, че сте бременна, но тестът е отрицателен, можете да изчакате още няколко дни и да вземе друг тест или да се обадите на вашия лекар за да ви насочи и направите кръвен тест.

Какво измерват тестовете за бременност?
Домашните уринарни тестове за бременност измерват хормон, наречен човешки хорионгонадотропин (HCG). Този хормон е маркер за имплантиране и започва да се произвежда веднага след като оплодената яйцеклетка се прикрепи към стената на матката. Ако сте бременна, нивата на HCG продължават да се увеличават бързо и се удвояват на всеки 2 до 3 дни.

Кога е най-доброто време на деня, за да направите тест за бременност?
Следвайте инструкциите, включени в комплекта за проверка за бременност, които сте закупили, но обикновено сутрин е най-доброто време. Вашите HCG нива са най-високи в първата урина сутринта.

Какви HCG нива показват бременност?
Всичко над 25mIU/ml се счита за положителен показател за бременността. Обикновено HCG нивата ще се удвояват на всеки 72 часа. Нивото ще достигне своя пик в първите 8-11 седмици на бременността и след това ще намалее.

Кога се осъществява имплантацията?
HCG хормонът се появява в кръвта, когато имплантацията се случи. Времето, необходимо на оплодената яйцеклетка за имплантиране в матката варира от жена до жена. Средно имплантацията се случва около 6 до 12 дни след оплождането.

Как да получите най-точен резултат от домашен уринарен тест за бременност?
Гинеколозите съветват жените да изчакат до първия ден от пропуснатия си период или около две седмици след зачеването, преди да прибягнат до направата на тест за бременност у дома. Както бе споменато по-горе, тестове за бременност, които са направени по-рано или неправилно – увеличава вероятността от неточни резултати и неприятни емоционални прояви и разочарования.

Накратко отговора на въпроса колко дни след забременяване отчита теста за бременност е, че масовите тестове за бременност се рекламират, че отчитат правилно още след първия ден на закъснение на цикъла, но нашия съвет е да изчакате поне 1 седмица след закъснението.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии