Соматотропин

Какво е соматотропин?
Представлява пептиден хормон, а обяснено на по–лесен и достъпен език е хормон на растежа. Всеки човек има такъв хормон, като разбира се има и нормални количества на отделяне. Мястото от където се синтезира в тялото е предната част на хипофизата. А хипофизата е жлеза, която се намира в мозъка. Целият процес по сдобиване на тялото с нужното количество и от растежния хормон е много сложно и все още се правят много проучвания за разгадаването на процеса.

соматропин
снимка: http://bg.wikipedia.org/

Каква е функцията на соматотропина?
Соматотропина играе много важна роля в жизнената функция на всяко тяло. Главната му задача е да контролира растежа на костите и обмяната на белтъчини и въглехидрати в организма. Има два вида усложнения свързани с растежния хормон. За да се отдели определено количество от него има определени физични и психични причинители.  Най–силна стимулация за отделяне и производство на соматотропин е светлината или по–точно казано липсата на светлина. Нощем, когато тялото е в покой и почива се образува и отделя най–голямо количество от него, доказано, е че през нощта се извлича почти две трети от цялото количество соматропин, което е необходимо за здравословно развитие на тялото. Другите така наречени дразнители са сънят, стресови ситуации и физическо натоварване. Не случайно хората казват, че децата растат най–много докато спят. Този хормон се произвежда в големи количества при деца в невръстна възраст, като с порастването на човек  се намалява и производството на хормона. Това е така, защото тялото вече е изградено цялостно и няма нужда от растежен хормон. Обикновено всеки организъм се развива и расте на височина до около 25 годишна възраст, това е тясно свързано със синтеза на растежен хормон в тялото. Правени са много проучвания на хора в различна възраст и е установено, че след навършване на 50 годишна възраст няма наличие на хормона соматотропин в тялото, тогава вече той не се възпроизвежда.

Видове Усложнения?
Както вече казахме има два вида усложнения свързани с количеството на растежен хормон – соматотропин в тялото. И двата модела са сериозни и изискват лечение и лекарско наблюдение. Трябва да се знае, че хората засегнати от тях не са по различни от останалите. Техните умствени показатели са същите, като на всеки нормален човек. Единствената разлика е в развитието на тялото и неговата функция да расте на ръст. И при двата вида заболявания, така да се нарекат има някои последствия, които водят до сериозни здравословни проблеми. Хората с наличието им се сблъскват с болести на сърдечно съдовата система, бъбречни заболявания,патология на кръвоносните съдове. Често се случва да бъдат прекарани инфаркти или инсулти, които се прекарват тежко, а в някои случаи са с фатален край.

1. Хипофизарен нанизъм – този вид заболяване се получава в следствие на намалени количества отделен соматотропин в ранната детска възраст. Тогава тялото не се развива достатъчно и човекът остава с дребен ръст. Наричани още джуджета, тези хора, са като останалите с разликата, че техният ръст достига до 120см във вече завършена фаза на растеж. При малките хора има отрицателен фактор, който влияе много на социалния им живот, защото тяхната социализация в обществото е по–трудно и с такива деца се започва работа с педагози още от много рано. Друг проблем, който ги засяга е факта, че тези хора остаряват външно много по–рано от останалите. Така те изглеждат възрастни, а всъщност не са. В някои случаи се наблюдават и чести счупвания на някои кости, които трудно зарастват. Това е така, защото техните кости не са така здрави и нямат достатъчно калций.
2. Хипофизарен гигантизъм – това е другата крайност свързана с растежния хормон – соматотропин. Наблюдава се също при голяма част от хората по целия свят, но не е толкова странна. Незнайно, защо, но хората страдащи от гигантизъм се приемат, като нещо нормално и на тях им е по–лесно да се социализират в обществото. При тези хора се наблюдава прекомерно производство и синтезиране на хормона соматотропин, а тогава и тялото се развива по друг начин. Тези хора се развиват доста повече и надминават общоприетите норми за ръст и големина. Тези хора се развиват до 220–250 сантиметра, които са много над нормалното.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация