Здраве

Хапче за предизвикване на менструация

Обновена: 03-12-2018

Съществува ли хапче за предизвикване на менструация?
По различни причини – много жени може да поискат да предизвикат своята менструация. Жените може да поискат да предизвикат менструацията си, когато тя се забави и те са сигурни, че това не се дължи на бременност. Синдромът на поликистозни яйчници е най-често срещаното здравословно състояние сред жените, поради което те се оплакват от забавени или нередовни менструални цикли. Забавената менструация при жените може да бъде изключително напрягащо и изтощително, особено при жени, които са сексуално активни и не искат да заченат на този етап. Някои жени може да се опита да предизвика менструацията си по-рано от очакваната дата. Например ако една жена участва в състезание по лека атлетика или друго спортно събитие, или ако жената има дата на важно пътуване и тя съвпада с очакваната дата на менструацията.

хапче за предизвикване на менструацияКакви са начините за предизвикване и по точно има ли хапче за предизвикване на менструацията?

1. Хапче за предизвикване на менструация – Понякога лекарите може да изпишат хапчета за да се регулира и предизвика менструалния цикъл. Например такова е Оргаметрил, Примолут-Нор или друго подобно, но задължително се консултирайте с лекар гинеколог и не предприемайте действие без правилната консултация с лекар.

2. Предизвикване на менструация с хапчета за контрол на раждаемостта (противозачатъчни): Менструация може да бъде предизвикана по-рано с помощта на противозачатъчни хапчета. Когато една жена страда от синдром на поликистозните яйчници, един курс на противозачатъчни хапчета може да регулира менструацията доста успешно. На жените на възраст под 40 години обикновено се предписват хапчета за контрол на раждаемостта или, за да се отложи менструацията или, за да се предизвика по-рано от очакваната дата. Контрацептивни хапчета (противозачатъчните хапчета) съдържат хормоните естроген и прогестерон или само прогестерон. Тези два женски хормони играят важна роля в менструалния цикъл на всяка една жена. Много пъти противозачатъчни хапчета не могат да паснат на всяка една жена – възможно е да има нежелани странични ефекти като тежест в гърдите, леко замайване, гадене и т. н. В такива случаи, може да се опита прием на естествени билкови препарати, които може да са доста ефективни за предизвикване на менструацията.

3. Предизвикване на менструацията с билкови хапчета. Преди консумирането на каквито и да било билкови лекарства, е необходимо да се знае точната причина за забавената менструация. Има няколко причини за забавена менструация – освен синдром на поликистозни яйчници, като наднормено тегло, прекомерни физически упражнения, проблеми с щитовидната жлеза, умствено и емоционално напрежение, депресия, недохранване, анемия и т. н. Трябва да се консултирате с гинеколог, за да се знае причината за забавена менструация, ако бременността е категорично изключена. Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да намалите теглото си. Мастните клетки при затлъстели жени могат да произвеждат допълнително количество от хормона естроген. Превишаването на нормалните нива естроген може да попречи на редовния менструален цикъл. В по-стари дни, когато противозачатъчните хапчета не са били на разположение, хората са се опитвали да предизвикват менструацията си с билки. Джинджифилът и магданозът са двете чудни билки, използвани от незапомнени времена за предизвикване на менструацията. Можете да пиете две или три чаши чай от магданоз или джинджифил в един ден. При подготовката на чая, се уверете, че той е силен и концентриран. Магданозът има свойството да въздейства за отпускането на шийката на матката. Това позволява проливането на ендометриалната мембрана от стената на матката и изхвърлянето й от спокойната и отпусната шийка. Пиенето на чай от джинджифил или магданоз е от полза, когато причината за забавената менструация се дължи на психически стрес, хормонални промени, причинени в резултат на различни смущения на щитовидната жлеза. Плодовете от ананас, папая и манго се считат за ефективни при опитите за предизвикване на менструацията. Пийте чаша сок от ананас сутринта, сок от манго в следобедните часове и сок от папая през нощта, когато искате да предизвика менструацията си по-рано.

Тъй като стресът, тревожността и страхът са три основни психологически фактора, отговорни за забавяне на менструацията, избягвайте прекомерния стрес като правите йога и медитация редовно. Стресът причинява смущения в хормоналните нива в организма и по този начин води до промени в редовния менструален цикъл. Ще завършим и повторим, че първо трябва да се допитате до вашия лекар преди да вземете каквото и да било хапче за предизвикване на менструация.

Кога бебето започва да вижда

Предишна публикация

Колко дни след забременяване отчита теста за бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве
малка матка

Малка матка

Какво се има в предвид под малка матка? Когато едно момиче се роди с матка, която е ...
Здраве
левкоцити в урината

Левкоцити в урината

Ако имате левкоцити в урината следващите редове ще ви дадат допълнителна информация и ще избистрят нещата около ...
Здраве
дребна шарка

Дребна шарка

Какво е дребна шарка (Морбили)? Дребната шарка е още позната като Морбили. Тя е много заразно инфекциозно ...
Здраве