Упражнения на Кегел за Жени

Упражненията на Кегел за жени може да ви помогнат да предотвратите или контролирате инконтиненцията и други проблеми на тазовото дъно.  Тези упражнения заздравяват мускулите на таза, които поддържат матката, пикочния мехур, тънкото черво и ректума. Можете да правите така наречените упражнения на Кегел почти навсякъде и по всяко време.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Защо са толкова важни и полезни упражненията на Кегел за жени?
Много фактори могат да отслабвят сериозно тазовите мускулите – включително бременност, раждане, хирургеска интервенция, стареене, прекомерно напрежение от запек, хронична кашлица или наднормено тегло.

упражнения на кегел за жени

Можете и трябва да правите редовно упражненията на Кегел за жени, ако вие:
– Пропускате няколко капки урина при кихане, смях или кашлица – стресова инконтиненция.
– Имат силно, внезапно желание за уриниране точно преди загуба на голямо количество урина – инконтиненция.
– Изтичане на изпражненията – фекална инконтиненция.

Упражненията на Кегел за жени може да се правят дори и по време на бременност или няколко дни след раждане, за да се опитате да предотвратите уринарна инконтиненция. Имайте предвид, че упражненията на Кегел са по–малко полезни при жените, които имат тежки уринарни изпускания при кихане, кашлица или смях.

Как най–правилно да правите упражненията на Кегел?
Преди да започнете да правите кегел упражнения за жени:
Усетете кой са правилните мускули. За да идентифицирате тазовите мускули по време на уриниране спрете рязко и се опитайте да задържите потока. Ако успеете, ще усетите кои са правилните мускули. След като сте идентифицирали тазовите мускули – можете да правите упражненията във всяко положение, въпреки че можете да сметнете за най–лесно да ги правите отначало в напълно легнало положение на тялото, най–добре на земята.
Изградете добра техника. Стегнете мускулите на тазовото дъно, задръжте за пет секунди и след това се отпуснете за пет секунди. Опитайте го четири или пет пъти подред. Работете за удължаване на интервалите на отпускане и затягане до достигане на 10 секунди за всеки.
Поддържайте фокуса си. За най–добри резултати се фокусирайте върху затягане само на мускулите на тазовото дъно. Бъдете внимателни да се огънат мускулите на корема, бедрата или седалището. Избягвайте да задържате дъха си. Вместо това дишайте свободно по време на упражненията.
Повтаряйте ги поне по три пъти на ден от по 10 повторения на всеки курс.

Не правете упражненията на Кегел, докато пишкате, защото така спирате потока на урината. Ако правите упражненията на Кегел, докато изпразвате пикочния си мехур –  действително можете да си причините непълно изпразване, което да повиши риска от инфекция на пикочните пътища.

Кога да правите упражненията на Кегел за жени?
Направете упражненията на Кегел част от вашето ежедневие. Можете да ги правите дискретно навсякъде почти по всяко време, независимо дали сте седнали на бюрото си или си почивате на дивана. Ако срещате проблеми, когато правите упражненията на Кегел, не се смущавайте да помолите за помощ. Вашият гинеколог би трябвало да може да ви даде важна обратна връзка така че да се научите как да изолирате и да упражнявате правилните мускули.

Кога най–рано да очаквате положителни резултати?
Ако се научите да правите упражненията на Кегел за жени редовно, можете да очаквате да видите резултати – като по–рядко изпускане на урина например  — в рамките за няколко седмици до няколко месеца от започването. За дългосрочни и трайни резултати – направете упражнения постоянна част от вашето ежедневие.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация