Рискове при нормално раждане

Какви са възможните рискове при нормално раждане?
Раждането на дете е един напълно нормален физиологичен процес, който женското тяло е предназначено да осъществи. То е част от нашия естествен репродуктивен жизнен цикъл. В повечето случаи, особено когато няма никакви ненужни интервенции, вагиналното раждане е напълно безопасно, с нисък риск и предпочитан метод за раждане. Научете повече и за различните Видове Раждане.

Бременността и раждането обаче, макар и да са природни процеси, не са застраховани от възникване на рискове. Трябва да се запознаете с възможните рискове и ползите от всички видове раждане, за да може да направите наистина информирано решение кое е най-доброто за вас и вашето бебе. Важно е още в началото да споменем, че според статистиката, вагиналното раждане е с много по-нисък риск в сравнение с цезаровото сечение, което е вид коремна хирургия. Тук ще ви обобщим 6 риска от вагинално раждане, както и ще ви дадем някои съвети, за да ви помогнем за намаляване на вероятността от тяхното настъпване:

рискове при нормално раждане
жена която държи своето току що новородено бебе с мъжа си

1-ви риск при нормално раждане
Разкъсване на перинеума. Това е меката тъкан намираща се между вулвата и ануса. Този участък е много уязвим по време на раждането. Разкъсването е нещо, което много бременни майки очакват, но също така и се страхуват от него. Можете да спомогне за намаляване на риска от разкъсване като раждате в изправено положение. Това намалява натиска върху тазовото дъно и перинеума. Топъл компрес на перинеума може да помогне за увеличаване на притока на кръв и еластичността на кожата и да предотврати ненужно подпомагане на раждането с форцепс или раждане с вакуум. В някои случаи, независимо от взети предпазни мерки, разкъсването все пак се случва. Това не е приятно, но за щастие  се лекува добре, особено когато са взети мерки на време.

2-ри риск при нормално раждане
Увреждане на тазовото дъно. В някои ситуации тазовото дъно – групата от мускули, свързани с таза, може да се увреди по време на раждането. За жените, които са преживели повреда на тазовото дъно, резултатът може да бъде временна или хронична болка в таза. Физиотерапия и лекарства може да помогнат, но много жени реално остават недиагностицирани в постнаталния период. При различните жени увреждане на тазовото дъно може да се получи при самото раждане или при други се получава от допълнителната тежест още по време на цялата бременност. Така че, дори ако раждате с цезарово сечение, отново можете да получите проблеми с тазовото дъно и същевременно и болезнен секс след раждането. Ето някои тясно свързани препоръки, които могат да помогнат за минимизиране на риска от увреждане на тазовото дъно: редовните прегледи могат да следят оптималното позициониране на плода, което да не застрашава таза. Укрепването на таза с упражнения по време на бременността също е добра мярка. Ненужна епизиотомия или асистирано раждане с форцепс, които може да увредят тазовите мускули, трябва да се избягват винаги, когато има възможност. Макар че излекуването на проблем с тазовото дъно след раждането е много продължителен процес, важно е да получите подкрепа и адекватна грижа още в самото начало.

3-ти риск при нормално раждане
Пролапс на тазовите органи – понякога в резултат на увреждане на тазовиве мускули, жената може да изпита пролапс на тазови органи. При пролапс на тазовите органи пикочния мехур, матката и/или ректума се подават във влагалището или извън вагиналния отвор. Вагинално раждане разбира се не е единственото нещо, което може да предизвика този тип проблем, теглото през бременността също е фактор. Тютюнопушенето съчетано със затлъстяване също са свързани с повишените темпове на развитие на пролапс на тазовите органи. Има различни степени на увреда, с изключение на тежките случаи на пролапс – често почивка и физиотерапия може да помогнат органите да се върнат обратно до мястото, където принадлежат. В доста случаи проблемът остава недиагностициран, което понякога се дължи на смущение на жената или липса на опит на клинициста. Няма нищо, от което да се чувствате неудобно – говорете с вашия лекар за проблема, за да може той да помогне, така че да се предотвратят неприятните последици.

4-ти риск при нормално раждане
Персистираща перинеална или вулварна болка – това може да бъде резултат от тазовото увреждане или разкъсване на перитонеума, но понякога това може да се случи и без видими травми в областта. Ако имате постоянна болка, е важно да опишете болките на вашия лекар. Ако болката продължава отвъд типичните няколко седмици до няколко месеца, е особено важно да потърсите медицинска помощ. Има тазовите специалисти, които са достатъчно информирани за диагностициране на по-рядко срещани причини за вулварна или перинеална болка. Въпреки че е типичен за секса да бъде малко неприятен първите пъти след раждането, то трябва да знаете, че хроничната болка по време на секс не е нормална и трябва да се лекува.

5-ви риск при нормално раждане
Пролапс на пъпната връв – това е много рядко усложнение. Пролапсът на пъпната връв е състояние, когато връвта излиза преди бебето. Тя може да се компресира, което води до увреждане на плода. В такава ситуация се прави спешно цезарово сечение. Ако водите на майката са изтекли преди раждането на бебето или ако околоплодния мехур е изкуствено разкъсан от гинеколога ви, а бебето е в седалищната позиция , има повишен риск от пролапс на пъпната връв. Хубавото е, че пролапсите на пъпната връв варира от 0,1-0,6% от общата раждаемост и малко над 1% за седалищните раждания т.е не се среща често.

6-ти риск при нормално раждане
Рисковете за бебе, особено тези, които са родени вагинални, са редки и тези бебета се раждат без усложнения. Понякога обаче има усложнения, които могат да засегнат бебето, включително дистокия на рамото, която варира въз основа на теглото на плода – за бебе със средно тегло 2500g – 4000g рискът е относително нисък в рамките на 0,6-1,4%. Разбира се ако плода е по-голям, то и рискът нараства. Ако добавим и майката е с гестационен диабет тип 1 тип 2 то честота това да се случи се покачва и варира от 5-9% за бебета с тегло между 4000g – 4500g. Рискът от пареза на рамото на бебето може да се понижи чрез намаляване на риска от гестационен диабет или контрол над диабета, ако вече сте с диагностициран такъв. Друг риск за плода може да се случи, ако той не получава недостатъчно кислород. Недостигът на кислород по време на раждането е опасно състояние и може да доведе до краткосрочни и дългосрочни физически и когнитивни усложнения за бебето. Избягването на ненужни интервенции може да намали риска. Синтетичният окситоцин може да предизвика неестествено силни контракции, форцепсът и вакуумът, както и някои съвременни акушерски практики могат да увеличат риска от нараняване по време на раждане. Важно е да се оцени ползата и риска от всички интервенции около раждането.

Тялото на жената и бебета са създадени от майката природа за вагинално раждане. Дори и със свързаните с това рискове, вагиналното раждане е най-безопасният вариант за майките и бебетата. Световната здравна организация препоръчва поддържане на цезаровото сечение в рамките на 10-15%, което означава, че вагиналното раждане е предпочитано и реално се смята за по-безопасно при 85-90% от ражданията. Важно е също да запомните, че рискът е само риск, това не е гаранция, че нещо ще се случи, това просто е статистика и тя показва, че има възможност нещо да се случи. Бъдете уверени в тялото си, направете информиран избор, помислете за дула за вашето раждане и изберете гинеколог, който е опитен и подкрепя нормалното вагинално раждане, за да спомогне за предотвратяване на някакви усложнения и рискове при нормално раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg