Речник

Окситоцин

Обновена: 02-04-2018

Какво е Окситоцин?
Окситоцинът е хормон, който действа като невротрансмитер в мозъка. Някои хора го наричат „хормон на любовта“, защото е свързан с чувствата и емоциите. Но реално неговата роля в тялото е много по–сложни от това. Той е свързан с човешките емоции и с регулирането на раждането и кърменето. При хората се смята, че окситоцинът се освобождава чрез прегръщане, докосване и при оргазъм и при двата пола. Окситоцинът за първи път става интересен на изследователите, когато те открили, че кърмещи жени са много по–спокойни, когато са подложени на стрес или физическо натоварване, отколкото майките, които не са кърмили.

окситоцин Какво прави хормонът окситоцин в тялото?
По–големите нива на хормона окситоцин изглежда са свързани с по–голяма релаксация, повече желание да се доверявате на други и общата психологическа стабилност. Изглежда, че той ни помага за намаляване на нивата на стреса и намаляване на общото безпокойство при хората. Според последните изследвания, се смята, че този хормон има роля за голямо разнообразие от физиологични и патологични функции като сексуална активност, мъжката ерекция, еякулация, бременност, маточни контракции, производството на кърма, майчиното поведение, социалното свързване, реакцията спрямо стреса и вероятно още много, което прави окситоцина като потенциален помощник в някои лекарствени терапии. Синтетичният окситоцин се продава като лекарство под търговските наименования Питоцин и Синтоцинон, както и генеричен окситоцин. Не е ясно обаче дали синтетичният окситоцин работи по същия начин като естествения хормон.

Какво прави окситоцина в мозъка?
Окситоцинът, секретиран от хипофизната жлеза, не може да влезе отново към мозъка поради кръвно – мозъчната бариера. Окситоциновите рецептори се изразяват от неврони в много части на мозъка и гръбначния мозък включително амигдалата, хипоталамуса, мозъчната преграда и мозъчния ствол. Окситоцинът играе роля в:
Сексуалната възбуда. Окситоцинът, инжектиран в цереброспиналната течност причинява спонтанни ерекции при плъховете в лабораторни условия.
Свързването между партньорите. Окситоцинът, изпускан от мозъка при жените по време на сексуална активност е важен за формирането на моногамна двойка във връзката със техния сексуален партньор.
Аутизъм. Проучване през 1998 установява значително по–ниски нива на окситоцин в кръвната плазма от децата с проблеми от аутистичния спектър. През 2003 изследване отчита намаляване на аутистичния спектър, когато се прилага терапия с окситоцин.
Майчиното поведение. Женските овце и плъхове, на които се дават медикаменти за потискане на нивата на окситоцин след раждането – не проявяват типичното майчинско поведение. От друга страна девствени женски овце показват майчинско поведение към чужди агнета при инжектиране на определени количества окситоцин.
Повишаване на доверието и намаляване на страха. Установено е, че високите нива на окситоцин могат да помогнат на индивидите да развият чувство на доверие и да превъзмогнат евентуалните психо соматични страхови пристъпи.
Подготовка на плода за раждането. Преминавайки през плацентата, майчиният окситоцин достига до мозъка на плода и предизвиква преминаване в действието на определени невротрансмитери за възбуждане на инхибиторите на плода. Така мозъка на плода се подготвя за момента на раждането.

Какви са хормоналните действия на хормона окситоцин?
Най–известните въздействия на окситоцина като хормон са:
Кърмаческият рефлекс. При кърмещите майки окситоцинът въздейства на млечните жлези, причинявайки събирането на млякото в млечните каналчета, от където то може да бъде извлечено чрез компресиране на ареолата и смучене на зърното. Засукването на зърното от детето предава сигнали през гръбначния нервите до хипоталамуса. Стимулирането кара невроните да започнат да произвеждат окситоцин, който да допринесе в процеса на производство на новото мляко.
Маточните контракции. Той им важна роля за маточната дилатация преди раждането и причинява контракции по време на втория и третия етап на същинското раждане. Окситоцинът, освобождаван по време на кърмене предизвиква леки, често безболезнени маточни контракции по време на първите няколко седмици на лактацията. Той също така служи за подпомагане на матката да се свие след раждането. Отделянето на хормона по време на раждането цели да увеличи маточната подвижност, което прави мускулите на матката по–отпуснати. Освобождаването на окситоцин се предизвиква от разширяването на шийката на матката и влагалището по време на раждането и този ефект на свой ред се увеличава с последващите контракции. Лекарите предписват окситоцин, за да дадат начало на контракциите или да ги засилят по време на раждането. Той се използва за намаляване на кървенето след като детето вече е излязло. Окситоцинът под форма на медикамент също има роля при медицинското прекратяване на бременността или по време на аборт.
Връзката между окситоцина и човешкият сексуален отговор е неясно. Няколко проучвания са установили окситоцинът влияе върху мускулите контракция на матката и пениса при оргазъм, което може да улесни сперматозоидите да достигнат до готовото за оплождане яйце. Някои изследователи смятат, че окситоцинът може да играе роля в сексуалния оргазъм, предлагайки корелация между концентрацията на окситоцин и интензивността на оргазмите.

Кога Бебето Започва да Пълзи

Предишна публикация

Болест на Адисон

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник