Здраве

Упражнения на Кегел за Жени

Обновена: 02-04-2018

Упражненията на Кегел за жени може да ви помогнат да предотвратите или контролирате инконтиненцията и други проблеми на тазовото дъно.  Тези упражнения заздравяват мускулите на таза, които поддържат матката, пикочния мехур, тънкото черво и ректума. Можете да правите така наречените упражнения на Кегел почти навсякъде и по всяко време.

Защо са толкова важни и полезни упражненията на Кегел за жени?
Много фактори могат да отслабвят сериозно тазовите мускулите – включително бременност, раждане, хирургеска интервенция, стареене, прекомерно напрежение от запек, хронична кашлица или наднормено тегло.

упражнения на кегел за жени Можете и трябва да правите редовно упражненията на Кегел за жени, ако вие:
– Пропускате няколко капки урина при кихане, смях или кашлица – стресова инконтиненция.
– Имат силно, внезапно желание за уриниране точно преди загуба на голямо количество урина – инконтиненция.
– Изтичане на изпражненията – фекална инконтиненция.

Упражненията на Кегел за жени може да се правят дори и по време на бременност или няколко дни след раждане, за да се опитате да предотвратите уринарна инконтиненция. Имайте предвид, че упражненията на Кегел са по–малко полезни при жените, които имат тежки уринарни изпускания при кихане, кашлица или смях.

Как най–правилно да правите упражненията на Кегел?
Преди да започнете да правите кегел упражнения за жени:
Усетете кой са правилните мускули. За да идентифицирате тазовите мускули по време на уриниране спрете рязко и се опитайте да задържите потока. Ако успеете, ще усетите кои са правилните мускули. След като сте идентифицирали тазовите мускули – можете да правите упражненията във всяко положение, въпреки че можете да сметнете за най–лесно да ги правите отначало в напълно легнало положение на тялото, най–добре на земята.
Изградете добра техника. Стегнете мускулите на тазовото дъно, задръжте за пет секунди и след това се отпуснете за пет секунди. Опитайте го четири или пет пъти подред. Работете за удължаване на интервалите на отпускане и затягане до достигане на 10 секунди за всеки.
Поддържайте фокуса си. За най–добри резултати се фокусирайте върху затягане само на мускулите на тазовото дъно. Бъдете внимателни да се огънат мускулите на корема, бедрата или седалището. Избягвайте да задържате дъха си. Вместо това дишайте свободно по време на упражненията.
Повтаряйте ги поне по три пъти на ден от по 10 повторения на всеки курс.

Не правете упражненията на Кегел, докато пишкате, защото така спирате потока на урината. Ако правите упражненията на Кегел, докато изпразвате пикочния си мехур –  действително можете да си причините непълно изпразване, което да повиши риска от инфекция на пикочните пътища.

Кога да правите упражненията на Кегел за жени?
Направете упражненията на Кегел част от вашето ежедневие. Можете да ги правите дискретно навсякъде почти по всяко време, независимо дали сте седнали на бюрото си или си почивате на дивана. Ако срещате проблеми, когато правите упражненията на Кегел, не се смущавайте да помолите за помощ. Вашият гинеколог би трябвало да може да ви даде важна обратна връзка така че да се научите как да изолирате и да упражнявате правилните мускули.

Кога най–рано да очаквате положителни резултати?
Ако се научите да правите упражненията на Кегел за жени редовно, можете да очаквате да видите резултати – като по–рядко изпускане на урина например  — в рамките за няколко седмици до няколко месеца от започването. За дългосрочни и трайни резултати – направете упражнения постоянна част от вашето ежедневие.

Упражнения на Кегел за Бременни

Предишна публикация

Упражнения на Кегел за Мъже

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве