Пролактин

Какво е Пролактин?
Пролактинът е хормон, чиято основна функция е да помогне на жените да произвеждат мляко след раждането. Нивата на висок пролактин може да предизвикат неракови тумори на хипофизата, което води до главоболие, влошаване на зрението, необичайно окосмяване при жените и еректилна дисфункция при мъжете. Нивата на пролактин се следят чрез обикновен кръвен тест. Пролактинът се произвежда в мозъка от хипофизната жлеза. Той е важен за мъжкото и женското репродуктивно здраве. Специфичната функция на пролактина при мъжете не е известна. Въпреки това нивата на пролактин са били използвани за измерване на сексуалното удовлетворение и при жените и при мъжете. Тестовете за нивата на пролактина може да разкрие други проблеми, причинени от хормона.

Защо се прави изследване на нивата на хормона пролактин?
При жените със симптоми на пролактинома може да се наложи да направят изследване. Пролактинома е нераков тумор на хипофизната жлеза, която произвежда високи нива на пролактин.

пролактин

Симптомите на  пролактинома при жените включват:
– неочаквано главоболие
– зрителни увреждания
– лактация  от гърдите без раждане
– болка или дискомфорт по време на секс
– необичайно окосмяване по тялото и лицето
– акне

Тестът може да бъде необходим и ако имате проблеми с плодовитостта или нередовна менструация. Тестът може да изключи други проблеми на хипофизната жлеза и хипоталамуса. При мъжете може да се наложи да се направи тест, ако те показват симптоми на пролактинома.

Симптомите на пролактинома при мъжете включват:
– необичайно главоболие
– зрителни увреждания
– намалено желание за секс или проблеми с плодовитостта
– еректилна дисфункция
– необичайни липса на окосмяване

Тестът може да се използва и за:
– Проследяване на дисфункция на тестисите или еректилна дисфункция
– Изключване на проблеми с хипофизата или хипоталамуса

Как се прави изследването на хормона пролактин?
Прави се кръвен тест за да се определи нивото на пролактин. Отнема няколко минути в лаборатория. Не е нужно да се подготвяте за него. Взима се кръв от вената на ръката. Някои противозачатъчни хапчета, високото кръвно налягане или някои видове антидепресанти може да дадат подвеждащи резултати. Кажете на лекарят ви за всички лекарства, които приемате. Проблемите със съня, високите нива на стрес и усилените тренировки преди теста също могат да окажат влияние на резултатите.

Референтни стойности на пролактин чрез лабораторни изследвания 
Докторът ще прецени дали резултатите са нормални въз основа на много фактори, включително общото ви здравословно състояние. Пролактинните стойности може да варират леко между различните лаборатории. Нормални резултати обикновено изглеждат по следния начин (ng/mL = нанограма на милилитър):
Жени, които не са бременни < 25 ng/mL
Жени, които са бременни 34 — 386 ng/mL
Мъже < 15 ng/mL

Какво означават високите нива на пролактин?
Ниските нива на пролактин обикновено не са проблем при жените или мъжете. Много високите нива на пролактин обаче са известни като хиперпролактемия и може да покажат здравословен проблем Около 10 % от населението е с тази диагноза. Високите нива на хормона пролактин са нормални при бременност и след раждане в периода на кърмене. Въпреки това хиперпролактемията може да бъде причинена от анорексия нервоза, чернодробно заболяване, бъбречно заболяване и хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът може да предизвика разширяване на хипофизната жлеза, което е лечимо с хормоно заместителна терапия спрямо щитовидната жлеза. Високите нива на пролактин може да бъдат причинени и от тумори на хипофизата. Тези тумори могат да бъдат лекувани медицински или хирургически. Някои лекарствени препарати също могат да доведат до високи нива на пролактин. Психиатрични лекарства като рисперидон и халоперидол може да повишат нивата. Метоклопрамид също. Това лекарство се използва за лечение на киселини или гадене, причинено от лекарства против рак. Някои стресови фактори също може да повишат нивата на пролактина. Тези стресови фактори включват ниска кръвна захар, усилени тренировки и дори леки форми на дискомфорт. Ако разберете, че нивата на пролактина ви са високи, трябва да намерите начин за намаляване на стреса и поддържане на кръвната захар в последователни нива. В някои случаи високите нива на хормона пролактин може да доведат до безплодие. Пролактинома туморите може да окажат натиск върху хипофизната жлеза и да спрат производството на хормони. Това състояние е известно като хипопитуитаризъм. При мъжете то води до по–ниско сексуално желание и намалено окосмяване по тялото. При жените това състояние може да доведе дори до безплодие. Хиперпролацтинемията може да направи трудно забременяването за една жена. Нивата на висок пролактин може да прекъснат нормалното производство на хормоните естроген и прогестерон. Това може да доведе до напълно спиране на производството на яйцеклетки от яйчниците. Лечението на пролактиномата може да помогне за възстановяването на плодовитостта при повечето жени. Ако разберете, че имате висок пролактин или пролактинома, говорете с вашия лекар веднага за лечение. Можете също да помолите за премахване на тумора.

Какво е лечението при високи нива на пролактин?
За лечението на високите нива на пролактин, ще се наложи да приемате медикамент орално. Лекар ще прецени какво е най–удачно да ви предпише. Вашият лекар също може да предложи операция, ако лекарството не успеят да свият тумора. Други стъпки, които можете да предприемете за понижаване нивата на пролактин включват:
– промяна на вашата диета и поддържане на ниски нива на стрес
– спиране на високо интензивни тренировки или дейности, които да ви изморяват прекомерно
– прием на добавки с витамин B–6 и витамин Е

Пролактиномата и хиперпролацтинемията не са животозаплашаващи. Най–тежките странични ефекти на лекарства обикновено изчезват след лечението. Безплодието, причинено от високите нива на пролактина може да бъде излекувано, когато нивата на пролактина се върнат към нормалните си стойности. Качеството ви на живот ще остане високо, дори и ако имате нужда от дългосрочно лечение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).