Прегледана и обновена на 22-01-2017

Какви са рисковете за нероденото бебе, ако сте имали наличен генитален херпес и бременност?
Най–големия проблем при генитален херпес и бременност е, че можете да го предадете на вашето бебе по време на процеса на раждането. Новородено с херпес се среща сравнително рядко, но болестта може да бъде с опустошителни последици, така че е важно да се научите как може да намалите рискът за бебе от заразяване. Рискът от предаване на вируса е висок, ако сте с първична проява на инфекцията на генитален херпес за първи път в края на бременността. Много по–рядко можете да предадете вируса, ако имате повтарящи се инфекции.  В редки случаи бременната жена може да предава инфекцията на бебето чрез плацентата още в утробата, ако тя се зарази с генитален херпес за първи път през 1–вия триместър. Ако бебето е заразено по този начин, вирусът може да предизвика спонтанен аборт или сериозни вродени дефекти.

генитален херпес и бременност

Ще се наложи ли раждане с цезарово сечение, ако имам генитален херпес при бременност?
Зависи. Ако сте били заразени с генитален херпес преди третото си тримесечие или преди да забременеете и нямате проявени симптоми, когато раждането започва, няма да има проблем да направите вагинално раждане. В тази ситуация рискът от заразяване на бебето е по–малък от 1%. Това е така, защото вие започвате да развивате антитела към херпеса, скоро след като сте заразени и те ще преминат до бебето чрез плацентата. В рамките на 6 до 12 гестационна седмица от развитието на вашето бебе, то ще има имунитет в резултат на тези антитела и няма да се инфектира по време на вагинално раждане.

От друга страна ако сте с обострени симптоми при предстоящото раждане, трябва незабавно цезарово сечение. Това ще е задължително, ако имате някакви видими рани на шийката на матката ви, вагината, или външните полови органи или никакви симптоми като изтръпване, парене или болка. За да подобрите шансовете си за вагинално раждане, повечето експерти препоръчват бременните жени с повтарящ се генитален херпес да приемат орални противовирусни препарати от 36–та гестационна седмица до момента на раждането. Последните проучвания показват, че това намалява риска от заразяване по време на раждането.

Може ли бебето ми да се зарази с херпес от мен или друг след раждането?
Да. Около 5 % от случаите на новородено с херпес са се случили след раждането, и това може да бъде също толкова опасно като херпес, получен по време на раждането. Но обикновено това може да бъде напълно пред