Здраве

Какво провокира хъркането и лечение при хъркане

Обновена: 03-02-2019

Какво означава човек да хърка?
Хъркането е шумно дишане по време на сън. То е често срещан проблем между всички възрасти и от двата пола. Лицата, които са най-застрашени са мъжете и тези, които са с наднормено тегло. Хъркането обикновено става по-сериозно с напредването на възрастта на човека. То може да доведе до сериозни смущения на собствения ви сън и този на партньора ви. Това може да доведе до фрагментиран и непълноценен сън, който да увреди нормалните ви дневни дейности като ви направи уморени и сънливи. Двете най-често срещани неблагоприятни последици за здравето, които се смята, че са свързани с хъркане са дисфункция през деня и сърдечно-съдови заболявания. Около половината от хората, които хъркат, развиват обструктивна сънна апнея.

хъркане

при хъркане преминаването на въздуха е затруднен

Докато спите, мускулите на гърлото ви се отпускат, езика ви пада назад и гърлото ви става по-тясно. Докато дишате, стените на гърлото започват да вибрират-обикновено, когато вдишвате, но и в по-малка степен, когато издишвате. Тези вибрации водят до характерния звук на хъркането. Колкото по-тесни станат дихателните пътища, толкова по-голяма е вибрацията и по-силно е хъркането. Понякога стените на гърлото колабират и стават напълно запушени, възниквайки състояние, наречено апнея (спиране на дишането). Това е сериозно състояние, което изисква медицинска помощ.

От какво се провокира и зачестява хъркането?
Има няколко фактора, които провокират хъркането. На първо място, нормалният процес на стареене води до релаксация на мускулите на гърлото, като по този начин това води до хъркане. Анатомичните аномалии на носа и гърлото като например разширения на сливиците или аденоидите, назални полипи или отклонена носна преграда могат да доведат до хъркане. Функционалните аномалии – например възпаление на носа и/или гърлото, които могат да възникнат по време на респираторни инфекции или по време на алергии също могат да доведат до хъркане. Позицията при сън като спане по гръб, може да доведе до хъркане при някои хора. Алкохолът е мощен мускулен релаксант и поглъщането му през нощта ще предизвика хъркане. Мускулните релаксанти, взети през нощта, може да доведат до влошаване на хъркането. Един от най-важните рискови фактори е затлъстяването и по-специално този вид, при който се образува прекалено много мастна тъкан около шията.

Консултирайте се с вашия лекар, ако хъркате и имате някой от следните симптоми или признаци:
– Прекомерна сънливост през деня
– Сутрешно главоболие
– Скорошно наддаване на тегло
– Пробуждане на сутринта н липса на чувство за отпочиналост
– Събуждате се през нощта с чувство за обърканост
– Промяна в нивото на вашето внимание, концентрация или памет
– Наблюдавани паузи в дишането по време на сън

Какво е лечението за хъркането?
Обикновено няма как да разберете, че хъркате и трябва да разчитате на наблюдението на някой ваш близък, който да ви каже. Понякога хъркането може да ви събуди през нощта като ви причини задушаване, но това се случва сравнително рядко. Ако някой ви е казал, че хъркате или имате някои от симптомите и знаците, които изброихме по-горе, консултирайте се с лекар. Той ще разгледа медицинската ви история, ще направи физически преглед и ще определи дали имате по-специализирана нужда от консултация със специалист по сънна апнея. В зависимост от резултатите от проучването на съня, ще бъдат представени поредица от възможности за лечение на хъркането. Те обикновено включват:
– Промени в начина на живот – т. е. избягване на рисковите фактори, посочени по-горе, промяна на позицията на съня, провеждане, ако е приложимо, на лечението на алергиите.
– Хирургическа намеса
– Уреди като назални разширители

Последният метод е за лечение на сънна апнея. Ако сте диагностицирани е наложително да направите по-агресивно лечение, нелекуваната сънна апнея ще доведе до дневна дисфункция и ще ви постави в по-висок риск за съдови заболявания.

Как да се опитате да се справите сами с проблема с хъркането?
Хората, които страдат от лека форма на хъркане, които се събуждат свежи и функциите им през деня не са нарушени, може първо да опитат следните поведенчески средства за защита, преди да се консултират с лекар:
– Отслабнете
– Избягвайте транквиланти, приспивателни и антихистамини преди лягане
– Избягвайте консумацията на алкохол за най-малко четири часа и тежки ястия или закуски в продължение на три часа преди лягане.
– Създайте си редовни модели на съня
– Спете на една страна, а не по гръб

Ако посочените по-горе мерки не успеят да ви помогнат по проблема с хъркането и то се влошава с времето, тогава потърсете мнението на специалист, за да не се усложни естеството на проблема и да стигнете до положение на сънна апнея, което е рисково и застрашаващо вашето здраве и живот.

Лечение на следродилна депресия

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве