Пролапс на Матката

Какво е Пролапс на Матката?
Пролапс на матката е когато матката се приплъзва надолу или дори излиза извън влагалището. Това се получава когато тазовите мускули и сухожилия, които поддържат матката, отслабват. Пролапс на матката може да се случи на жени от всяка възраст, но тя често засяга жени след менопауза, които са имали едно или повече вагинални раждания. Отслабването на тазовите мускули, което води до пролапс на матката може да бъде причинено от:
– Повреда на поддържащите тъкани по време на бременност и раждане
– Ефектите на гравитацията
– Загубата на естроген

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Ако имате лек пролапс на матката, обикновено не е необходимо лечение. Но, ако пролапсът на матката ви кара да се чувствате неудобно или нарушава нормалния ви начин на живот, може да потърсите лечение.

пролапс на матката

Какви са симптомите при пролапс на матката?
Пролапсът на матката варира по тежест. Може да имате лек пролапс, който няма признаци или симптоми. Ако имате умерен до тежък пролапс на матката, можете да наблюдавате:
– Усещане за тежест или дърпане в таза
– Тъкан, стърчаща от вагината
– Пикочни проблеми като изтичане на урина или задържане на урина
– Проблеми с движението на червата
– Болки ниско в гърба
– Сексуални проблеми, като усещане за отпуснатост в тонуса на влагалищната тъкан
– Симптомите, които са по–малко осезаеми сутрин и се влошават с течение на деня

Кога да отидете на лекар?
Пролапсът на матката не изисква лечение в повечето случай, освен ако не е тежък. Ако симптомите станат тежки и нарушават нормалните ви дейности, си уговорете среща с вашия лекар, за да обсъдите възможностите за лечение.

Какви са причините за пролапс на матката?
Отслабването на тазовите мускули и поддържащите тъкани допринасят за пролапс на матката. Това може да се случи в резултат на:
– Бременност
– Травма по време на раждане
– Раждане на голямо бебе
– Трудно раждане
– Загуба на мускулен тонус
– По–малко естроген след менопауза

Рискови фактори за пролапс на матката
Кой фактори могат да увеличат риска от пролапс на матката?
– Едно или повече вагинални раждания
– Раждането на голямо бебе
– Увеличаване на възрастта
– Често вдигане на тежести
– Хронична кашлица
– Тазовата хирургия
– Дефекация
– Генетична предразположеност към слабост на съединителната тъкан

Някои условия като затлъстяване, хроничен запек или хронична обструктивна белодробна болест може да повлияят при пролапс на матката.

Какви са усложненията при пролапс на матката?
Възможните усложнения на пролапс на матката, включват:
– Язви. В тежки случаи на пролапс на матката част на лигавицата на влагалището може да бъде изместено и да стърчи извън тялото като се трие в бельо. Триенето може да доведе до вагинални рани (язви).
– Пролапс на други тазови органи. Ако имате пролапс на матката, също така може да имате пролапс на други тазовите органи, включително пикочния мехур и ректума.

Лечението на пролапс на матката?
Ако имате лек пролапс на матката, без симптоми или със симптоми, които не ви притесняват, вероятно не е необходимо някакво лечение. Въпреки това тазовото дъно може да продължи да губи тонус, което прави пролапса на матката по–тежък с течение на времето. Говорете с вашия лекар, за да наблюдавате степента на пролапса и развитието му. Можете да вземете мерки сами като например изпълнявате упражнения, наречени упражнения на Кегел за жени за укрепване на тазовите мускули, които могат да облекчат  симптомите. Поддържайте здравословно тегло и избягвайте вдигането на тежки предмети за да намалите натиска върху поддържащите таза конструкции.

За напредналите случаи на пролапс на матката възможностите за лечение включват:
– Вагинален песар. Това устройство се вписва във вътрешността на вагината и държи матката ви на място. Използва се като временно или постоянно лечение. Вагиналните песарии са много форми и размери. Вашият лекар ще определи какъв да ви сложи, ще ви научи как да го вадите и как да го почиствате.
– Хирургия. За да поправите повредените или отслабени тазови тъкани, вашият хирург може да извърши процедурата през вагината ви, въпреки че понякога е необходима  коремна хирургия. Хирургичната корекция на вашия пролапс може да включва присаждане на собствени тъкани, донорски тъкани или някои синтетичен материал върху отслабеното тазовото дъно за подкрепа на тазовите органи. Вашият лекар може да препоръча хистеректомия, която премахва матката. В някои случаи има възможност за минимално инвазивна (лапароскопска) хирургия. Кои хирургически подход ще препоръча вашия лекар зависи от индивидуалните ви нужди и обстоятелства. Всяка процедура има плюсове и минуси. Говорете с вашия лекар, за да научите възможностите, включително и ползите и рисковете. Важно е, ако усещате зараждането на пролапс на матката, да потърсите мнение от лекар, за да предотвратите бъдещи неприятни положения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация