Генитален Херпес

Какво е Генитален Херпес?
Генитален херпес е неприятна инфекция, която се предава по приятния полов път. Тя може да засегне така както мъжете така и жените. Основните видове симптоми на генитален херпес включват болка, сърбеж и язви в гениталната област. Но вие може и да нямате никакви явни признаци на генитален херпес. Вие може да сте заразени, дори да нямате видими рани. Знае се, че вируса херпес симплекс е виновник за появата на генитален херпес. Сексуалният контакт е основният начин вирусът да се мултиплицира сред хората. След първоначалното инфектиране вирусът стои латентен в тялото и може да се активизира дори и след 1 година. Няма лечение за гениталния херпес, но симптомите може да се облекчат с лекарства и така да се намали значително риска от предаване на вирусната инфекция на други хора. Презервативите също помогнат за предпазване или предаването на вируса херпес симплекс.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

генитален херпес

Какви са видовете симптоми на генитален херпес?
Както казахме в повечето случай хора, които имат генитален херпес не знаят че носят инфекцията, защото нямат симптоми или поради това, че техните симптоми са много незабележими.
Когато е налице, симптомите на генитален херпес включват:
– Болка или сърбеж, които започват в срок от 2 до 10 дни след контакт със заразен сексуален партньор
– Малки червени подутини или малки бели мехури, които в най–общия случай могат да се покажат няколко дни по–късно.
– Язви, които се  формират, когато мехурите се спукат или кървят.
– Корички, които се  формират когато язвите се излекуват.

Хора с генитален херпес казват, че язвите са болезнени при уриниране. Вие може да изпитвате болка и в гениталиите. По време на първоначалното разгаряне на инфекцията може да имате грипоподобни симптоми като главоболие, подути лимфни възли в слабините, мускулни болки и повишена температура. Мъжете и жените може да развият рани по бедрата, ануса и устата. Жените също може да се развият рани във или върху вагиналната област, шийката на матката и около външните полови органи. Мъжете също могат да развият рани във или върху пениса, скротума, бедрата и уретрата.

Рецидивите са чести
Гениталният херпес е различен при всеки човек. Симптомите може да се повтарят в продължение на години. Някои хора изпитват много епизодични прояви всяка година, но за много хора огнищата са все по–редки с минаване на времето. Рецидивите обикновено са по–малко болезнени, отколкото тези от първоначалното огнище и раните обикновено се лекуват по–бързо.

Кога да отидете на лекар?
Ако подозирате, че имате генитален херпес или някакви друга полово предавана инфекция, посетете незабавно вашия лекар.

Какви са видовете причини на генитален херпес?
Тъй като вирусът умира бързо извън тялото, да се заразите с генитален херпес чрез контакт с тоалетни чинии, мръсни хавлии или други лични предмети, които са използвани от заразен човек е около 1%
2 вируса херпес симплекс могат да са причините за генитален херпес:
HSV–1. Това е типът, който причинява раните или херпес на устата и около устата. Разбира се има случай при които той се разпространява и към гениталната област, например ако мъжът и жената са правили орален секс. Рецидивите са много по–редки, отколкото при HSV–2 инфекцията.
HSV–2. Това е типът, който често причинява генитален херпес. Вирусът се разпространява най–често чрез сексуален контакт и контакт кожа до кожа. HSV–2 е много силно заразен, независимо дали имате открита язва.

Какви са рисковите фактори при генитален херпес?
Рискът от заразяване с генитален херпес може да се повиши, ако вие:
– Сте жена. Жените е по–вероятно да имат генитален херпес, отколкото мъжете. Вирусът по–лесно се предава от мъже към жени, отколкото от жени към мъже.
– Имате множество сексуални партньори. Всеки допълнителен сексуален партньор повишава риска от излагане на вируса, който причинява генитален херпес.

Какви може да са евентуалните усложнения?
Усложненията, свързани с генитален херпес могат да включват:
– Други полово предавани инфекции. Гениталните рани увеличават риска от предаване на други полово предавани инфекции, включително СПИН.
– Инфекция на новороденото. Бебета, родени от заразени майки са изложени на вируса още по време на родилния процес. Последствията може да са увреждане на мозъка, слепота или смърт за новороденото.
– Проблеми с пикочния мехур. В някои случаи раните от гениталния херпес може да предизвикат възпаление около тръбата, която доставя урината от пикочния мехур навън (уретрата).
– Менингит. В редки случаи HSV инфекцията води до възпаление на мембраните и цереброспиналната течност около мозъка и гръбначния мозък.
– Възпаление на ректума (проктит). Заразяването с генитален херпес може да доведе до големи възпалителни процеси на лигавицата на ректума, особено при мъжете, които правят секс с мъже.

Какви са тестовете за диагностициране на херпес?
Лекар може да диагностицира генитален херпес въз основа на физически преглед, както и на база на резултатите от определени лабораторни тестове.

Какви е лечението и лекарствата за херпес?
Няма лечение за гениталния херпес. Терапия с антивирусни лекарства може:
– да помогне за лекуване и облекчаване на раните от първоначалното огнища.
– да намали тежестта и продължителността на симптомите в повтарящите се проявления.
– да намали честотата на повторенията.
– да намали вероятността от предаване на вирусната инфекция

Каква е превенцията срещу херпес?
Възможните начините за предпазване от появата на гениталния херпес са същите, както тези за предотвратяване на другите полово предавани инфекции, а именно въздържание от сексуална активност или лимит на сексуалните контакти. Освен това можете да:
– Използвате презервативи при всеки полов контакт с партньора
– Избягвате сношение, ако един от двамата партньори има херпес в областта на гениталиите или някъде другаде

Ако сте бременна и знаете, че имате генитален херпес, трябва да кажете на вашия лекар. Ако си мислите, че може би имате генитален херпес, поискайте да бъдете тествани за него. Може би ще ви се препоръча да започнете да приемате антивирусни медикаменти в края на бременността, за да се опита да предотврати избухване на инфекцията около времето на раждането. Ако сте с обостряна инфекция, когато настъпи раждането, докторът вероятно ще предложи цезарово сечение за да се намали риска от предаване на генитален херпес на вашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).