БременностЗдраве

Варицела и Бременност

Обновена: 15-05-2016

Когато забременеете вашето желание е да направите всичко възможно за да останете здрави. За съжаление понякога е невъзможно да се предпазите от всяка болест. Варицелата е силно заразна вирусна инфекция, която може да бъде много сериозно заболяване. За щастие има начини да защитите вас и вашето бебе по време на самата бременност.

Какво е Варицела?
Варицелата е вирусна инфекция. Тя е придружена от обрив, който се появява като малки червеникави петна или пъпки. Високата температура и болки в тялото обикновено се появяват преди обрива по тялото. В повечето случай варицелата се проявява по време на детството, въпреки че има някои случай при които възрастни хора не са имунизирани. Около 95% от жените в детеродна възраст са имунизирани срещу варицелата. Виж цялата статия посветена на Варицела!

какво е варицела при бременност Кой е най–големият риск от получаване на Варицела при Бременност
– Ако не сте били заразени с варицела като дете, бременната жена може да бъде изложена на риск от заразяване с вируса. Вие трябва да избягвате контакт с всеки който носи вируса в момента.

– Ако не знаете дали сте прекарали варицела, вашият лекар може да ви направи кръвен тест, за да се определи дали имате антитела срещу нея. Ако кръвният тест покаже че имате антитела, то вие сте имунизирани срещу варицела по време на бременността.

Кога бебето може да бъде заразено, ако и майката има варицела и може ли да се зарази бебето с варицела от майката?
Как вашето бебе ще бъде засегнато от вируса, зависи от това в кои месец от бременността сте.

– Ако варицелата настъпва в рамките на първият триместър, рискът от вродени дефекти е 0,5–1%
– Ако настъпва в рамките на 13 – 20 седмица от бременността, рискът от вродени дефекти е 2%
– Ако варицелата настъпва в рамките на 5 дни или по–малко преди раждането или 1–2 дни след раждането. Има 20 – 25% шанс за вашето бебе, че ще развие вродена варицела
– Ако варицелата се случва в рамките на 6–12 дни преди раждането има шанс за бебето, че то може да получи варицела. В този случай бебето може да получи някои от новите антитела срещу вирусите, което може да предизвика вродена варицела.

Какви може да са вродените дефекти за бебето?
Възможните вродени дефекти могат да бъдат белези, проблеми с очите, слаб растеж, малък размер на главата, забавено развитие или изоставане в умственото развитие.

Какво да направя за да защитя бебето си от варицела при бременност?
– Ако сте имали преди, тогава няма какво да направите за да защитите вашето бебе. Вашето тяло трябва да има антитела, които ви защитават от заразените хора около вас, а с това и вашето бебе.
– Може да получите ваксина срещу варицелата, ако не разполагате с антитела и не сте бременна. Трябва да изчакате 3 месеца преди да правите опити за забременяване.

Мога ли да се заразя с варицела два пъти?
Един човек да има два пъти варицела е много рядко явление, но тези проблеми с имунната система са изложени на повишен риск от повторна инфекция. Има такива случай, когато хората мислят, че са имали варицела когато са били по млади, когато в действителност е било само обрив или нещо друго.

Фолиева Киселина

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.