Прегледана и обновена на 22-01-2017

Какви са рисковете за нероденото бебе, ако сте имали наличен генитален херпес и бременност?
Най–големия проблем при генитален херпес и бременност е, че можете да го предадете на вашето бебе по време на процеса на раждането. Новородено с херпес се среща сравнително рядко, но болестта може да бъде с опустошителни последици, така че е важно да се научите как може да намалите рискът за бебе от заразяване. Рискът от предаване на вируса е висок, ако сте с първична проява на инфекцията на генитален херпес за първи път в края на бременността. Много по–рядко можете да предадете вируса, ако имате повтарящи се инфекции.  В редки случаи бременната жена може да предава инфекцията на бебето чрез плацентата още в утробата, ако тя се зарази с генитален херпес за първи път през 1–вия триместър. Ако бебето е заразено по този начин, вирусът може да предизвика спонтанен аборт или сериозни вродени дефекти.

генитален херпес и бременност

Ще се наложи ли раждане с цезарово сечение, ако имам генитален херпес при бременност?
Зависи. Ако сте били заразени с генитален херпес преди третото си тримесечие или преди да забременеете и нямате проявени симптоми, когато раждането започва, няма да има проблем да направите вагинално раждане. В тази ситуация рискът от заразяване на бебето е по–малък от 1%. Това е така, защото вие започвате да развивате антитела към херпеса, скоро след като сте заразени и те ще преминат до бебето чрез плацентата. В рамките на 6 до 12 гестационна седмица от развитието на вашето бебе, то ще има имунитет в резултат на тези антитела и няма да се инфектира по време на вагинално раждане.

От друга страна ако сте с обострени симптоми при предстоящото раждане, трябва незабавно цезарово сечение. Това ще е задължително, ако имате някакви видими рани на шийката на матката ви, вагината, или външните полови органи или никакви симптоми като изтръпване, парене или болка. За да подобрите шансовете си за вагинално раждане, повечето експерти препоръчват бременните жени с повтарящ се генитален херпес да приемат орални противовирусни препарати от 36–та гестационна седмица до момента на раждането. Последните проучвания показват, че това намалява риска от заразяване по време на раждането.

Може ли бебето ми да се зарази с херпес от мен или друг след раждането?
Да. Около 5 % от случаите на новородено с херпес са се случили след раждането, и това може да бъде също толкова опасно като херпес, получен по време на раждането. Но обикновено това може да бъде напълно предотвратено, ако сте предприели някои прости предпазни мерки. Уверете се, че хората винаги си мият ръцете преди да докосват вашето бебе и никога не позволявайте на някой с херпес  да целува вашето бебе. Ако имате огнище някъде по тялото си, го покритие добре, за да се предотврати контакт с кожата на бебето и старателно почиствайте околните пространства. Мийте ръцете си често и внимателно, защото херпесът може да се разпространи много лесно.

Мога ли да кърмя, ако имам генитален херпес?
Безопасно е да кърмите, когато имате херпес стига да нямате поражения върху гърдите си и да измивате ръцете си много внимателно. Ако имате лезии само на едната гърда, можете да кърмите бебето си от другата гърда. Погрижете се старателно да почиствате района и да покривате лезията с превръзка, запушена от всички страни с чиста дреха над тях.

Какви предпазни мерки трябва да предприемете, ако имате открити рани от херпес?
Ако имате херпес вътре в устата си, не целувайте вашето бебе, докато раната ви не оздравее напълно. Експертите съветват да слагате еднократна хирургическа маска за покриване на херпеса, когато обработвате бебето си. Ако получавате херпес често, попитайте вашия лекар да ви предпише антивирусни лекарства за потискане на огнищата. И ако някога сте имали

Какво ще стане, ако бебето се зарази с херпес по време на раждането или докато е още новородено?
Около 30% от херпеса при новородените засяга кожата на бебето, очите или устата, но не и другите органи. Ако случаят е такъв, то може да има рани при раждането или да ги развие до четири седмици по–късно. Те обикновено се появяват между 1 и 2 седмична възраст.

Херпесните лезии обикновено могат да се появят навсякъде по тялото на бебето. Ако вашето бебе има херпес, ограничен по кожата, очите и устата и получава навременно лечение, то най–вероятно ще се развие добре в крайна сметка. Ако не се лекува своевременно, бебето може да развие още по–сериозни форми на херпес. При една трета от новородените, които се заразяват с херпес, е засегната и централната нервна система. Това най–често се появява на около 2 до 3 седмици със симптоми като раздразнителност, температура, летаргия, лошото хранене или припадъци. Обадете се на лекаря на бебето ви веднага, ако то има висока температура изглежда апатично или необичайно раздразнително, има рани и мехури или просто не изглежда добре. И не забравяйте да уведомите лекаря, ако вашият партньор или вие имате генитален херпес при бременност или сте се заразили след раждането.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Генитален Херпес

Previous article

Препоръчителна Възраст за Забременяване

Next article