Варицела

Какво е Варицела?
Болестта варицела е вид вирусна инфекция, която причинява сърбящ обрив с малки, изпълнени мехури с малка течност. Варицелата е силно заразна за всеки човек, които не се е разболявал и не е придобил имунитет към нея или ваксинирал срещу нея. Преди да се разработят рутинните ваксини за варицела почти всички хора са се заразявали преди да достигат зряла възраст, понякога с много сериозни усложнения. Днес броят на случаите и хоспитализациите е намалял драстично. За повечето хора варицелата е леко заболяване. Все пак е добре и препоръчително да се ваксинирате. Ваксината за варицела е безопасна и е ефективен начин да се предотврати разболяването и неговите възможни усложнения

Какви са видовете симптоми на варицелата?
Варицелата се появява 10 до 21 дни след излагането на вируса и обикновено продължава около 5 до 10 дни. Обривът и сърбежът е издайническият знак за варицела. Другите симптоми, които може да се появят до един–два дни преди обрива, включват:
– Температура
– Загуба на апетит
– Главоболие
– Умора и общо чувство на неразположение

варицела

След като се появи обривът, той преминава през 3 основни фази: първо се появяват розови или червени подутини, който за няколко дни стават малки пълни с течност мехурчета, които след около един ден се късат и течността изтича. В третата фаза се образуват корички и струпеи, които обхващат спуканите мехури и това отнема няколко дни за излекуването им. Нови подутини продължават да се образуват в продължение на няколко дни. Болестта варицела обикновено протича леко при здрави деца. При тежките случаи обривът може да се разпространи и да покрие цялото тяло, лезии могат да се образуват в очите, гърлото, лигавиците на уретрата, ануса или вагината.

Кога да отидете на лекар при наличието на варицела?
Ако подозирате, че вие или вашето дете имате варицела, консултирайте се с лекар. Той обикновено може да диагностицира варицелата само чрез изследване на обрива и чрез отбелязване наличието на съпътстващи симптоми. Вашият лекар може да предпише лекарства да намаляване на тежестта на варицелата и лечение на усложненията от нея, ако е необходимо. Не забравяйте да предупредите лекаря за съмненията си и да избягвате контакт с други пациенти пред кабинета му, ако има как уговорете домашно посещение.

Също така не забравяйте да кажете на вашия лекар, ако забележите някоя от тези усложнения:
– Обривът се започва да се появява към едното или двете очи.
– Обривът се модифицира в много червени или топли участъци с възможни вторични бактериални инфекции на кожата.
– Обривът е придружен от замайване, дезориентация, сърцебиене, недостиг на въздух, треперене, загуба на мускулна координация, влошена кашлица, повръщане, схващане на врата или висока температура по–висока от над 38С

Какви са рисковите фактори?
Варицела, която е причинена от зостер вирус, е силно заразна и обикновено се разпространява изключително бързо. Вирусът се предава чрез директен контакт с обрива или капчици,  разпръснати във въздуха чрез кашляне или кихане. Рискът за заразяване с варицела е по–висок, ако вие:
– Не сте се разболявали от варицела
– Не сте били ваксинирани за варицела
– Работите или посещавате училища или детски градини
– Живее с деца
Повечето хора, които са преболедували варицела или са били превантивно ваксинирани срещу варицела са имунизирани срещу заболяването. Някои хора могат да се разболеят от варицела повече от веднъж, но това е рядкост.

Какви са възможните усложнения?
Варицелата обикновено е леко заболяване. Но има случаи, при които тя може да бъде много сериозно заболяване и може да доведе дори до смърт, особено при високорискови хора. Усложненията включват:
– Бактериални инфекции на кожата, меките тъкани, кости, стави и кръвта или така наречения ,,сепсис”
– Дехидратация
– Пневмония
– Възпаление на главния мозък (енцефалит)
– Синдром на токсичния шок
– Синдром на Руе за хора, които вземат аспирин по време на варицела

Кой е в риск от усложнения?
Тези, които са изложени на висок риск от последващи усложнения от варицела включват:
– Новородени и бебета, чиито майки не са преболедували варицела или превантивно не са били ваксинирани
– Възрастни
– Бременни жени, които не са имали варицела
– Хора, чиято имунна система е увредена от лекарства като например химиотерапия или друга болест като рак или ХИВ
– Хора, приемащи стероидни медикаменти за друго заболяване или състояние като например  деца с астма
– Хората, които приемат лекарства, които потискат имунната система

Варицела и бременност?
Варицелата при бременност е опасна, защото в началото на бременността може да доведе до проблеми при новороденото, включително ниско тегло при раждане и раждане с вродени дефекти като аномалии на крайниците. По–голяма заплаха за бебето настъпва, когато майката развие варицела през седмицата преди раждането или в рамките на няколко дни след раждането. Това може да предизвика сериозни и живото застрашаващи инфекции при новороденото. Ако сте бременна и не сте имунизирана срещу варицела, споделете с вашия лекар, за да обсъдите рисковете за вас и вашите неродено дете. Вижте статията Варицела и Бременност.

Варицела и херпес зостер?
Ако сте имали варицела, вие сте изложени на друго заболяване, причинено от варицелата – зостер вирус наречен също херпес зостер. След инфекция с варицела – зостер вирусът може да остане във вашите нервни клетки. След години, вирусът може да се активизира и да се прояви като херпес. По–вероятно е вирусът да се появи при по–възрастни хора и хора с много отслабена имунна система. Има ваксина срещу херпес зостер и се препоръчва за възрастни хора над 60 и повече години, които са боледували преди това от варицела.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).