Какво е Пролактин?

Какво е Пролактин?
Пролактинът е съществен хормон, който се произвежда в хипофизната жлеза и е наречен с това име заради ролята му по отношение на процеса на лактацията. Той също има и други широки функции в тялото за задействане на репродуктивната система и пряко влияние върху поведението и регулирането на имунната система. Алтернативните имена за пролактин са „хормон на мляко“, luteotropic хормони и LTH.

Какво реално представлява хормонът пролактин?
какво е пролактин

Пролактинът е хормон, наречен с това название първоначално непосредствено след откриването на неговата функция за насърчаване на производството на мляко (лактацията) при бозайниците в отговор на нуждата от кърмене на новороденото след раждането му. Реално оттогава е доказано, че пролактинът има повече от 300 функции в организма. Те могат да бъдат разделени в редица области: репродуктивни, метаболитни, регулиране на течностите, регулиране на имунната система и поведенчески функции.
При хората пролактинът се произвежда – както в предната част на хипофизата (хипофизната жлеза), така и в редица други части в тялото. Лактотрофните клетки в хипофизната жлеза произвеждат пролактин, където той се съхранява в малки мехурчета, наречени везикули. Пролактинът се освобождава в кръвния поток чрез процес, наречен екзоцитоза. Човешкият пролактин също се произвежда в матката, имунните клетки, мозъка, гърдите, простатата, кожата и мастната тъкан.

Как се контролира пролактинът?
Един от основните регулатори на производството на пролактин от хипофизната жлеза, е хормон, наречен допамин, който се произвежда от хипоталамуса, частта от мозъка, непосредствено разположена над хипофизната жлеза. Допаминът задържа производството на пролактин, така че колкото повече допамин се произвежда, толкова по-малко пролактин се освобождава. Естрогенът е друг основен регулатор на пролактина и е доказано, че влияе за увеличаването на производството и секрецията на пролактин от хипофизната жлеза. Проучванията показват малки увеличения в пролактиновите нива в кръвообращението на жените по време на етапа на техния репродуктивен цикъл, когато нивата на естроген са най-високи. Такъв е и случаят по време и след бременност, когато по-високите нива на пролактин в кръвообращението е необходимо, за да предизвика започване на процеса на произвеждане на кърма. Освен допамин и естроген, има цяла гама от други хормони, които имат отношение за увеличаването и намаляването на количеството на пролактина, освободен в тялото. Някои примери са тиреотропин, окситоцин и антидиуретичен хормон.

Какво ще стане, ако имате висок пролактин в тялото ви?
Състоянието, при което се наблюдава прекалено голямо количество на пролактин, циркулиращ в кръвта, се нарича хиперпролактемия. Най-честите причини за хиперпролактемия включват бременността, прием на лекарства, които намаляват действието на допамина в тялото, нарушения във функцията на щитовидната жлеза и доброкачествени тумори на гипофизата, известни като пролактеноми. Симптомите на повишени нива на пролактин могат да включват нежелано производството на мляко и секретиране от млечните жлези, смущения в менструалния цикъл и симптомите поради недостиг на естроген при жените или дефицит на тестостерон при мъжете. По-голямата част от пациентите с пролактинома могат да бъдат лекувани съвсем успешно като използват лекарства, които имитират действието на допамина. Най-често използваните такива са с основна съставка каберголин. Ако подозирате високи нива на пролактин, по най-бързия начин се свържете с доктор, за да се уточни състоянието ви. Вижте цялата статия Висок Пролактин.

Какво ще стане, ако имате твърде малко количество пролактин в организма?
Състоянието, при което се наблюдава твърде малко пролактин, циркулиращ в кръвта, се нарича хипопролактемиа. Това състояние е много рядко срещано и може да възникне при хора с неработеща хипофиза. Спад в размера на нивата на пролактин може да доведе до производството на недостатъчно количество мляко, което е необходимо за изхранване на бебето след раждането. Повечето хора с ниски нива на пролактин нямат някакви специфични медицински проблеми, въпреки че по предварителни проучвания се предполага, че те може да имат намален имунен отговор към някои видове инфекции. Ако имате някакви съмнения, че имате нарушени нива на пролактин в организма, се обърнете към специалист за оценка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация