Прегледана и обновена на 15-05-2015

Безопасно ли е да си направя боядисване на косата по време на бременност?
Често жените използват боята за коса, като тайно оръжие за душевна и физическа красота. Веднага след като забременеят започват да си задават въпроса безопасно ли е да се боядисвам косата по време на бременност. При съвременните бои за коса са направени многобройни проучвания за боядисване на коса по време на бременност и до този момент не е имало доказателства, че боядисването на коса по време на бременност причинява родилни дефекти или някакви други изменения за майката или плода. Днешните формули на боите за коса са с високи технологични и безопасни съставки за хората, но в крайна сметка Вие сама ще вземете решението дали да се боядисвате по време на бременност.

Съвети за безопасно боядисване на коса по време на бременност боядисване на косата при бременност


– Избягайте боядисване на косата по време на първият триместър на бременността
– Изберете боя за коса, която трябва да остане на косата по време на боядисването за по – малко време
– Изберете без амонячна боя, която не мирише на типичната боя за коса. Без амонячната боя не мирише на нищо.
– Носете ръкавици когато работите с боята, ако се боядисвате в домашни условия
– Изберете боя на растителна основа
– Изплакнете косата добре след боядисване на косата
– Боядисвайте се на просторни помещения, за де вдишвате аромата на боя
– Използвайте само качествени бои за коси, които са с доказан произход и с доказани качества.
– Ако се боядисвате в салон за красота, може да поискате да ви покажат боята с която ще ви боядисват предварително, за се убедите в нейната марка и качество.

Мога ли да се боядисам косата още при първият триместър по време на бременност?
Въпреки че не е имало никакви доказателства , че боядисване на коса при бременност причинява някакви вродени дефекти, не може да се каже че тя е 100% безвредна.  Трябва да знаете, че през първият триместър на бременността се образуват основните органи на Вашето бебе. Вашият лекар може да препоръча отлагане на боядисването, така както през първия дори и през втория триместър на бременността. Някои жени предпочитат да не се боядисват дори и през третия триместър на бременността.

Може ли от боядисване на косата по време на бременност, боята да се абсорбира в кожата и нарани бебето?
Само една малка част от боята се абсорбира през кожата. Тази част от боята е толкова малка че не се смята за вредна за Вас и Вашето бебе. Изследванията които са на разположения не показват никакви доказателства за вродени дефекти свързани с боядисване на коса по време на бременност. Проучванията при животни са направени с дози 100 пъти по – високи от това което ще използвате за вашата коса. Тези проучвания не са показали никакви необичайни аномалии при развитието на плода и раждането при животни.

Въпреки че повечето експерти са категорични, че боята за коса не е вредна за бременните жени, Вие задължително се посъветвайте с Вашият лекар относно боядисване на коса при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

ЧХГ (hCG)

Previous article

Орхит

Next article