Прегледана и обновена на 13-03-2018

Важни препоръки при налична кашлица и бременност
Когато забременеете, имунната ви система вероятно ще се промени. В резултат на тези промени, може да по–лесно да хващате настинка или кашлица в някакъв момент по време на бременността ви. В допълнение на това вашето заболяване може да трае по–дълго от обикновено. Добрата новина е, че въпреки че вероятно ще се чувствате уморени и отпаднали, симптомите на настинка или грип, обикновено не са опасни за вашето бебе. Въпреки това е изключително важно да бъдете отговорна майка и да предприемете необходимите мерки, за да се избегне заразяването с настинка или кашлица по време на бременността ви, а ако се заразите то тогава да се лекувате своевременно.

кашлица и бременност

Как може да се предотврати развиването на кашлица или настинка по време на бременност?
За да се избегне развитието на настинка или кашлица, най–важната стъпка е генерално да се предприеме спазването на здравословен начин на живот. Уверете се, че се храните питателно, получавате необходимото количество сън и практикувате физическа активност регулярно. В допълнение към това, е много важно да вземете пренатални витамини, както и пробиотици. Измивайте ръцете си редовно. Ако знаете, че сте около някой, който се бори с настинка, избягвайте да докосвате ръцете си и да ядете след това с тях. Полагайте допълнителни усилия да си миете ръцете си по–често, когато сте около тези, които имат настинка или кашлица. Може да носите маска, която се закупува от аптеката, за да намалите възможността да вдишате заразен въздух.

Лечение на налична кашлица и бременност
Ако развиете настинка или кашлица по време на бременност, опитайте се да ги лекувате като направите следното:
– Осигурете си достатъчно почивка – спете през нощта и посядайте да си почивате и да се отпуснете при всеки удобен момент.
– Пийте много течности – пийте вода, сок или бульон, за да добавите необходимите течности обратно в тялото си.
– Яжте добре – дори ако не можете да поемате в стомаха си по–големи количества храна, опитайте се ядете на малки порции по–често.
– За собствения си комфорт е важно да се отнасяте с повишено внимание към симптомите, свързани с настинката или кашлицата.

Средствата за справяне с някои от най–досадните физически симптоми включват:
– Намаляване на сухия въздух в помещенията – Поставете овлажнител в стаята си, дръжте главата си на по–висока възглавница, докато почиват или използвайте назални овлажнители.
– Облекчаване на възпаленото гърло – смучете билкови бонбони за гърло, пийте топъл чай или правете гаргара с топла солена вода.
– Най–добре е да се намали броят на лекарствата, които приемате. Много лекарства, които обикновено бихте използвали за лечение на симптомите на кашлица и настинка не са безопасни по време на бременността.

По–долу е списъкът на лекарства, които представляват малък риск за вашето бебе по време на бременност; Въпреки това, най–добре е да се консултирате с вашия лекар преди да приемате някакви лекарства за облекчаване на симптомите.
– Ацетаминофен –  може да се използва за облекчаване на температура, главоболие и болки в тялото.
– Лидокаиновите таблетки за възпалено гърло може да облекчат болката в гърлото.
– Кодеин и декстрометорфан често могат да бъдат използвани като потискащи кашлицата средства.
– Преди да предприемете каквото и да е лечение, то задължително трябва да ви е изписано от вашия доктор.

Кога да посетите вашия лекар?
Важно е да се обадите на вашия доктор, ако симптомите са ви доведат до спиране на храненето или здравия сън или ако продължават повече от 2 дни без да се подобряват. Също така е важно да се консултирате с вашия лекар, ако развиете висока температура, която е 38 ° С или по–висока. На последно място, ако започнете да изкашляте обезцветена слуз или ако вашата кашлица е придружена от болка в гърдите и/или хрипове, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар. Може да се наложи да се предпише антибиотик, който да убие инфекцията. Специално внимание изисква т.нар магарешка кашлица или коклюш. Магарешката кашлица е заразна инфекция, която се характеризира с прекомерна тежка кашлица, последвана от прием на дъх, което произвежда силен магарешка звук. Ако майката е била болна преди бременността и е изградила антитела или, ако е била ваксинирана и отново е произвела антитела – защитата срещу магарешката кашлица се предава на бебето си за първите няколко месеца след раждането чрез организма на майка му. Първата задължителна такава ваксина за бебето по вакцинационния календар на република България е на два месеца – комбинирана Петвалентна или Шествалентна ваксина.

Ако сте бременна, бъдете с повишено внимание, спазвайте хигиена, водете здравословен начин на живот и се пазете от контакти с очевидно носещи инфекции хора около вас, а наличието на кашлицата и бременност не е за подценяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кашлица

Previous article

Хистеректомия

Next article