Кръв в Урината

Важна информация при наличието на кръв в урината.
Щом сте попаднали тук може би вече сте видели кръв в урината си и това е предизвикало сериозно безпокойство. Това разбира се може да е безобидно явление, но повтори ли се може да е сериозен проблем. Медицинския термин при кръв в урината е хематурия. Лечението се провежда след установяване на основната причина за това.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

кръв в урината

Какви са видовете симптоми на кръв в урината?
Ясно е че първият симптом е червен цвят на урината. Това се получава заради червените кръвни клетки в нея. Уринирате при кръв в урината не е болезнено, ако обаче с урината се изхвърлят кръвни съсиреци това вече може да боли. Също има възможност да имате кръв в урината но вие дори и да не знаете, защото тя може да бъде открита само чрез микроскоп.

Кога да отидете на лекар?
Щом забележите нещо нередно трябва да отидете незабавно на лекар. Някои лекарства, като различни слабителни, както и някои храни като цвекло, ревен и други плодове, може да доведат до червено оцветяване на урината. Въпреки това кръвта в урината почти няма шанс да бъде сбъркана. Промяната в цвета на урината, причинена от лекарства, храна или физическо натоварване – е вероятно да изчезнат в рамките на няколко дни. Но вие не може да знаете защо урината ви е червена на сто процента, ето защо е добре да се видите лекар.

Какви са причините за кръв в урината?
При хематурията вашите бъбреци или други части на по целите пикочни пътища позволяват кръвните клетки да изтекат в урината. Редица проблеми могат да причинят това изтичане включително:

Инфекции на пикочните пътища. Една от причините е инфекциите на пикочните пътища, които по често възникват при жените. Това е така защото бактерии навлизат доста по лесно в тялото през уретрата и започват бързо да се множат в пикочния мехур. Симптомите при инфекция на пикочните пътища могат да включват настойчиво желание за уриниране, болка и парене при уриниране. Може да са съпроводени с изключително силна миризма на урината.
Бъбречни инфекции. Инфекциите на бъбреците – пиелонефрит, може да възникнат, когато бактерии навлязат в бъбреците от кръвта или от уретерите. Признаците и симптомите са приблизително подобни на инфекциите на пикочния мехур, макар че инфекциите на бъбреците е по–вероятно да предизвикат повишена температура и силна спазматична болка.
Бъбречни камъни или отлагания в пикочния мехур. Минералите в концентрираната урина понякога образуват утайка, формираща кристали по стените на бъбреците или пикочния мехур. С течение на времето кристалите се превръщат в малки твърди камъни.
Разширения на простатата. Простатната жлеза е разположена точно под пикочния мехур и обгражда горната част на уретрата. Когато жлезата се увеличава, тя частично притиска и блокира потока на урината. Симптомите при разширена на простата –  доброкачествена простатна хиперплазия, включват също така трудно уриниране, спешни позиви за уриниране и видима кръв в урината или микроскопична такава. Инфекция на простатата може да доведе до същите симптоми.
Бъбречно заболяване. Микроскопичното кървене в урината е често срещан симптом за гломерулонефрит, което причинява възпаление на филтриращата система на бъбреците. Гломерулонефритът може да е част от системни заболявания като диабет или може да се случи по себе си. Може да бъде и получен от вирусни или стрептококови инфекции, болести на кръвоносните съдове и  някои имунни проблеми.
Рак. Видимото кървене може да бъде признак на рак на бъбрек, пикочен мехур или на простатата. За съжаление може да нямате признаци или симптоми в ранните стадии, когато тези видове рак са по–лечими.
Наследствени заболявания. Сърповидно–клетъчна анемия например, която е  наследствен дефект на хемоглобина в червените кръвни клетки – може да бъде причина за появата на кръв в урината при вас.
Увреден бъбрек. Удар или други увреда на бъбреците като злополука може да доведат до кръв в урината си, която можете да видите.
Лекарства. Лекарствата за лечение на рак често предизвикват кръв в урината, също, ако взимате антикоагулант като аспирин или хепарин може да имате това състояние.
Усилени тренировки. Въпреки че това се случва рядко, не е съвсем ясно защо усилените тренировки може да доведат до хематурия. Тя може да бъде свързана с травма на пикочния мехур или дехидратация.
Независимо от причината, посетете лекар веднага, ако видите кръв в урината си.

Какви са рисковите фактори?
Почти всички — включително деца и тийнейджъри– може да имат кръв в уринта, получена както казахме по горе от наличието на червени кръвни клетки в урината. Факторите, които правят това по–вероятно включват:

Възраст. Мъже над 50 години имат хематурия поради разширения на простатата жлеза.
Пол. Повечето жени ще имат различни инфекции на пикочните пътища поне веднъж или дори няколко пъти в живота си, евентуално с някакво пикочно кървене. Младите мъже са с повишена вероятност за образуване на камъни в бъбреците, които може да доведат до кръв в урината.
Скорошна инфекция. Възпалението на бъбреците след прекарана вирусна или бактериална инфекция е една от вероятните причините за видима пикочна кръв при деца.
Семейната история. Може да бъдете по–податливи за поява на кръв в урината, ако имате семейна анамнеза за бъбречно заболяване или наличието на камъни в бъбреците.
Някои лекарства. Аспирин, нестероидни противовъзпалителни болкоуспокояващи и антибиотици като пеницилин носят известен риск от кървене от пикочните пътища.
Усилени тренировки. Всеки, който тренира силово и  упорито може да развие посочените симптоми.

Какви са тестовете за диагностициране на кръв в урината?
За да намерите причината за кървене от пикочните пътища, трябва да ви се няправят следните изследвания:
Физически преглед, който включва обсъждане на вашата медицинска история.
Изследване на урината. Трябва да се види дали урината все още съдържа червените кръвни клетки. Изследването на урината също така ще провери за инфекция на вашите пикочните пътища или наличието на различни минерали, които причиняват камъни в бъбреците.
Образни изследвания. Често една компютърна томография или ултразвук е необходима, за да се намери причината за хематурия.
Цистоскопия. При тази процедура лекарят вкарва тясна тръба оборудвана с малка камера в пикочния мехур, за да проучи внимателно пикочния мехур и уретрата за признаци на заболяване.

Понякога причината за кръв в урината не може да бъде намерена. В такъв случай вашият доктор може да ви каже, че са нужни редовни изследвания, особено ако имате някакви рискови фактори за рак на пикочния мехур като пушене, излагане на токсини от околната среда или история на лъчева терапия.

Лечение при кръв в урината
Хематурия няма някакво специфично лечение в повечето случай. Вашият доктор ще се съсредоточи върху лечение на основното заболяване, а това най–вероятно включва прием на антибиотици, за да се изчисти инфекцията на пикочните пътища и т.н. Ако основното заболяване не е сериозно, не е необходимо лечение.

Каква е превенцията срещу получаване на кръв в урината?
Здравословния начин на живот може да намали вероятността, но обикновено не е възможно да се предотврати хематурия, въпреки че съществуват стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от някои от болестите, които я причиняват. Стратегии за профилактика включват:

Инфекции на пикочните пътища. За да намалите риска от появата на инфекции на пикочните пътища, опитайте се да пиете много течности, да уринирате винаги, когато усетите желание и след полов акт и да се избърсвате с тоалетната хартия отпред назад след уриниране за жените. Избягвайте женски хигиенни продукти, които могат да раздразнят гениталиите ви.
Камъни в бъбреците. За да намалите вероятността от камъни в бъбреците – пийте много течности и сложете лимит на приема на сол, протеини и оксалат, съдържащ се в храни като спанак и ревен.
Рак на пикочния мехур. Спиране на тютюнопушенето, избягване на излагането на химикали и пиене на много течности може да намали риска от рак на пикочния мехур.
Рак на бъбреците. За да предотврати рак на бъбреците, спрете тютюнопушенето, поддържайте здравословно тегло, яжте здравословна храна, бъдете физически активни и избягвайте излагането на токсични химикали.

Тези превенции срещу появата на кръв в урината са само част от вашето общо здраве което може да поддържате и чрез здрава храна и здрав спорт.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.