Кашлица

Какво е Кашлица?
Кашлицата е рефлексно действие на организма, чрез което се изчиства гърлото от слуз или чужди дразнители. Кашлицата, която чисти гърлото обикновено е рядко явление, въпреки че има редица причини, поради които може да възникнат и по–чести пристъпи на кашлица. Като цяло кашлица, която трае по–малко от 3 седмици е остра кашлица. Кашлицата, която трае между 3 и 8 седмици, като се подобрява към края на този период, е по–остра кашлица. Продължителната кашлица, която трае повече от 8 седмици е хронична кашлица. Повечето епизоди на кашлица се облекчат или поне значително ще се подобрят в рамките на две седмици. Ако кашлицата е придружена с  кръв или има „лаещ“ ефект, говорете с вашия лекар. Всяка кашлица, която не се е подобрила след няколко седмици може да бъде сериозна и вие трябва да посетите лекар.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

кашлица

Видове причини за появата на кашлица?
Кашлицата може да бъде причинена от няколко неща:
Изчистване на гърлото: Кашлицата е лесен начин за почистване на гърлото. Когато дихателните пътища се запушват със слуз или външни частици като дим или прах, организма предизвиква кашлицата, която се опитва да изчисти частиците и да направи дишането ви по–лесно. Обикновено този тип кашлица е относително рядко явление, но кашлицата може да се увеличи с излагането на дразнители като финни прахови частици или дим.
Вируси и бактерии: Честа причина за появата на кашлица е инфекция на дихателните пътища като настинка или грип. Повечето инфекции на дихателните пътища обикновено са причинени от вирус и са с различна продължителност от дни до седмици. Инфекциите, причинени от грип може да отнемат малко повече време, за да намалеят по сила и понякога може да се прибегне до приемането на антибиотици.
Пушачи: Тютюнопушенето е друга честа причина за кашлица. А кашлицата, причинена от тютюнопушенето, почти винаги е хронична кашлица с отличителен звук. Често се нарича „кашлица на пушачите“.
Астма: Честа причина за кашлицата при малките деца е наличието на астма. Обикновено астматичната кашлица включва хрипове, което прави лесно нейното идентифициране. Обострянията на астмата трябва да получават лечение с инхалатор. Възможно е децата да израснат астмата с напредването на възрастта.
Лекарства: Някои лекарства имат странични ефекти и може предизвикат кашлица. Ангиотензин–конвертиращите ензимни инхибитори, често използвани за лечение на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, може да предизвикат кашлица. Кашлицата обикновено спира, когато лекарството се преустанови.
Други състояния: Други условия, които могат да причинят кашлица, включват: повреда на гласните струни; бактериални инфекции като пневмония, магарешка кашлица и Круп; сериозни състояния като белодробна емболия и сърдечна недостатъчност; друго често срещано състояние, което може да предизвика хронична кашлица е гастроезофагеална рефлуксна болест. В това състояние, стомашното съдържание се излива обратно в хранопровода. Този обратен поток стимулира рефлекс в трахеята, причинявайки кашлица.

Повечето видове кашлица ще намалеят или поне значително ще се подобрят в рамките на две седмици. Ако имате кашлица, която не се подобрява в този период от време, посетете лекар, тъй като тя може да бъде симптом на по–сериозен проблем. Ако се развият допълнителни симптоми като повишена температура, болки в гърдите, главоболие, сънливост или объркване, свържете се с вашия доктор възможно най–скоро. Кашлицата с кръв или затруднено дишане изискват незабавно спешна медицинска помощ.

Лечение на кашлица
Кашлицата може да се лекува по различни начини в зависимост от причината. За здрави възрастни, повечето лечения ще включва самостоятелно грижи.

Самостоятелно лечение: Кашлицата, която не е резултат от вирус, може да не бъде лекувана с антибиотици. Можете обаче да я успокоите по следните начини:
– Останете хидратирани чрез пиене на много вода.
– Повдигнете главата си с допълнителни възглавници, когато спите.
– Използвайте спрейове, за да успокоите гърлото.
– Правете гаргара с топла подсолена вода редовно, за да премахнете слузта и да успокоите гърлото.
– Избягвайте дразнители включително дим и прах.
– Добавете мед или джинджифил към горещия чай за облекчаване на вашата кашлица и изчистване на дихателните пътища.
– Използвайте спрейове за деблокиране на носа и облекчаване на дишането.

Медицински грижи: Обикновено медицинските грижи ще включват прегледа от лекаря ви на гърлото, слушане на кашлицата и разпитване за всякакви други симптоми. Ако вашата кашлица вероятно се дължи на бактерии, лекарят ви ще предпише перорални антибиотици. Вие ще трябва да ги вземате за около една седмица, за да излекувате напълно кашлицата. Той може също да предпише и отхрачващи сиропи за кашлица. Ако вашият лекар не може да намери причината за вашата кашлица, той може да препоръча допълнителни тестове. Това може да включва рентгенография на гръдния кош, за да се прецени дали белите дробове са ясни, заедно с кръвни тестове, ако подозира алергична реакция. В някои случаи, храчките или слузта могат да бъдат анализирани за признаци за бактерии или туберкулоза. Много рядко кашлицата може да бъде единственият симптом на сърдечни проблеми, но лекарят може да поиска ехокардиография, за да се гарантира, че сърцето ви функционира правилно и не причинява кашлица.

Какъв е резултатът, ако не се лекува кашлицата?
В повечето случаи, кашлицата ще изчезне естествено в рамките на една седмица или две след като се е появила за първи път. Кашлицата обикновено не причинява трайни увреждания или симптоми. В някои случаи тежката кашлица може да доведе до временни усложнения, като например:
– Умора
– Замаяност
– Главоболие
– Фрактури на ребрата

Те са много редки и обикновено ще изчезнат, когато кашлицата отшуми. Кашлицата, която е симптом на по–сериозно състояние, е малко вероятно да си отиде от само себе си. Ако не се лекува, състоянието може да се влоши и да причини други симптоми.

Какви превантивни мерки могат да бъдат предприети, за да се избегне появата на кашлица?
Има някои начини, чрез които да предотвратите появата на кашлица:
Отказ от тютюнопушенето: Тютюнопушенето е най–честата причина за хронична кашлица. Тя може да бъде много трудна за излекуване. Има голямо разнообразие от методи на разположение, които да ви помогнат да спрете да пушите – от приспособления като електронни цигари до съвети, групи и мрежи за подкрепа. След като спрете да пушите, ще бъде много по–малко вероятно да се разболеете от настинки или да страдате от хронична кашлица.
Диетични промени: Едно проучване на респираторните проблеми у различни групи пациенти установява, че хората, които ядат повече плодове, фибри и флавоноиди е по–малко вероятно да страдат от хронични кашлица. Ако имате нужда от помощ за коригиране на вашата диета, лекарят ви може да бъде в състояние да ви посъветва какво да направите или да ви насочи към диетолог.
Медицински състояния: Препоръчително е да стоите настрана от всеки, който страда от заразни заболявания като бронхит, за да се избегне прекия контакт с микроби. Трябва да си миете ръцете често и не трябва да споделят прибори, кърпи, или възглавници с никого.

Ако имате съществуващи заболявания, които увеличават шансовете за развитие на кашлица като герб или астма, консултирайте се с вашия доктор за различни стратегии за контрол. След като състоянието е правилно лекувано, може да откриете, че кашлицата изчезва или може да стане много по–рядко срещана.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии