Кървене по време на бременност

Възможно ли е да се появи кървене по време на бременност и какво трябва да предприема?
Появата на вагинално прокървяване, особено в първия триместър от бременността може да бъде провокирано от няколко различни фактори. Първо трябва да е ясно на всяка бременна жена, че никои не е застрахован и това се случва при 20 до 30% от всички бременности. Много бременни жени при появата на кървене се стряскат и започват да се питат дали това е нормално. Когато оплодената яйцеклетка е готова и се имплантира в стената на матката може да се получи така нареченото имплатирано кървене. Имплантираното прокървяване обикновено е много по-леко от обичайният месечен менструален цикъл. Вагиналното кървене по време на бременност може да е признак за извънматочна бременност или спонтанен аборт. Извънматочната бременност е опасна и за майката защото може да бъде дори и животозастрашаваща. Всички кръвоизливи, но особено тежките, по време на ранната бременност – трябва да бъдат незабавно оценени от медицински специалист. Затова ако имате прокървяване се обадете на вашия гинеколог.

кървене по време на бременност
бременна жена имаща кървене по време на бременност

Какви са основните причини за кървене по време на бременност?

–        Имплантирано кървене: може да имате малко количество кърваво зацапване, свързано с нормалното имплантиране на ембриона в маточната стена, наречено имплантирано кървене. Обикновено то е много минимално количество и често се случва на или денят на вашата предполагаема менструация. Това за някои жени е доста объркващо, ако принципно имат леки периоди и може да не осъзнават, че са вече бременни. Това вагинално кървене е напълно нормална част от процеса на забременяване и няма причина за безпокойство.

–        Опасност от спонтанен аборт: при всяка бременност има опасност от спонтанен аборт, но ако имате някакво кървене или спазми то вероятността е по голяма. Това може да е следствие на минала инфекция на пикочните пътища или дори ако сте дехидратирани, използвате някои лекарства, ако сте претърпели физическа травма, ако развитието на плода е необичайно по някакъв начин или без реална видима причина. Други видове причини, поради които може да сте застрашени от неочакван аборт са например вдигане на тежести, секс или емоционален стрес.

–        Реален спонтанен аборт: може дори вече да сте претърпели спонтанен аборт и това се констатира на база ултразвукова оценка. Това означава, че сте загубили бременността. Причините за това може да са същите като тези при опасността от спонтанен аборт. Това е една най-често срещаните причини за кървене през първия триместър.

–        Недоразвита яйцеклетка: може да имате недоразвита яйцеклетка (наричана още ембрионална недостатъчност). Ултразвук ще покаже доказателства за вътрематочна бременност, но самият ембрионът не е успял да се развие на правилното място.

Вътрематочна смърт на плода: може да се получи така нареченета вътрематочна смърт на плода. Диагнозата се поставя чрез ултразвук и може да се появи по всяко време по време на бременност. Доста необичайно е това да се случи през втория и третия триместър на бременността.

–        Извънматочна бременност: Лабораторни резултати и ултразвук, ще докажат вашата извънматочна бременност. Извънматочна бременност се нарича, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката на жената, най-често това се случва в маточните тръби. Тъй като оплодената яйцеклетка расте, тя може да разкъса маточните тръби и да причини живото застрашаващо кървене. Симптомите могат да включват замаяност,  болка и вагинално кървене. Най-често извънматочната бременност ще предизвика остра болка преди 10 гестационна седмица на бременността. Поради липса на хранителни вещества плодът ще умре. Това състояние се случва при 3% от всички бременности. Разбира се има жени по податливи на извънматочна бременност. затова е важно да се разгледа история за предишна извънматочна бременност, история на тазова възпалителна болест, история на хирургическа намеса над маточните тръби, история на безплодие за повече от 2 години или чести ежедневни дамски душове.

–        Моларна бременност: Ултразвуковите резултати могат да покажат наличието на анормална тъкан вътре в матката, а не развиващ се плод. Това всъщност е вид тумор, който се проявява в резултат на хормоните на бременността и обикновено не е живото застрашаващ за вас. Въпреки това, в редки случаи – необичайната тъкан може да е ракова. Причината за това обикновено е неизвестна, но се случва и вагинално кървене по време на бременност

–        Посткоитално кървене: това е вагинално кървене, което се случва след полов акт по време на бременност. Кървенето може да бъде свързано и с травма, сълзене на вагиналната стена или дори инфекции.

Какво причинява кървене по време на бременност, но в късните етапи на бременността?
Най-честата и основополагаща причина за кървене по време на бременност в по-късните етапи на бременноста е проблем с плацентата. Понякога кървенето може да се дължи и на необичайно състояние на маточната шийка или вагината.

–        Плацентата Превия: плацентата, която е структурата, която свързва бебето към стената на матката, може частично или напълно да покрие шийката на матката. Когато кървенето е поради това, състоянието се нарича плацентата Превия. Това причинява около 20% от кървенето през третия триместър и се случва в около 1 от 200 бременности. Рискови фактори за плацентата Превия включват многоплодна бременност; предишно раждане с цезарово сечение и други. Повече може да прочетете в отделна публикация Плацента Превия.

–        Плацентарно отлепяне: това състояние се случва, когато една нормална плацентата се отделя от стената на матката преждевременно и между плацентата и матката се събира кръв. Такова отделяне настъпва в 1 от 200 бременности. Причината не е известна. Рисковите фактори за плацентарното отделяне включват: високо кръвно налягане; травма (обикновено автомобилна катастрофа или побой над майката); употреба на кокаин или дори тютюн и цигари

–        Маточна руптура: това е необичайно разтваряне на матката, което води до това бебето да бъде частично или напълно експулсирано в корема. Маточната руптура е рядка, но много опасна за майката и бебето. Около 40% от жените, които имат маточната руптура са имали преди операцията на матката, включително и цезарово сечение. Руптурата може да се появи преди или по време на раждането. Други фактори за появата на маточна руптура са тези условия: повече от четири бременности; травма; прекомерната употреба на окситоцин, лекарството, което спомага за контракциите; бебе във всяка позиция, различна от главата надолу; когато рамото на бебето се захване за срамната кост по време на раждането; някои видове форцепс

Имам вагинално кървене по време на бременност, кога трябва да се обадя на лекаря си?
Ако започнете да кървите по време на ранна бременност – се обадете на лекаря си веднага. До срещата с лекаря ви се отдайте на почивка и релакс, не предприемайте вдигане на тежести или напрегнати упражнения, въздържайте се от секс, използване на тампон или дамски душ, пийте много вода и се опитвайте да избягвате обезводняване. Не забравяйте да следите броя на използваните тампони и дали кървенето се увеличава или намалява. Кървенето не е нормално по време на бременност. Докладвайте вагинално кървене по време на бременността на вашия доктор. Бъдете готови да давате информация за количеството на загубената кръв и описание на това как се чувствате като цяло.

Обадете се на 112 или отидете в спешното отделение на болницата, ако се развият следните условия:
– Ако имате тежки кръвоизливи или спазми и контракции
– Ако вагиналното кървене по време на бременност трае повече от 24 часа и не сте в състояние да се свържете с вашия доктор или не разполагате с такъв
– Ако припаднете или се чувствате много замаяни
– Ако имате кървене и развиете температура над 38,5 C
– Ако имате болка по-лоша от нормалната за менструален период
– Ако сте претърпели аборт и развиете коремна или тазова болка

Медицинската оценка на положението ви започва с цялостна история и физически преглед. За кървене в началото на бременността, основната цел на лекаря ще бъде да се увери, че не сте с извънматочна бременност. За кървене през късните етапи на бременността , лекарят първо ще се увери, че сте стабилни. Най-важното е да запомните, че всяко едно кървене по време на бременност трябва да се оцени от специалист и че може да бъде наистина сериозно и опасно за вашия живот и за този на вашето неродено дете.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация