Висок Естрадиол

Какво е висок естрадиол и какви са последствията от него?
Нивата на естрадиола, който е една от разновидностите на хормона естроген, се променят много през целия живот на жените. Големите етапи на сериозни промени са началото на менструация, бременност и менопаузата, но има и други здравни събития, които може да доведат до свръхпроизводство и да ви създадат телесен дискомфорт. Така че нека разгледаме някои от условията, които са били свързани с висок естрадиол.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

1. Диабет: Някои изследвания и доклади предполагат, че високите нива на естрадиол могат да бъдат свързани с развитието на диабет тип 2. Доказано е, че нивата на естроген са свързани с това колко добре тялото ви отговаря на инсулина, контролиращ хормон, който управлява нивата на кръвната захар. Високият естрадиол може да сигнализира за по-ниска инсулинова резистентност, така че е добре, ако ви открият отклонения в нивата – да се проследи дали нямате диабет. Научете още за Диабет.

Висок Естрадиол

2. Високо кръвно налягане: Високите нива на естрадиол в продължение на по-дълъг период от време във вашия живот може да доведат и до високо кръвно налягане. Учените предполагат, че с течение на времето високите нива на естрогените може да доведе до натрупването му в областта на мозъка, която регулира кръвното налягане. Вижте още за Високо Кръвно.

3. Високо съдържание на мазнини в диетата: Трудно е да се поддържа „здравословна“ диета, но ако си поставите за цел – ще си спестите много проблеми със здравето. По-високото съдържание на мазнини в женската диети изглежда може да е потенциална причина за по-високите нива на естрадиол. Ако намалите съдържанието на мазнини и намалите теглото си – нивата на естрогените също започват да спадат. Ниските нива на групата естрогени е всъщност известен проблем при жените спортисти, поради тяхната сериозна липса на телесните мазнини.

4. Консумацията на много млечни продукти: Проучване от 2015 установява, че млякото и млечните продукти от крави съдържат доста естрогени, защото на кравите се дават допълнителни хормони за стимулация на плодовитостта. Когато става въпрос за други храни, съдържащи хормони и как те влияят нивата на естрадиола и другите естрогени, доказателствата са противоречиви. Най-известният случай е соята, която има репутацията за имитатор на действието на естроген в организма. Ако имате проблем с естрадиола, опитайте да не консумирате млечни продукти и соя.

5. Взимате някакви лекарства: Ако приемате орални контрацептиви като хапчета или сте подложени на хормонално – заместителна терапия, нивата на естрогените ще бъдат изкуствено завишени. Има и други лекарства, които могат да повлияят и да завишат естрадиола – например антибиотика тетрациклин произвежда по-високи нива на естрогени като страничен ефект, както и фенотиазините, които са антипсихотични медикаменти. Важно е да се провери потенциалното въздействие на съответното лекарство, което приемате към момента на изследването, върху хормоналните нива, за да не се получи някакво объркване.

6. Тумори на яйчниците: Яйчниковите тумори са свързани с естрогенизъм или сериозно прекомерно количество естроген в организма. Връзката между яйчниците и нормалното производство на естроген е добре известно: яйчниците са ендокринни жлези, които действително секретират хормоните като естрадиол и когато нивата са високи – може да се образуват тумори. Туморите, които е вероятно да са причинени от високите нива на естрадиол и другите естрогени са доброкачествени и в много редки случаи са животозастрашаващи.

7. Тумор на надбъбречната жлеза: Това е изключително рядък сценарий – 2 на всеки 1 000 000 души ще бъдат диагностицирани с тумори на надбъбречните жлези. Ако сте диагностицирани с високи нива на естрадиол – е малко вероятно причината да бъде точно тумор на надбъбречната жлеза, не изпадайте в паника, а спокойно се прегледайте при лекар специалист.

Симптоми на висок естрадиол
Ако чувствате симптомите на по-високи нива на естрадиол като свръхчуствителни или подути гърди, наддаване на тегло, главоболие или подуване на корема – и не приемате определени влияещи на нивата на естрадиола лекарства, е добре да посетите специалист и да ви се направят изследвания, за да се потърси  основната причина за проблема. Може реално да няма някакъв сериозен проблем, но зад знаците, които ви дава вашето тяло може да има и опасна причина. Реагирайте навреме, за да си спестите бъдещи проблеми със вашето здраве при висок естрадиол

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация