Постоянна сънливост

Какви са причините за постоянна сънливост?
Чувството за необичайна отпадналост или умора през деня е по-известно като сънливост. Сънливостта може да доведе до допълнителни симптоми като забравяне или заспиване в неподходящо време. Най-различни неща може да предизвикат сънливост. Те могат да варират от психологически проблеми, нарушения в начина на живот или сериозно медицинско състояние.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Някои специфики в начин на живот може да доведат до увеличаване на сънливостта като работа в продължение на много дълги часове или преминаването към нощна смяна. В повечето случаи сънливостта ще се надмогне, когато тялото се адаптира към новия си график. Сънливостта също може да бъде резултат от вашето емоционално или психическо състояние. Депресията може значително да увеличи сънливостта, заради високите нива на стрес и тревожност. Скуката е друга известна причина за постоянна сънливост. Ако изпитвате някое от тези състояния – може да се чувствате постоянно уморени и апатични.

постоянна сънливост
жена се прозява на своето бюро

Някои заболявания могат да причинят постоянна сънливост. Едно от най-честите от тях е диабетът. Други състояния, които могат да доведат до постоянна сънливост включват тези, които причиняват хронична болка или влияят върху метаболизма или психическото ви състояние като хипотиреоидизъм или хипонатриемия. Хипонатриемията е заболяване, при което нивото на натрий в кръвта е твърде ниско. И накрая, инфекциозната мононуклеоза и синдромът на хроничната умора са други добре известни причини за постоянна сънливост.

Много медикаменти, особено антихистамините, успокоителните и приспивателните имат сънливостта като възможен страничен ефект в своите предписания. Тези медикаменти носят етикет, който предупреждава за възможни проблеми при шофиране или работа с тежки машини, докато се приемат. Говорете с вашия лекар, ако страдате от продължителна сънливост поради лекарства. Той може да предпише алтернатива или да коригира досегашната ви доза.

Постоянната сънливост без известна причина може да бъде признак и на нарушение на съня. Има редица нарушения на съня и всяко има свои собствени уникални ефекти. При обструктивната сънна апнея се получава запушване на горните дихателни пътища, което води до хъркане и паузи в дишането ви през цялата нощ. Това ви кара да се събуждате често. Други нарушения на съня включват нарколепсия, синдром на неспокойните крака и т.н.

Как се лекува сънливостта?
Лечението на вашата постоянна сънливост ще зависи от причината за нея.
Някои състояния на сънливост може да се лекуват у дома, особено ако тя е резултат от особености в начина ви на живот като работа за по-дълго време или психическо състояние като стрес. В тези случаи може да ви помогне получаването на много почивка и разсейването с приятни занимания. Най-вероятно, когато посетите лекар той ще се опита да установи точната причината за вашата сънливост. Той може да поиска от вас да водите дневник на навиците си на сън в продължение на няколко дни, документирайте колко дълго спите през нощта и това, което правите, когато се чувствате сънливи през деня. Той може също така да поиска конкретни подробности като например, ако заспивате през деня и дали се събуждате освежени. Ако лекарят подозира, че причината е психологическа, той може да ви насочи към съветник или терапевт, за да ви помогне да намерите решение.

Ако вашата постоянна сънливост е страничен ефект от медикаменти, това е доста бързо излечимо. Вашият лекар може да смени лекарствата с различен тип или с промяна на дозата, докато сънливостта утихне. Никога не променяйте дозата или спирайте лекарствата, без първо да говорите с вашия лекар. Ако няма видима причина за сънливостта, може да се наложи да се подложите на някои тестове. Повечето от тях обикновено са неинвазивни и безболезнени. Вашият лекар може да поиска някое от следните: пълна кръвна картина, уринални тестове, електроенцефалограмата или сканиране на главата.

Кога да потърсим спешна помощ?
Трябва да потърсите лекарска помощ, ако започнете да се чувствате сънливи след като:
– започнете приема на ново лекарство
– вземете свръхдоза медикаменти
– получили сте травма на главата
– бъдете продължително изложени на студа

Как може да се предотврати постоянната сънливост?
Редовно количество съня всяка нощ често може да попречи на проблем със сънливостта. Организмът на повечето възрастни изисква около осем часа сън, за да се чувства напълно освежен. Някои хора може да се нуждаят от повече, особено тези с медицински състояния или изключително активен начин на живот. Говорете с вашия доктор, колкото е възможно по-скоро, ако имате някакви промени в настроението, признаци на депресия или неконтролируемо чувство на стрес и тревожност.

Каква е прогнозата за нелекуваната сънливост?
Можете да откриете, че сънливостта ви отминава естествено, тъй като тялото ви се нагажда към особеностите на новия ви ежедневен ритъм и график или като станете по-малко депресирани или тревожни. Въпреки това, ако сънливостта се дължи на медицински проблем или нарушение на съня, тогава е малко вероятно да се оправите от само себе си. В действителност, ако имате постоянна сънливост, то тя вероятно ще се влоши без правилното лечение. Някои хора успяват да живеят със своята постоянна сънливост, но при други тя може да бъде сериозен проблем и да увреди качеството ви на живот, така че е много важно да се вземат правилните мерки.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).