Видове Шарка

Знаем ли кои са основните видове шарка, какви са техните симптоми и съответното лечение на всеки един вид шарка?
Има 6 основни вида шарки – вариола, варицела, скарлатина, морбили, рубеола и розеола. За някои от тях има ваксина, но другите трябва да се преболедуват, като най–безпроблемно това става през детството. Всеки свързва шарките с нещо неприятно, заради обривите, сърбежа, белезите и другите съпътстващи неприятни симптоми като температура, ангина, липса на апетит, отпадналост. В настоящата статия ще направим кратък обзор на всичките видове шарки, за да сте подготвени и да знаете как да реагирате в случаи на заразяване.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

видове шарка

1. Вариола
От всички изброени тук видове шарка – вариолата, позната още като ,,едра шарка”, се смята за овладяна и реално няма случаи на заразяване с нея. За официален край на вариолата се смята 8 май 1980г, когато Световната Здравна Организация (СЗО) излиза с изявление, че тя е изкоренена навсякъде по света. Тя е сред най–старите познати вируси, който се предава по въздушно капков път. Вариолата е била бич за човечеството в продължение на много години и взима стотици хиляди жертви. Първата ваксина за нея е направена през далечната 1796 г. от Едуард Дженън, който открива, че тялото може да изгради имунитет срещу инфекцията. През 1967г. СЗО подема широкомащабна акция за ваксинация срещу вариолата във всички страни. У нас вариолата е преборена през 1928г.

2. Варицела
От всички видове шарка след вариолата, варицелата се характеризира с най–големите по размер обриви. В народната медицина е позната като ,,лещенка”, заради формата на пъпките. Причинител на варицелата е Херпес Зостер. При първият сблъсък на организма с вируса, той се проявява като варицела. За съжаление обаче през целия живот на човек, когато се получи имунитетен срив, може да се прояви заболяването Херпес Зостер, което също се характеризира с обриви, но само на едно място по тялото. Тогава човек също е заразоносител, понеже в течността в мехурчетата на пъпките, пак има инфекциозни причинители. Вирусът се предава по въздушно–капков път, при контакт с болен от Херпес Зостер или в утробата на майката, ако тя се разболее в рамките на първия триместър от бременността. Около 80% от не боледувалите се заразяват при контакт с болен, а имунитетът, който се изгражда, е траен. Инкубационният период от контакта до проявата е от 12 до 21 дни. Смята се ,че пикът на заразност е от първия до третия ден на поява на обривите. Както при повечето видове шарка и тук началото се характеризира с висока температура – около 39 градуса, болки в гърлото и след това и обрив. Първо се появяват червени, леко грапави перна, които много бързо в рамките на часове, се превръщат в мехурчета, които са пълни първо с бяла течност, после тя става тъмна и се образува коричка. След като тази коричка падне, остават тъмни петна, които при разчесване се превръщат в трайни и неприятни белези.  Пъпките са по цялото тяло, по главата, дори може да се появят в устната кухина. Лечението на варицелата е в рамките на 7 до 10 дни в домашни условия. Терапевтирането е само с лекарства за намаляване на дискомфорта. Обикновено се препоръчва избягване на мокренето на обривите и третирането им с ментолов спирт. Вижте подробните статии: Варицела или Варицела и Бременност.

3. Скарлатина
Скарлатината е инфекциозно заболяване, което протича с ангина и ситни обриви. Сложили сме я в статията „Видове шарка“, но тя реално не е шарка. Неин причинител е вид стрептокок и заразата се разпространява по въздушен път. Срещу скарлатината няма имунитет, от нея може да се боледува многократно. Заразяването става от заразен човек, като болният е най–опасен в първото денонощие на клиничната проява. Инкубационният период е около 2 до 4 дни, но може да варира и от 2 до 12. Изявата започва с повишена температура, повръщане и ужасни болки в областта на гърлото. Отчетливи за скарлатината са силно възпалените сливици и гнойните налепи. Наблюдава се и много червен език със ситни бели петънца и т.нар Филатов триъгълник – зачервена област около устата с форма на триъгълник. След около 24 часа се появяват и пъпките. Индивидуално е дали ще са по цялото тяло, или най–вече по слабините, шията и сгъвките. Лицето, дланите и стъпалата остават чисти. Наблюдава се обаче интензивно лющене на стъпалата и дланите до 2–3 седмици след това. Пъпките са ситни, червеникави и грапави. Лечението е с антибиотици. Рядко се прави хоспитализация и се назначава домашно лечение. Вижте подробните статии: Скарлатина или Скарлатина и Бременност.

4. Морбили
Следващата шарка от статията видове шарка е морбили или това е така казано Дребна шарка. За тази шарка в България се поставя задължителна ваксина, когато бебето навърши 13 месеца. Тя е тривалентна и освен за морбили е и за рубеола и паротит. Това заболяване е много заразно и протича изключително остро. Причинител е вирус, който основно засяга дихателната система и е доста сериозно, заради усложненията, които води след себе си. Инкубационния период е 7–14 дни. Пъпките излизат на 14 ден. Болният е заразен от един–два дни от появата на обрива до пълното му изчезване. Обикновено след ваксинацията или след преболедуване – се изгражда траен имунитет.  Началото на болестта се характеризира с висока температура, кашлица, хрема и конюнктивит. Между 2 и 4 дни след появата на симптомите и преди да избият първите пъпки – се появяват т.нар ,,петна на Коплик” – жълтеникаво–бели с червен обръч от вътрешната част на бузите. Първите пъпки излизат зад ушите и по врата и след това се спускат надолу. Малките червени обриви се сливат в по–големи петна и обикновено не сърбят. Температурата може да достигне 40 градуса. Пъпките започват да минават до 5 дни и температурата спада рязко. Често остават белези. От всички видове шарка, морбилито се лекува в домашни условия, няма медикамент срещу тази шарка. Усложнение е пневмонията, която налага антибиотично лечение. Трябва да пиете много течности заради температурата.

5. Рубеола
За тази шарка има ваксина, която е част от тривалентната ваксина, както обяснихме при морбилито. Тя е причинена от остра вирусна инфекция, и както при повечето видове шарка и рубеолата се разпространява по въздушно–капков път. Тя е много опасна за бременните жени, защото се предава на плода и се налага аборт, ако това стане в началото на бременността, защото малформациите при плода са неизбежни. Инкубационният период е между 12 и 23 дни. Симптоматиката се изявява обикновено около 16–18 ден. Болният е много заразен 7 дни преди и след появата на пъпките. Наблюдава се много изявено подуване на лимфните възли зад ушите и на тила. Пъпките не са много изявени и не сърбят – слизат от главата към краката и минават за около 3 дни. ½ от случаите даже са без обриви. Преболедувалият вече има траен имунитет. Лечението е с медикаменти за намаляване на силата на симптомите в домашни условия при 7–дневна карантина. Вижте подробните статии: Рубеола или Рубеола и Бременност.

6. Розеола
Това заболяване не се признава от всички лекари като шарка, но обикновено се нарича ,,шестата шарка” или ,, тридневна треска”, точно затова и за нея ще разкажем в статията видове шарка. Тя е едно от най–честите вирусни заболявания при бебета от 1 до 3 годинки. Причинява се от Херпес вирус 6 по въздушно–капков път. Инкубационният период е в рамките на 10 дни, развива се леко, без усложнения. Бебето вдига рязко висока температура – около 40 градуса без други симптоми. След 3, рядко 5 дни се появява и обривът, но тогава температурата е минала окончателно и рязко. Пъпките са розови и ситни, най–често по корема и краката. Минават за около 3 дни и не оставят белези. Обикновено не сърбят. Лечението е в домашни условия, заболяването не е тежко, Приемат се само температуропонижаващи видове лекарства и понякога витамини за усилване на имунната система.

Както вече се запознахте има различни видове шарка, като някои от тях вече не са активни, други са със сходни симптоми и лечение. Преди всичко за здраво мислещия човек е важно да спазва стриктна лична хигиена за да може да намали шансовете за заразяване с някои от изброените видове шарка.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана