Речник

Соматотропин

Обновена: 25-08-2016

Какво е соматотропин?
Представлява пептиден хормон, а обяснено на по–лесен и достъпен език е хормон на растежа. Всеки човек има такъв хормон, като разбира се има и нормални количества на отделяне. Мястото от където се синтезира в тялото е предната част на хипофизата. А хипофизата е жлеза, която се намира в мозъка. Целият процес по сдобиване на тялото с нужното количество и от растежния хормон е много сложно и все още се правят много проучвания за разгадаването на процеса.

соматропин

снимка: http://bg.wikipedia.org/

Каква е функцията на соматотропина?
Соматотропина играе много важна роля в жизнената функция на всяко тяло. Главната му задача е да контролира растежа на костите и обмяната на белтъчини и въглехидрати в организма. Има два вида усложнения свързани с растежния хормон. За да се отдели определено количество от него има определени физични и психични причинители.  Най–силна стимулация за отделяне и производство на соматотропин е светлината или по–точно казано липсата на светлина. Нощем, когато тялото е в покой и почива се образува и отделя най–голямо количество от него, доказано, е че през нощта се извлича почти две трети от цялото количество соматропин, което е необходимо за здравословно развитие на тялото. Другите така наречени дразнители са сънят, стресови ситуации и физическо натоварване. Не случайно хората казват, че децата растат най–много докато спят. Този хормон се произвежда в големи количества при деца в невръстна възраст, като с порастването на човек  се намалява и производството на хормона. Това е така, защото тялото вече е изградено цялостно и няма нужда от растежен хормон. Обикновено всеки организъм се развива и расте на височина до около 25 годишна възраст, това е тясно свързано със синтеза на растежен хормон в тялото. Правени са много проучвания на хора в различна възраст и е установено, че след навършване на 50 годишна възраст няма наличие на хормона соматотропин в тялото, тогава вече той не се възпроизвежда.

Видове Усложнения?
Както вече казахме има два вида усложнения свързани с количеството на растежен хормон – соматотропин в тялото. И двата модела са сериозни и изискват лечение и лекарско наблюдение. Трябва да се знае, че хората засегнати от тях не са по различни от останалите. Техните умствени показатели са същите, като на всеки нормален човек. Единствената разлика е в развитието на тялото и неговата функция да расте на ръст. И при двата вида заболявания, така да се нарекат има някои последствия, които водят до сериозни здравословни проблеми. Хората с наличието им се сблъскват с болести на сърдечно съдовата система, бъбречни заболявания,патология на кръвоносните съдове. Често се случва да бъдат прекарани инфаркти или инсулти, които се прекарват тежко, а в някои случаи са с фатален край.

1. Хипофизарен нанизъм – този вид заболяване се получава в следствие на намалени количества отделен соматотропин в ранната детска възраст. Тогава тялото не се развива достатъчно и човекът остава с дребен ръст. Наричани още джуджета, тези хора, са като останалите с разликата, че техният ръст достига до 120см във вече завършена фаза на растеж. При малките хора има отрицателен фактор, който влияе много на социалния им живот, защото тяхната социализация в обществото е по–трудно и с такива деца се започва работа с педагози още от много рано. Друг проблем, който ги засяга е факта, че тези хора остаряват външно много по–рано от останалите. Така те изглеждат възрастни, а всъщност не са. В някои случаи се наблюдават и чести счупвания на някои кости, които трудно зарастват. Това е така, защото техните кости не са така здрави и нямат достатъчно калций.
2. Хипофизарен гигантизъм – това е другата крайност свързана с растежния хормон – соматотропин. Наблюдава се също при голяма част от хората по целия свят, но не е толкова странна. Незнайно, защо, но хората страдащи от гигантизъм се приемат, като нещо нормално и на тях им е по–лесно да се социализират в обществото. При тези хора се наблюдава прекомерно производство и синтезиране на хормона соматотропин, а тогава и тялото се развива по друг начин. Тези хора се развиват доста повече и надминават общоприетите норми за ръст и големина. Тези хора се развиват до 220–250 сантиметра, които са много над нормалното.

Бременност и Работа

Предишна публикация

Състав на Кърмата

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник