Речник

Женски Xормони

Обновена: 02-04-2018

Знаете ли кои са основните женски хормони?
Хормоните са изключително важни за постигането на добър баланс и здраве, както при мъжете, така и при жените. Проблемите с хормоните водят до нарушения в съня, липса на апетит или прекомерен такъв, променливи настроения, увреда на интелектуалния капацитет и като цяло едно влошено здраве. В настоящата статия ще разгледаме основните видове женски хормони, отговорни за баланса в тялото на женския организъм:

1. Естроген: Това може би е най–популярният женски хормон, който се секретира в яйчниците. Той е отговорен за формирането на женската същност, а именно за развиване на женските полови белези и типични женски черти. женски хормониЕстрогенът е отговорен за красотата на жената – той прави кожата лъскава, косата блестяща и е в основата на регенерирането на клетките. С възрастта той намалява и именно поради това се появяват белезите на остаряване като бръчките. Естрогенът трябва да е в баланс, защото както ниските нива причиняват проблеми, така и прекалено високите водят до напълняване в зоните на корема и горната част на краката и дупето. Смята се, че повишените нива образуват и миоми на матката. Ниските нива пък водят до влагалищна сухота, неприятен и болезнен сексуален контакт. След спирането на цикъла, нивата падат рязко и това води често до остеопороза, проблеми със сърцето, риск от инсулт и инфаркт, окосмяване на лицето и т.н. Вижте отделен пост за хормона Естроген.

2. Тестостерон: Хормонът в женския организъм се секретира в надбъбречните жлези. За баланса в хормоналната система на жената е необходимо съвсем малко количество от него. Той е нужен, за да имаме нормално либидо, прави ни борбени и самоуверени, Ако нивата на тестостерон при жената се повишат – тя става агресивна, развива се мускулната й маса, става избухлива, косата става мазна, кожата склонна към акне. Недостатъчното количество пък води до фригидност и липса на жажда за секс. Вижте отделен предходен пост за хормона Тестостерон.

3. Окситоцин: Хормонът се секретира от надбъбречните жлези. Неговият вик е след раждане на дете, когато той помага за контрахиране на матката и нейното възстановяване, както и за процеса на кърменето. Този хормон предизвиква и появата на майчинския инстинкт у жената. Недостигът води до депресивни настроения и раздразнителност. Виж Окситоцин.

4. Тироксин: Този женски хормон се произвежда в щитовидната жлеза. Хормонът е отговорен за метаболитните процеси в тялото, т.е влияе върху състоянието на килограмите при жената. Нормалните нива се грижат за добрия външен вид на жените – хубава кожа, грациозна фигура, здрава коса. Повишените нива на тироксина водят до рязко намаляване на теглото, често до грозни размери, до проблеми в сърдечния ритъм, тревожност, нарушения в съня, проблеми в концентрацията. Ниските нива на хормона пък водят до наднормено тегло, апатичност, умора, слаба памет, косопад, лоша кожа, слаби кости и т.н.

5. Инсулин: Секретира се от задстомашната жлеза и се грижи за нивата на глюкозата в кръвта. Инсулинът разгражда въглехидратите и изпраща получената вследствие на този процес – глюкоза до тъканите. Проблемите с този хормон водят до възникване на заболяването Диабет, а рисковете от това се засилват, ако сте под постоянен стрес или с фамилна обремененост.

6. Соматотропин: Секретира се в хипофизата в мозъка. Той се грижи за повишаването на мускулната маса и разграждането на мазнините. Повишените му нива в детството водят до ускорен растеж, а в по напреднала възраст може да доведе до порастване на носа, брадата и костите на пръстите. Недостатъчните нива на този хормон водят до забавяне на растежа, до това може да доведат фактори като преумора, преяждане, хронично недоспиване. Вижте подробната самостоятелна статия за хормона Соматотропин.

Ако се съмнявате, че може да имате някакъв хормонален дисбаланс, се консултирайте със специалист, който да ви назначи съответните изследвания и да определи каква терапия ще ви е необходима за да се справите с излишеството или недостига. Тук разгледаните различни видове женски хормони са изключително важни за женското здраве, както вече уточнихме в началото на статията, грижете се за техния баланс, за да сте добре, както физически, така и психически.

Витамини за Забременяване

Предишна публикация

Мъжки Хормони

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

гинекомастия

Гинекомастия

Какво е гинекомастия? Гинекомастията е уголемяване на жлезистата тъкан на мъжката гърда. Тя може да се появи ...
Речник
конизация

Конизация

Какво е Конизация? Конизацията е обширна форма на маточната биопсия. Тя се нарича конична биопсия, защото късче тъкан ...
Речник
холестерол

Холестерол

Ако сте си направили изследване на нивата на холестерола и тестът е открил, че имате висок холестерол, ...
Здраве
розацея

Розацея

Какво е Розацея? Розацеята е състояние на кожата на човек, при което има зачервяване и видими кръвоносните ...
Речник