Корички по Главата на Бебе

Коричките по главата на новородено бебе или още познати под наименованието круспи са вид детска себорейна екзема. Това е състояние на кожата, при което главичката на бебето е покрита с множество петна и люспи.

Какво означава появата на корички по главата на бебето?
Коричките по главата на бебето е често срещано заболяване сред кърмачета, което  официално се нарича детски себореен дерматит. Този вид дерматит се появява предимно а главата на бебето или в областта на скалпа му, но той също може да се появи по лицето, гърба, в горната част на тялото и най-общо казано – навсякъде по телцето, където има мастните жлези.

курички по главата на бебе

Какви са симптоми и признаците за бебешки себореен дерматит?
Бебешките круспи обикновено се появяват в първите няколко месеца от живота на вашето бебе, достигайки до своя пик по тежест и обхват, когато бебето е на около 6 седмици. Коричките по главата на бебето не изглежда да причиняват какъвто и да е дискомфорт, болка или сърбеж и  не са опасни, но определено са доста злогледи и неприятни и вместо да се радвате на вашето мъниче, тези грозни люспи могат сериозно да нарушат комфорта на околните. Бебешкият себореен дерматит може да ви подскаже за появата си по някой от следните признаци или симптоми:
– червени петна
– бели или жълти люспи
– удебелена кожа под формата на множество корички и петна

Какво лечение се предприема при поява на корички по главата на бебе?
Все още няма достатъчни проучвания защо при някои бебета се появяват круспи, а при други – не. Не е ясно и защо е толкова различна степента на тежест на изява на бебешкия себореен дерматит. Няма как реално към момента да се предотврати появата на корички по главата на бебето. Има някои препоръки от страна на експертите, които да облекчат състоянието и дори напълно да премахнат проблема. Има специализирани шампоани за главата на бебето, които често са най-добрият начин да се намали количеството на люспите и дори да предпазят детето от повтарящи се появи. Бебетата изпитват различни кожни състояния през първата година от живота и коричките са едно от тях –  обикновено те изчезват напълно с навършване на 6 месечна възраст.

Освен специален шампоан, можете да намалите и отстраните коричките като измивате с нежни масажиращи движения главичката, докато къпете бебето. Купете си и мека бебешка четка, която да използвате за премахване на суха кожа от скалпа. При много деца употребата и на обикновен шампоан и четка ще премахнат неприятните корички и люспи от главата на бебето, но ако те не е намаляват, попитайте вашия педиатър да ви препоръча подходящ и безопасен продукт за премахване на това състояние – като медикаментозни шампоан, съдържащ сяра и салицилова киселина, противогъбични крем, или стероиден крем.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия),