Прегледана и обновена на 11-02-2019

Какво лечение на следродилна депресия мога да предприема за да се чувствам отново щастлива, позитивна и изпълнена с енергия.

Говорете с вашия личен лекар възможно най-скоро, ако смятате, че може да имате следродилна депресия. С подходящо лечение и подкрепа повечето жени се възстановяват напълно, въпреки че това може да отнеме време. Говорете с вашия общопрактикуващ лекар за плюсовете и минусите за различните типове лечения, така че да можете да решите заедно какво е най-доброто за вас. Вашият личен лекар може също да иска да провери физическото ви здраве, за да види дали има някакви проблеми, на които може да се наложи да се обърне внимание. Например може да сте анемични, след като сте родили и чувството на депресия може да се породи от това. В такъв случай самото лечение на следродилна депресия ще е съвсем различно от стандартното за депресия.

лечение на следродилна депресия

жена в следродилна депресия до бебешка кошара

Какви видове лечение за следродилна депресия има?
1. Самопомощ: Грижите за бебето може да бъдат много стресиращи и не всяка току що родила жена стоически успява да се справи с предизвикателството, което от своя страна може да доведе до следродилна депресия. Има няколко неща, които можете да опитате да предприемете, за да подобрите симптомите и да се справите със състоянието. Те включват:
Споделете с вашия партньор, приятели и семейство и се опитайте да им обясните как се чувствате и какво могат да направят те, за да ви подкрепят. Един най-обикновен разговор на пръв поглед може да е много добро начално лечение на следродилна депресия. Не се опитвайте да бъдете “супермама” и приемайте с охота, ако близките ви помагат в определени задачи като домашна работа, готвене и пазаруване.
Намерете време за себе си – опитайте се да практикувате дейности, които намерите за релаксиращи и приятни като разходка, слушане на музика, четене на книга или топла вана.
Почивайте, когато можете – въпреки че това може да е трудно, когато се грижите за бебе, опитайте се да спите всеки път, когато имате възможност, следвайте добри навици на спане и искайте от партньора си да ви помага с нощните грижи за малкото бебче.
Упражнявайте се редовно – доказано е, че физическата активност може да се използва за лечение на следродилна депресия, защото по този начин вие си подобрявате настроението.
Яжте редовно здравословна храна и не допускайте дълги периоди без ядене.
Не пийте дори и малки количества алкохол и не вземайте наркотици, тъй като това може да ви накара да се чувствате по-зле.

2. Психологическо лечение: Психологическите терапии обикновено са първото което се препоръчва от личните лекари за лечение на следродилна депресия.
Когнитивна поведенческа терапия: Това е вид терапия, основана на идеята, че безполезното и нереалистично мислене води до отрицателно поведение. Когнитивната поведенческа терапия има за цел да прекъсне този цикъл и да намери нови начини на мислене, които могат да ви помогнат да се държите по по-позитивен начин. Например, някои жени имат нереалистични очаквания за това какво е майка и смятат, че никога не трябва да правят грешки. Като част от тази терапия жените ще бъдат насърчавани да видят, че тези мисли са безполезни и да намерят начини да мислят по-позитивно. КПТ може да се извършва или в сеанс с един терапевт или в група. Трябва да знаете, че тук самото лечение на следродилна депресия може да продължи 3 до 4 месеца.
Междуличностна терапия: Междуличностната терапия включва разговор с терапевт за проблемите, които изпитвате. Тя има за цел да идентифицира проблемите в отношенията със семейството, приятели или партньори и как те биха могли да се отнасят към чувствата ви на депресия. Лечението също обикновено трае три до четири месеца.
Антидепресанти: Антидепресантите могат да бъдат препоръчани, ако имате умерена или тежка депресия и не искате да опитате психологическо лечение или проведеното такова не помага. Антидепресантите работят за балансиране на настроението чрез промяна на нивата на химикалите в мозъка. Те могат да помогнат за облекчаване на симптоми като понижено настроение, раздразнителност, липса на концентрация и безсъние, които не ви позволяват да функционирате нормално. Антидепресантите обикновено трябва да се вземат най-малко една седмица преди ползата да започне да се усеща. Вие обикновено ще трябва да ги взимате около шест месеца след като започнете да се чувствате по-добре. Ако спрете твърде рано, депресията може да се върне. За нас приема на лекарства за лечение на следродилна депресия не е добър вариант, особено ако кърмите. Все пак говорете с вашия лекар и ако се наложи за лекарства, знайте че не всички анти-депресанти са безопасни за прием по време на кърмене. Вашият лекар трябва да ви обясни рисковете от приема на антидепресантите. Общите странични ефекти на тях включват: гадене; замъглено зрение; сухота в устата; запек; замаяност, чувство на възбуда или треперене. Тези нежелани реакции трябва да преминат, след като тялото ви свикне с медикаментите.

Тежка следродилна депресия
Ако вашата следродилна депресия е много тежка и не отговаря на леченията, изброени по-горе, най-вероятно ще бъдете пратена при специалист по психичното здраве. Ще можете да опитате допълнително лечение на следродилна депресия като:
– други психологически лечения като психотерапия
– терапии и практики, съвместно с бебето, които да ви помогнат да изградите по-добри отношения с бебето си, ако това се е превърнало в проблем.
– различни лекарства
– електроконвулсивна терапия – където на главата на пациента се поставят електроди,  при което се изпращат импулси през мозъка, които могат да подобрят настроението ви чрез промяна на баланса на химикалите в мозъка

Ако има признаци, че вашата депресия е толкова тежка, че сте изложени на риск от нараняване на себе си или на околните, може да бъдете пратени в болница или клиника за психично здраве.

3. НЛП Терапия – Ако оставим на страна хапчетата изписвани при всевъзможни депресии, то в последните години в България навлиза така наречената НЛП терапията. НЛП е абревиатура и идва от нервно лингвистично програмиране. НЛП терапията може да се използва за лечение на следродилна депресия и то доста успешно. Имам виждане за нещата и по специално за НПЛ терапевта Милен Петров. Много хора след НЛП терапия споделят, че не са очаквали толкова бързи, трайни и положителни резултати в техния живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Какво провокира хъркането и лечение при хъркане

Previous article

Страх от забременяване

Next article

More in Здраве