Бременност

Боядисване на Косата по време на Бременност

Обновена: 15-05-2015

Безопасно ли е да си направя боядисване на косата по време на бременност?
Често жените използват боята за коса, като тайно оръжие за душевна и физическа красота. Веднага след като забременеят започват да си задават въпроса безопасно ли е да се боядисвам косата по време на бременност. При съвременните бои за коса са направени многобройни проучвания за боядисване на коса по време на бременност и до този момент не е имало доказателства, че боядисването на коса по време на бременност причинява родилни дефекти или някакви други изменения за майката или плода. Днешните формули на боите за коса са с високи технологични и безопасни съставки за хората, но в крайна сметка Вие сама ще вземете решението дали да се боядисвате по време на бременност.

Съвети за безопасно боядисване на коса по време на бременност боядисване на косата при бременност
– Избягайте боядисване на косата по време на първият триместър на бременността
– Изберете боя за коса, която трябва да остане на косата по време на боядисването за по – малко време
– Изберете без амонячна боя, която не мирише на типичната боя за коса. Без амонячната боя не мирише на нищо.
– Носете ръкавици когато работите с боята, ако се боядисвате в домашни условия
– Изберете боя на растителна основа
– Изплакнете косата добре след боядисване на косата
– Боядисвайте се на просторни помещения, за де вдишвате аромата на боя
– Използвайте само качествени бои за коси, които са с доказан произход и с доказани качества.
– Ако се боядисвате в салон за красота, може да поискате да ви покажат боята с която ще ви боядисват предварително, за се убедите в нейната марка и качество.

Мога ли да се боядисам косата още при първият триместър по време на бременност?
Въпреки че не е имало никакви доказателства , че боядисване на коса при бременност причинява някакви вродени дефекти, не може да се каже че тя е 100% безвредна.  Трябва да знаете, че през първият триместър на бременността се образуват основните органи на Вашето бебе. Вашият лекар може да препоръча отлагане на боядисването, така както през първия дори и през втория триместър на бременността. Някои жени предпочитат да не се боядисват дори и през третия триместър на бременността.

Може ли от боядисване на косата по време на бременност, боята да се абсорбира в кожата и нарани бебето?
Само една малка част от боята се абсорбира през кожата. Тази част от боята е толкова малка че не се смята за вредна за Вас и Вашето бебе. Изследванията които са на разположения не показват никакви доказателства за вродени дефекти свързани с боядисване на коса по време на бременност. Проучванията при животни са направени с дози 100 пъти по – високи от това което ще използвате за вашата коса. Тези проучвания не са показали никакви необичайни аномалии при развитието на плода и раждането при животни.

Въпреки че повечето експерти са категорични, че боята за коса не е вредна за бременните жени, Вие задължително се посъветвайте с Вашият лекар относно боядисване на коса при бременност.

Comments

Comments are closed.