Здраве

Висок Естрадиол

Обновена: 09-02-2018

Какво е висок естрадиол и какви са последствията от него?
Нивата на естрадиола, който е една от разновидностите на хормона естроген, се променят много през целия живот на жените. Големите етапи на сериозни промени са началото на менструация, бременност и менопаузата, но има и други здравни събития, които може да доведат до свръхпроизводство и да ви създадат телесен дискомфорт. Така че нека разгледаме някои от условията, които са били свързани с висок естрадиол.

1. Диабет: Някои изследвания и доклади предполагат, че високите нива на естрадиол могат да бъдат свързани с развитието на диабет тип 2. Доказано е, че нивата на естроген са свързани с това колко добре тялото ви отговаря на инсулина, контролиращ хормон, който управлява нивата на кръвната захар. Високият естрадиол може да сигнализира за по-ниска инсулинова резистентност, така че е добре, ако ви открият отклонения в нивата – да се проследи дали нямате диабет. Научете още за Диабет.

Висок Естрадиол 2. Високо кръвно налягане: Високите нива на естрадиол в продължение на по-дълъг период от време във вашия живот може да доведат и до високо кръвно налягане. Учените предполагат, че с течение на времето високите нива на естрогените може да доведе до натрупването му в областта на мозъка, която регулира кръвното налягане. Вижте още за Високо Кръвно.

3. Високо съдържание на мазнини в диетата: Трудно е да се поддържа „здравословна“ диета, но ако си поставите за цел – ще си спестите много проблеми със здравето. По-високото съдържание на мазнини в женската диети изглежда може да е потенциална причина за по-високите нива на естрадиол. Ако намалите съдържанието на мазнини и намалите теглото си – нивата на естрогените също започват да спадат. Ниските нива на групата естрогени е всъщност известен проблем при жените спортисти, поради тяхната сериозна липса на телесните мазнини.

4. Консумацията на много млечни продукти: Проучване от 2015 установява, че млякото и млечните продукти от крави съдържат доста естрогени, защото на кравите се дават допълнителни хормони за стимулация на плодовитостта. Когато става въпрос за други храни, съдържащи хормони и как те влияят нивата на естрадиола и другите естрогени, доказателствата са противоречиви. Най-известният случай е соята, която има репутацията за имитатор на действието на естроген в организма. Ако имате проблем с естрадиола, опитайте да не консумирате млечни продукти и соя.

5. Взимате някакви лекарства: Ако приемате орални контрацептиви като хапчета или сте подложени на хормонално – заместителна терапия, нивата на естрогените ще бъдат изкуствено завишени. Има и други лекарства, които могат да повлияят и да завишат естрадиола – например антибиотика тетрациклин произвежда по-високи нива на естрогени като страничен ефект, както и фенотиазините, които са антипсихотични медикаменти. Важно е да се провери потенциалното въздействие на съответното лекарство, което приемате към момента на изследването, върху хормоналните нива, за да не се получи някакво объркване.

6. Тумори на яйчниците: Яйчниковите тумори са свързани с естрогенизъм или сериозно прекомерно количество естроген в организма. Връзката между яйчниците и нормалното производство на естроген е добре известно: яйчниците са ендокринни жлези, които действително секретират хормоните като естрадиол и когато нивата са високи – може да се образуват тумори. Туморите, които е вероятно да са причинени от високите нива на естрадиол и другите естрогени са доброкачествени и в много редки случаи са животозастрашаващи.

7. Тумор на надбъбречната жлеза: Това е изключително рядък сценарий – 2 на всеки 1 000 000 души ще бъдат диагностицирани с тумори на надбъбречните жлези. Ако сте диагностицирани с високи нива на естрадиол – е малко вероятно причината да бъде точно тумор на надбъбречната жлеза, не изпадайте в паника, а спокойно се прегледайте при лекар специалист.

Симптоми на висок естрадиол
Ако чувствате симптомите на по-високи нива на естрадиол като свръхчуствителни или подути гърди, наддаване на тегло, главоболие или подуване на корема – и не приемате определени влияещи на нивата на естрадиола лекарства, е добре да посетите специалист и да ви се направят изследвания, за да се потърси  основната причина за проблема. Може реално да няма някакъв сериозен проблем, но зад знаците, които ви дава вашето тяло може да има и опасна причина. Реагирайте навреме, за да си спестите бъдещи проблеми със вашето здраве при висок естрадиол

Лецитин Кърмене

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве
множествена склероза

Множествена склероза

Какво е Множествена склероза? Множествената склероза е сериозно заболяване на мозъка и гръбначния мозък, т.е на централната ...
Здраве
подагра

Подагра

Какво е подагра? Подаграта е термин използван при различни състояния, които са причинени от натрупване на пикочна ...
Здраве