Кашлица Лечение

Съвети при лечение на кашлица!
Студеният и грипен зимен сезон носят сухата кашлица, която може да ви причини сериозен дискомфорт в гръдна област, като тежка кашлица дори и мускулни болки. Но настинките и грипът не са единствените проблеми, които причиняват кашлица през този зимата. Алергии, астма, киселинен рефлукс, сух въздух и пушенето са чести причини за кашлица и през останалата част от годината. Дори и медикаменти като някои лекарства за високо кръвно налягане и алергии могат да причинят и зародят една доста неприятна хронична кашлица. В повечето от времето, хората могат да управляват своята кашлица у дома чрез свободно продавани билкови или лекарствени препарати под формата на чайове, таблетки, сашета или сиропи за кашлица, чрез премахване на потенциални алергени или дори само чрез напарване с горещ душ.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

кашлица лечение

Разберете какво причинява вашата кашлица?
От тук трябва да започнете своето лечение на кашлицата – от къде идва тя и кое я провокира. Кашлицата може да е причинена от обикновена настинка и тя обикновено изчезва след няколко дни или може да се задържи и седмици. Също така може да сте сменили помещението в което работите или средата в която прекарвате по-голяма част от деня е запрашена, задимена или дори токсична за вас. Казваме за вас защото различните хора имат различна толерантност към заобикалящата ги среда. Хроничната упорита кашлица може да бъде причинена от основни медицински проблем като алергии, астма или киселинен рефлукс. Говорете с вашия лекар, ако вашата кашлица трае по-дълго от няколко седмици, ако кашлицата ви е придружена от гъста слуз или имате и други симптоми като загуба на тегло, повишена температура, втрисане или умора. Потърсете спешна помощ, ако имате проблеми с дишането или кашляте до кръв.

Опитайте следните съвети за контролиране и лечение на кашлица у дома:

1. Бъдете постоянно хидратирани: Една инфекция на горните дихателни пътища като настинка или грип причинява постназална капкова секреция. Екстремното секретиране се натрупва на гърлото, дразнещи го, а понякога и причинява и кашлица. Пиенето на течности помага за разреждането на слуз в секретите. Пиенето на течности също помага да се пазят лигавиците влажни и да предотвратят появата на суха кашлица и възможните последващи раздразнения по гърлото. Това е особено полезно през зимата, когато въздухът в къщите е склонен да бъде сух, което е друга причина за кашлицата.

2. Опитайте таблетки за смучене и топли напитки с инхалации: Опитайте да облекчите кашлицата с ментолови бонбони – това притъпява неприятното усещане в задната част на гърлото и така може да се намали рефлекса за кашлица. Пиенето на леко топъл чай с мед също може да успокои гърлото. Има някои клинични доказателства в подкрепа на тази стратегия. Дори може да си направите инхалации над чайника за да се успокоят белите дробове и синусите.

3. Аптеката на баба винаги помага: Освен леко топлият билков чай изпробвайте доказани рецепти с кромид лук и мед, лимон и мед, приемане на алое вера, чесън или други други

4. Взимайте горещи душове и използвайте овлажнител за въздух у дома: Горещият душ може да помогне за облекчаване на кашлицата чрез разхлабване на секретите в носа. Тази стратегия може да помогне за ограничаване на кашлицата не само от настинки, но също така и от алергии. Овлажнителите също могат да помогнат. Поставянето на влага обратно във въздуха може да намали кашлицата. Но внимавайте да не прекалявате. Недостатъкът е, че ако не чисти овлажнителите – те се превръщат в резервоари за изпомпване на гъбички, бактерии и плесени във въздуха, и бактерии.

5. Премахване на дразнителите от въздуха: Парфюмите и ароматизираните спрейове може да изглеждат доброкачествени, но за някои хора те могат да причинят хронично дразнене на синусите и производство на допълнително количество слуз, което води до хронична кашлица. Поемете контрол като избягвате такива ароматизирани продукти. Най-лошият дразнител във въздуха е разбира се димът. Почти всички пушачи в крайна сметка развиват пушаческа кашлица. Всеки, който се намира около пушачи може да пострада от някакво дразнене на дихателните пътища. Какво е най-доброто решение? Пушачите трябва да спрат да пушат. Експертите предупреждават, че тежката хронична кашлица може да бъде признак на емфизем или рак на белия дроб при пушачите и трябва да видите лекар, ако сте пушач с хронична кашлица.

6. Джала нети: Ако кашлицата идва от това, че имате повече сополи и секрети в синусите и те се стичат в гърлото, то може да пробвате промивка на носа със солен разтвор, чрез специална каничка за целта. Соления разтвор почиства и дезинфекцира синусите, а и стимулира много нервни окончания.

7. Вземете лекарства за лечение на кашлица: Когато душовете, горещият чай, овлажнителите за въздух – не помогнат – можете да се обърнете към свободно продаваните лекарства за облекчаване на вашата кашлица. Добре е обаче да се консултирате с лекар, защото някои от тези лекарства могат да повишат кръвното налягане, така че хората с хипертония, сърдечно-съдови заболявания или други медицински проблеми трябва да бъдат внимателни с използването им. Също така не злоупотребявайте, защото по-честата им употреба може да доведе до прекомерна сухота, което може да предизвика суха кашлица. Когато един човек има кашлица, която е с дебели храчки, може да си помогнете като вземете отхрачващ медикамент. Медицинските специалисти съветват да не се дават без лекарско предписание, препарати за кашлица на деца под 4-годишна възраст. Лечение на кашлицата с лекарства за някои хора е бърз метод да се справим с нея, но тези общи на пръв поглед лекарства може да предизвикат сериозни нежелани реакции при малки деца и дори да влошат кашлицата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).