Поликистозни Яйчници

Какво стой зад наименование поликистозни яйчници?
Повечето жени са в голяма грешка, дали поради липсата на информация или нещо друго. Смятат, че кисти на яйчниците и поликистозни яйчници са едно и също нещо, но всъщност нямат нищо общо. Този синдром е пряко свързан с хормоналното развитие на жената, основно с наличието на прекомерно количество от мъжкия хормон тестостерон. Както се знае всяка жена има определено количество тестостерон в организма си, но ако то се промени и премине средната граница, се получават усложнения. Общо казано се наблюдават отклонения в работата на яйчниците, защото се получават образувания от малки фоликули или кисти, при тяхното наличие в яйчника се получава много трудна възможността той да работи и върши функциите, които са нормални за него. Преди всичко това е синдром, а не тежко заболяване. Когато жена чуе тази диагноза си прави аналогия с невъзможността да има деца. Това не е точно така, да забременяването е малко по–трудно, но не пряко заради заболяването, а защото има нарушена овулация. При нарушена или липсваща овулация няма вариант за забременяване, но все пак е лечимо. За този синдром се говори още от преди десетилетия и са откривани много нови фактори за него, днес са повече от 15% жените, които имат поликистозни яйчници.

какво е поликистозни яйчници

Поставяне на диагноза поликистозни яйчници?
Като всяко друго заболяване и това си има характерни черти, с които се поставя диагнозата. Общо има три основни фактора при наличието, на които може да се твърди за наличието на синдрома на поликистозните яйчници. За да бъдете сигурни, че не си внушавате нещо е нужно компетентното мнение на лекар, който да ви направи нужните изследвания. За да бъде точна диагнозата, трябва да имате на лице поне 2 от 3 фактора:

  1. Липса на овулация – Този фактор сам по себе си е симптом на много женски заболявания и не може да бъде фактор за началото или наличието на поликистозни яйчници. Когато няма овулация, съответно няма и месечен цикъл или той е нередовен. Правят се определени тестове за проверка на базалната температура и количествата на прогестерон в организма. След това се прави и ултразвук
  2. Повишено количество на мъжките хормони – За поставяне на диагнозата отново се правят някои тестове за установяване броя на тестостерон в женското тяло. При повишено количество на мъжките хормони при жената се наблюдава силно окосмяване по места от тялото характерни за мъжете, също така акне.
  3. Ултразвук с наличие на образувания от кисти на матката – За този критерий за поставяне на диагнозата се провежда ултразвук на яйчниците. За да бъде поставена диагнозата трябва да имате увеличен размер на яйчниците с поне или повече от 12 кисти по тях. Има вероятност да бъде засегнат само единия яйчник, а другия да бъде съвсем добре.

Симптоми при поликистозни яйчници?
Симптомите, които подсказват за този синдром са няколко, но е важно да се знае, че всеки симптом по отделно не е доказващ. За да сте сигурни, трябва да бъдат в комбинация, защото тези симптоми са характерни и за други заболявания. Преди всичко трябва да бъде проверено от лекар, защото дори в точната комбинация има вероятност да става дума за друго заболяване, а не поликистозни яйчници. Трябва да ви се направи хормонално изследване, което да потвърди съмненията ви.Най–честите и ярко изразени, лесни за разпознаване са:

  • Липса на менструация или нередовност – Ако ви закъснее месец или няколко дни, не може да бъдете сигурни, че точно в това е причината
  • Нехарактерно окосмяване – поради увеличаване на мъжките хормони се наблюдава окосмяване на места характерни за мъжете
  • Безпричинно напълняване – жените страдащи от поликистозни яйчници, често страдат от наднормено тегло или просто бързо и безпричинно напълняване
  • Мазна кожа и коса – това е симптом повлиян отново от нивата на хормоните, които са извън нормалната граница

Лечение на поликистозни яйчници?
Както вече уточнихме този синдром е сложен, но не е опасен за здравето на жената. При всички положения има и лечение, което помага за отшумяване на проблема, като се старае да подпомогне възвръщането на нормалната работа на яйчниците. Основно лекарите предлагат два вида лечение, които се различават по това дали жената иска да забременее или не:

  • За тези, които искат да заченат – При групата жени, които искат да заченат е срещат трудност поради факта, че страдат от поликистозни яйчници, лекарите се заемат с постигане на редовна овулация и улесняване на забременяването. Оставят на заден план самото излекуване на болестта, докато поне жената успее да зачене така желаното дете.
  • За тези, които не искат да забременеят – се препоръчва лечение с противозачатъчни. Те потискат прекомерното произвеждане на тестостерон и подпомагат за нормалната работа на яйчниците, с нормален месечен цикъл. Някои лекари дори твърдят, че е възможно да се излекувате напълно при наличие на поликистозни яйчници, но все пак не е доказано напълно.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация