Какво провокира хъркането и лечение при хъркане

Какво означава човек да хърка?
Хъркането е шумно дишане по време на сън. То е често срещан проблем между всички възрасти и от двата пола. Лицата, които са най-застрашени са мъжете и тези, които са с наднормено тегло. Хъркането обикновено става по-сериозно с напредването на възрастта на човека. То може да доведе до сериозни смущения на собствения ви сън и този на партньора ви. Това може да доведе до фрагментиран и непълноценен сън, който да увреди нормалните ви дневни дейности като ви направи уморени и сънливи. Двете най-често срещани неблагоприятни последици за здравето, които се смята, че са свързани с хъркане са дисфункция през деня и сърдечно-съдови заболявания. Около половината от хората, които хъркат, развиват обструктивна сънна апнея.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

хъркане
при хъркане преминаването на въздуха е затруднен

Докато спите, мускулите на гърлото ви се отпускат, езика ви пада назад и гърлото ви става по-тясно. Докато дишате, стените на гърлото започват да вибрират-обикновено, когато вдишвате, но и в по-малка степен, когато издишвате. Тези вибрации водят до характерния звук на хъркането. Колкото по-тесни станат дихателните пътища, толкова по-голяма е вибрацията и по-силно е хъркането. Понякога стените на гърлото колабират и стават напълно запушени, възниквайки състояние, наречено апнея (спиране на дишането). Това е сериозно състояние, което изисква медицинска помощ.

От какво се провокира и зачестява хъркането?
Има няколко фактора, които провокират хъркането. На първо място, нормалният процес на стареене води до релаксация на мускулите на гърлото, като по този начин това води до хъркане. Анатомичните аномалии на носа и гърлото като например разширения на сливиците или аденоидите, назални полипи или отклонена носна преграда могат да доведат до хъркане. Функционалните аномалии – например възпаление на носа и/или гърлото, които могат да възникнат по време на респираторни инфекции или по време на алергии също могат да доведат до хъркане. Позицията при сън като спане по гръб, може да доведе до хъркане при някои хора. Алкохолът е мощен мускулен релаксант и поглъщането му през нощта ще предизвика хъркане. Мускулните релаксанти, взети през нощта, може да доведат до влошаване на хъркането. Един от най-важните рискови фактори е затлъстяването и по-специално този вид, при който се образува прекалено много мастна тъкан около шията.

Консултирайте се с вашия лекар, ако хъркате и имате някой от следните симптоми или признаци:
– Прекомерна сънливост през деня
– Сутрешно главоболие
– Скорошно наддаване на тегло
– Пробуждане на сутринта н липса на чувство за отпочиналост
– Събуждате се през нощта с чувство за обърканост
– Промяна в нивото на вашето внимание, концентрация или памет
– Наблюдавани паузи в дишането по време на сън

Какво е лечението за хъркането?
Обикновено няма как да разберете, че хъркате и трябва да разчитате на наблюдението на някой ваш близък, който да ви каже. Понякога хъркането може да ви събуди през нощта като ви причини задушаване, но това се случва сравнително рядко. Ако някой ви е казал, че хъркате или имате някои от симптомите и знаците, които изброихме по-горе, консултирайте се с лекар. Той ще разгледа медицинската ви история, ще направи физически преглед и ще определи дали имате по-специализирана нужда от консултация със специалист по сънна апнея. В зависимост от резултатите от проучването на съня, ще бъдат представени поредица от възможности за лечение на хъркането. Те обикновено включват:
– Промени в начина на живот – т. е. избягване на рисковите фактори, посочени по-горе, промяна на позицията на съня, провеждане, ако е приложимо, на лечението на алергиите.
– Хирургическа намеса
– Уреди като назални разширители

Последният метод е за лечение на сънна апнея. Ако сте диагностицирани е наложително да направите по-агресивно лечение, нелекуваната сънна апнея ще доведе до дневна дисфункция и ще ви постави в по-висок риск за съдови заболявания.

Как да се опитате да се справите сами с проблема с хъркането?
Хората, които страдат от лека форма на хъркане, които се събуждат свежи и функциите им през деня не са нарушени, може първо да опитат следните поведенчески средства за защита, преди да се консултират с лекар:
– Отслабнете
– Избягвайте транквиланти, приспивателни и антихистамини преди лягане
– Избягвайте консумацията на алкохол за най-малко четири часа и тежки ястия или закуски в продължение на три часа преди лягане.
– Създайте си редовни модели на съня
– Спете на една страна, а не по гръб

Ако посочените по-горе мерки не успеят да ви помогнат по проблема с хъркането и то се влошава с времето, тогава потърсете мнението на специалист, за да не се усложни естеството на проблема и да стигнете до положение на сънна апнея, което е рисково и застрашаващо вашето здраве и живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).