Упражнение на Кегел

Може би не знаете какво е упражнение на Кегел или искате да научите повече, то тази статия е точно за вас!
Упражненията са кръстени на името на гинеколога Арнолд Кегел. Още през 1946 година доктор Кегел говори открито за мускулите на тазовото дъно или това е мускулатурата на влагалището, уретрата и ануса при човек. В последно време често свързваме упражненията на Кегел с майките на 21 век, които желаят да тонизират разхлабените си вагинални мускули от раждането или с жените със специфични заболявания като инконтиненция или пролапс на матката. Реално обаче това не е правилно, защото упражненията на Кегел са страхотна идея за всички жени и е добре всяка жена да ги разучи и практикува редовно. Общото мнение е, че това упражнение на Кегел е много полезно за жените, независимо от възрастта или медицинската им история, но за жени с някои специфични състояния това упражнение е особено важно. В настоящата статия ще научите повече за ползите от упражненията, как да ги правите и кои жени трябва да направят упражненията на Кегел неделима част от ежедневието им.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Кой може и трябва да прави това упражнение на Кегел?
упражнение на кегел

Упражненията на Кегел имат за основна цел да заздравят мускулите на тазовото дъно. Тези мускули подкрепят пикочния мехур, влагалището, матката и ректума. Упражненията на Кегел са изключително полезни за следните групи жени:
Жените, които са бременни и такива, които вече са родили: Всички жени, които в момента си бременеят или които току що са родили своето бебе, трябва да правят упражненията. Те спомагат за повишаване на тонуса на вагинални мускули при жени, които току-що са родили бебе. И за жените, които се приготвят за раждането, запазването на силата и тонуса на тазовите мускули може да предотврати изпускане на урина в края на бременността и може да направи по-късните месеци на бременността много по-леки и комфортни като цяло.
Жени, които имат уринарна инконтиненция. Инконтиненцията се дефинира като загуба на частичен контрол на пикочния мехур. Има много видове уринарна инконтиненция и упражненията на Кегел могат да бъдат доста полезни за тях. Говорете с вашия лекар, за да видите дали упражненията ще помогнат за подобряване на вашата инконтиненция.
Жените, които искат да се предпазят от пролапс на матката. Терминът ,,пролапс на матката” описва състояние, което се появява, когато матката на една жена започва да пада от обичайното му място вътре в тялото, като това се случва през шийката на матката и влагалището. Доказано е, че пролапс на матката е малко вероятно да се появи при жени със силни тазовите мускули. Жените, които са родили деца вагинално и тези след настъпване на менопаузата са с висок риск от последващ пролапс на матката.
Жени с работа, на която се изисква вдигане на тежки предмети. Жените трябва да правят упражненията на Кегел, ако работата им е в някаква индустрия, където се изисква повдигане на тежести.
Здрави жени, които не са бременни. Дори да не попадате в изброените по-горе групи, трябва да имате предвид, че с напредването на възрастта – мускулите ни са склонни да станат по-хлабави и по-слаби. Но добрата новина е, че вие можете да сведете до минимум това с редовно практикуване на упражненията на Кегел.

Как се прави упражнение на Кегел?
Кегел, Кегел, Кегел! До тук описахме за какво е полезно да практикувате така нареченото упражнение на Кегел, но как се прави то? Упражненията на Кегел се правят чрез стискане на определени мускули в тазовото дъно и задържане за кратки периоди от времe. Обичайно за около 3 секунди, като това стискане трябва да го направите около 10–15 повторения няколко пъти на ден . За да започнете трябва да:
Намерите точно определени мускули. Един от начините за намиране на правилната група мускули е като отидете до тоалетна по малка нужда и тогава да се опитате да спрете потока на урината. Друг начин да тествате кои мускули трябва да упражнявате е да сложите пръст във вагината си и да стиснете като се опитате да го изтръгнете. Не се страхувайте да помолите вашия гинеколог за помощ, ако имате затруднени в намирането на правилния мускул.
Започнете бавно и с надграждане. Ако сте нови в практикуването на това упражнение на Кегел, започнете бавно. Притиснете тазовите мускулите и задръжте за две до четири секунди, след това се отпуснете. Опитайте се да повторите 5 до 10 пъти. Тъй като това упражнение става по-лесно, можете да задържате и за по-дълги периоди от време и да повишавате ежедневно броя на повторенията.
Правете упражненията на Кегел редовно и системно. След като имате вече правилната техника, можете да се по всяко време и на всяко едно място, на което ви харесва. Например можете да направите тренировката всеки път, когато проверявате електронната си поща, или когато чакате автобус или сте попаднали в задръстване.

След като усъвършенствате свиването на тези точно определени мускули, може да добавите различни пози и упражнения и да ги усъвършенствате.  Например легнете по гръб, свийте краката от колене и издигайте и сваляйте вашия таз. Друго такова упражнение може да е в обратната поза на колене и ръце, като първо изправяте хоризонтално единия крак и след това другия. Има изключително много видове пози, като ние сме подготвили и още няколко статии като: Упражнения на Кегел за бременни, Упражнения на Кегел за жени, Упражнения на Кегел за мъже. Чуйте своето безценно тяло и го следвайте.

Ако бъдете целеустремени и сериозни при практикуването на това така полезно упражнение на Кегел, резултатът няма да закъснее. Най-ясно ще усетите положителният им ефект при полов контакт, когато ще забележите осезаемо подобряване в нивото на сексуалното удоволствие не само при вас, но и при вашия партньор.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).