Диабет

Какво е Диабет?
Захарният диабет приспада към групата от заболявания, които засягат способността на тялото ви да усвоява и използва напълно кръвната захар (глюкоза). От жизненоважно значение за всеки човек е глюкозата, защото тя е важен източник на енергия за клетките, които от своя страна знаете, че изграждат мускулите и тъканите в организма. Също така глюкозата е главен източник на енергия за мозъка. Ако имате заболяването диабет, независимо от какъв тип е то, това преди всичко означава, че във вашето тяло имате твърде много глюкоза или по точно в кръвта. Това от своя страна може да доведе до сериозни бъдещи здравословни проблеми, ако не вземете мерки.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Основни Видове Диабет
Хроничният захарен диабет включва видовете диабет тип 1 и диабет тип 2. Потенциално обратимият диабет се случва, когато нивата на кръвната захар в организма са по–високи от нормалното, но не и твърде високи, за да бъдат класифицирани като диабет и гестационен диабет. Гестационен диабет е диабет който може да се появи при бременност, но може да се оправи, след като бебето се роди.

Симптоми на диабет
Симптомите на диабета варират в зависимост от това колко е повишена кръвната захар. Някои хора, особено тези с пред диабетно състояние или захарен диабет тип 2 не могат да изпитват симптоми първоначално. При захарен  диабет тип 1 симптомите идват по–бързо и са по–тежки.
Някои от признаците и симптомите на тип 1 тип 2 са:
– Повишено чувство за жажда
– Често уриниране
– Екстремен глад
– Необяснима загуба на телесна маса
– Наличието на кетони в урината
– Умора
– Раздразнителност
– Замъглено зрение
– Бавно зарастване на раните
– Чести инфекции, като на венците или вагинални инфекции и инфекции на кожата

Въпреки, че захарен диабет тип 1 може да се развие при всеки човек, в повечето случай той се развива в детските години. Диабет тип 2 може да се появи във всяка възраст, въпреки че е по–чест при възраст над 40 години.

диабет

Кога да отидете на лекар?
Ако мислите, че вие или друг член от семейството може да има захарен диабет и ако забележите някакви възможни симптоми, обърнете се към вашия лекар. Колкото по–рано се диагностицира състоянието, по–рано ще започне адекватното лечение. След като получите вашата диагноза, ще се нуждаете от строго медицинско наблюдение, докато се стабилизират нивата на кръвната ви захар.

Причини за диабет
Основни Причини за развиването на диабет тип 1 – Главната причина за възникването на захарен диабет тип 1 е неизвестна. Това, което е известно е, че вашата имунна система – която обикновено се бори с вредните бактерии или вируси — атакува и унищожава инсулина, произвеждан от вашия панкреас. Това ви оставя с малко или никакъв инсулин. Така вместо да се транспортира в клетките, подпомагана от инсулина, захарта се натрупва във вашата кръв. Тип 1 се смята, че се развива от комбинация от генетична предразположеност и екологични фактори, въпреки че все още не е напълно ясно.
Причините за преддиабетно състояние и диабет тип 2 – При пред диабетното състояние,  което може да се развие до диабет тип 2, вашите клетки стават устойчиви на действието на инсулина и панкреасът не е в състояние да направи достатъчно инсулин за преодоляването на тази съпротива. Вместо да се движи във вашите клетки, където е необходима за енергия, захарта се натрупва в кръвта.
Причини за гестационен диабет – При бременността плацентата произвежда хормони, за да запази бременността. Тези хормони направят по–устойчиви клетките на инсулина. Обикновено панкреасът реагира като произвежда достатъчно допълнително инсулин за преодоляване на тази съпротива. Но понякога не може да поддържа нужните нива. Когато това се случи, твърде малко глюкоза попада в клетките ви и прекалено много остава в кръвта, което води до гестационен диабет.

Какви усложнения може да възникнат?
Повечето усложнения от диабета се развиват постепенно. В крайна сметка усложненията може да бъдат дори животозастрашаващи. Възможните усложнения включват:
– Сърдечно–съдови заболявания. Ако имате диабетът, то трябва да знаете, че той  значително увеличава риска от различни сърдечно–съдови проблеми, включително коронарна болест на сърцето, инфаркт, инсулт и стесняване на артериите (атеросклероза).
– Увреждане на нервите (невропатия). Поради невъзможността на организма да обработи захарта в организма, излишната захар наранява кръвоносните съдове, които захранват нервите, особено в краката на човек. Това може да предизвика изтръпване, парене или болка, която обикновено започва да се чувства по върховете на пръстите на краката. Увреждането на нервите, свързани с храносмилането, може да доведат до проблеми като гадене, повръщане, диария или запек.
– Увреждане на бъбреците (нефропатия). Бъбреците съдържат милиони малки кръвоносни съдове, които са филтър на отпадъците от кръвта. Диабетът може да повреди тази филтрираща система. Тежкото увреждане може да доведе до бъбречна недостатъчност или необратими терминална бъбречна болест, която може да изискват диализа или бъбречна трансплантация.
– Увреждане на очите (ретинопатия). Тук може да пострадат кръвоносните съдове на вашата ретина, а от там може да се стигне до слепота.
– Увреждане на краката.
– Състоянието на кожата. Диабетът прави организма податлив на кожни проблеми, като различни гъбични инфекции.

Усложнения от гестационния диабет:
Повечето жени, които са с гестационнен диабет– раждат здрави бебета. Въпреки това нелекувана или неконтролирана кръвната захар може да предизвика проблеми за вашето бебе като:
– Свръх растеж.
– Ниска кръвна захар на бебето.
– Диабет тип 2 по–късно в живота.
– Смърт на бебето.

Усложнения при майката може да възникнат в резултат на гестационния диабет, включително:
– Прееклампсия.
– Последващ гестационен диабет и при следващата бременност.

Тестове и диагностика на диабета:
Ако имате някои от изброените по горе симптоми на захарен диабет, то е задължително да се свържете с вашия лекар. Най–често първо се прави изследване на кръвната захар и ако нивата са високи – се прави обременяване с глюкоза. След това ще трябва да посетите ендокринолог за по–нататъшно лечение.

Лечение на диабет
Лечението на захарен диабет се прави в зависимост от това какъв вид диабет имате. Първо се прави един мониторинг на кръвната захар, инсулинова терапия или лечение с перорални лекарства. Здравословната диета, поддържането на здравословно тегло и редовната физическа дейност също са важни фактори в управлението на захарен диабет. Заболяването е сериозно и изисква компетентна намеса от специалист и никаква самоинициатива в лечението!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).